DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3417890-0.18863%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Gerçekte ne?
66 okunma

Gerçekte ne?

ABONE OL
13/06/2021 02:14
Gerçekte ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Cengiz TUFAN

Sırbistan Musiad Temsilcisi

 

İletişim yüz yüze gerçekleşen bir eylemdir. Kişi ya da kişilerin kafasında ki düşüncelerini karşısındakine iletme biçimi ne kadar güçlü olursa karşıdaki kişi anlatılmak istenen duygu ve düşünceleri o derece doğru anlar ve iletişim de o kadar sağlıklı olur. İletişimin en önemli kaynağı elbette dildir ve dilin güçlü kullanılması jest ve mimiklerle desteklenmesi daha sağlıklı bir iletişime yol açar. Bu anlamda iletişimin sağlıklı olmasının yolu sadece konuşma dili değil vücut dili ile de yapılmalıdır. İletişim iki dil ile yapılırsa kişiler arasındaki bağlar da o derece kuvvetli olur. Yüz yüze iletişim gerçekleşmezse kişi duygu ve düşüncelerini sembollerle anlatmaya çalışacaktır ki bu durum iletişimi imkânsız denecek kadar zor kılar. Sembollerle yapılan iletişime yazı diyoruz.

Kişinin anlatmak istediği duygu ve düşüncelerini konuşma yolu ile değil sembollerle anlatmaya çalışması elbette kolay olmayacaktır. İletişimin sağlıklı olması öncelikle bireylerin aynı ortamda bizzat iletişimin içerisinde bulunmasına bağlıdır. Fakat genellikle bu mümkün olmadığı durumlarda yazı dili kullanılır.

Gelişen teknoloji ile birlikte bireyler iletişimi güçlü ve hatasız kılmak için semboller kullanmak yerine günümüzde konuşmaya çalışırlar. İşte telefon da bu ihtiyaçtan doğmuş önemli bir iletişim aracıdır. İletişimde bir taraf duygu ve düşüncelerini karşı tarafa iletmeye çalışırken diğer taraf iletilere kayıtsız kalıyorsa bu durumda iletişim sağlanamaz. İletişimin gerçekleşmesi iki tarafın katkısıyla olur. Tek taraflı ise sadece duygu ve düşünceler iletilmiş olur fakat iletişim gerçekleşmez.

Toplum olarak iletişim konusunda sıkıntı yaşadığımız ortadadır. “Beni yanlış anladın” “ aslında öyle demek istememiştim” vb cümleler hep bu sorundan kaynaklanmaktadır. Düşüncelerimiz anlaşılır bir şekilde ifade etmek kişinin dile olan hâkimiyeti ile ilgilidir. Doğru kelime doğru yerde kullanıldığında ifade biçimi doğru yapıldığında iletişim gerçekleşmiş olur fakat iletilerimizin iletişime dönüşmesi için karşı tarafın da duygu ve düşüncelerimize geri dönüş vermesi gerekir. Katılımcılardan birisi iletilere duyarsız davranırsa kişiler arasında iletişim fiziksel olarak gerçekleşse bile duygusal olarak iletişim gerçekleşmez.

Birbirini anlayan bireylerden oluşan toplumlar sağlıklı toplumlardır. Fakat toplum olarak birbiri ile iletişim kuramayan insanlar topluluğu haline geldik. Bunda elbette birçok neden aranabilir fakat bu nedenleri sıralamak bizim gerçek sorunumuzu çözmez.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP