DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34267271.21543%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Bosna’daki savaş Srebrenitsalı Halilovic ailesini darmadağın etti
55 okunma

Bosna’daki savaş Srebrenitsalı Halilovic ailesini darmadağın etti

ABONE OL
09/07/2021 11:27
Bosna’daki savaş Srebrenitsalı Halilovic ailesini darmadağın etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

– Ailenin soykırımda öldürülen oğlu Esnaf Halilovic, 11 Temmuz Pazar günü düzenlenecek toplu cenaze töreninde toprağa verilecek – Esnaf Halilovic’in yengesi Rahima Halilovic: – “Esnaf, annesini savaş sırasında bir havan topu saldırısında kaybetti. Kimsesiz kalan 4 çocuğa eşim Sabahet ile sahip çıktık” – “Kemik kalıntılarına Suceska bölgesinde ulaşıldı. Yalnızca birkaç kemiği bulundu. Onları defnedip nihai huzura kavuşmalarını sağlayacağız”

Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş, 4 çocuklu Halilovic ailesini paramparça etti.

Ailenin 2 oğlu, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybederken kemik kalıntılarına ulaşılarak kimliği tespit edilen Esnaf Halilovic, soykırımın 26. yılında toprağa verilecek.

Öldürüldüğünde henüz 19 yaşında olan Halilovic, 11 Temmuz’da düzenlenecek toplu cenaze töreninin ardından kimliği tespit edilen 18 kurbanla Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilecek.

Esnaf Halilovic’in yengesi Rahima Halilovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın, Esnaf’ın ailesini dağıttığını belirterek babasının 1992’de evden işe gitmek için çıktığını ve bir daha asla dönmediğini anlattı.

Halilovic, aileden geriye yalnızca 2 kız çocuğunun kaldığını belirterek “Esnaf, annesini savaş sırasında bir havan topu saldırısında kaybetti. Kimsesiz kalan 4 çocuğa, eşim Sabahet ile sahip çıktık.” ifadesini kullandı.

Esnaf’ın erkek kardeşi Almir ve amcası Sabahet’in, orman yolundan “güvenli bölge” Tuzla’ya ulaşmaya çalıştıkları sırada öldürüldüklerini anlatan Halilovic, “Kemik kalıntılarına Suceska bölgesinde ulaşıldı. Yalnızca birkaç kemiği bulundu. Onları defnedip nihai huzura kavuşmalarını sağlayacağız.” diye konuştu.

Eşi Sabahet’in kemiklerini ise 2003’te toprağa verdiğini belirten Halilovic, Almir’in cesedine ise hala ulaşılmadığını söyledi.

Halilovic kardeşlerle Srebrenitsa’daki evlerinde vedalaştıklarını hatırlatan Rahima Halilovic, “Esnaf, bana ‘Merak etme yenge, güvenli bölgeye ulaşacağım.’ demişti. Orman yoluna girdiler. Ben de kız kardeşleri, 3 çocuğum ve kayınpederimle Potoçari’ye gittim.” ifadelerini kullandı.

Esnaf’ın herkes tarafından sevilen, uysal ve çalışkan bir genç olduğunu anlatan Halilovic, “Suçsuz, günahsızken öldürüldüler.” dedi.

Aileden geriye kalan kız kardeşlerin İsveç’te yaşadığını, gidecek kimseleri olmadığı için yalnızca kendisini ziyaret ettiklerini belirten Halilovic, “Bulunan kemik kalıntılarının defnedilmesi gerekiyor ki, başında dua edilebilecek bir mezarları olsun.” diye konuştu.

  • Bu yıl, 19 kurban toprağa verilecek

Soykırımın 26. yılında düzenlenecek anma törenlerinde, kimliği belirlenen 19 kurbanın cenazesi defnedilecek.

Bu yıl toprağa verilecek kurbanlardan en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Azmir Osmanovic, en yaşlısı ise 63 yaşında öldürülen Husein Kurbasic olacak.

Diğer kurbanların isimleri ise şöyle:

“Vejsil Hamzabegovic (1939), Muhidin Mehmedovic (1977), Ramiz Selimovic (1951), Esnaf Halilovic (1976), Muamer Mujic (1976), Mehmed Beganovic (1947), Hajro Aljic (1944), Jusuf Aljic (1967), Zajim Hasanovic (1968), Asim Nukic (1971), Nezir Dautovic (1969), Ibrahim Avdagic (1950), Jusuf Halilovic (1948), Salih Dzananovic (1955) ve Meho Karahodzic (1939).”

  • Srebrenitsa katliamı

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yıl, 19 soykırım kurbanının defnedileceği Potoçari Anıt Mezarlığı’na bugüne kadar 6 bin 652 soykırım kurbanı defnedildi.

Soykırım kurbanlarının cesetleri, ülkenin 570 farklı noktasında bulunurken bugüne kadar defnedilen en genç soykırım kurbanı, doğumundan birkaç gün sonra katledilen Fatima Muhic oldu.

AA

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP