Çeşitliliği Kabul Etmek…

20 Nisan 2024 - 07:20

Çeşitliliği Kabul Etmek…

Son Güncelleme :

20 Ağustos 2021 - 4:08

720 okuma


(Last Updated On: 20/08/2021)
Damla Selin Tomru
Aşureyi sever misiniz? Kimileri çok karmaşık olduğunu bu nedenle yemeyi tercih etmediklerini söyler. Ben ise tam da bu yüzden hayranlık duyarım ona. 10’dan fazla birbiriyle alakası olmayan malzemenin ahengi bulması ve lezzete dönüşmesi hayret vericidir. Aşure gününde pek çok olayın gerçekleştiğine inanılır; Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, tufandan kurtarılan Hz. Nuh’un gemisinde az kalan gıdanın karıştırılarak aşureye dönüştüğü ve nice olay… İşte bu yüzden aşure farklı din ve mezhepleri de bir araya getirir kazanın başında. Bir kase aşure bolluk ve bereketi, bir olmayı, çeşitliliğin zenginliğini ve kıymetini hatırlatır.
Aşurenin özellikle kız çocuğu sahibi kişilerce pişirilmesi gerektiğine inanılır. Belki de kızlar da bolluk ve bereketin, bir araya getirmenin sembolüdür.. Oysa son bir hafta içinde yaşananlar taban taban zıt bu durumla. Olimpiyatlarda ülkemizi başarıyla temsil eden bir kızın kendi özel yaşamındaki seçimleri, üstelik kimseye zararı olmayan ve ilgilendirmeyen seçimleri dillere pelesenk oldu. En güzel açıklama Türkiye Voleybol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Kurtaran Mumcu’dan geldi: “Ebrar Karakurt, Türk voleybolunun yetiştirdiği en önemli ve istikbal vaadeden oyuncularından biridir. Sahada cesur, yürekli ve savaşçı ruhu ile oynayan ülkesini ve bayrağını en iyi şekilde temsil etmek için terinin son damlasına kadar akıtan savaşçı sporcudur. Herkesin özel hayatı kendisine aittir. Gerisi lafı güzafdır” dedi.
Türkiye’de bu durumla ilgili görüş ayrılıkları yaşanırken bir başka ülkede kadınlar karanlığa gömülmek istendi. Afganistan, kadınların çalışma hakkına, kız çocuklarının eğitim hakkına sınırlamalar getirdi. Giyim, kuşam, evlenme, kendini ifade etme konularında olanlar hepimizin yüreğini burktu. Yıllar önce kırmızı örtüsünün ardından yemyeşil gözleriyle bize derinden bakan Afgan kızının gözlerinde umutsuzluk ve acı bir kez daha bu ülkenin kadınlarının gerçeği oldu. Ve bizler bir kez daha bize tanınan haklar için şükran duyduk. Oysa kadınların bir ülkenin zenginleşmesine, bir milletin uygarlaşmasına, bir devletin yönetilmesine katkısı yadsınamaz. Farklı bakış açısı ve empati özelliğiyle, farklı ürünleri bir araya getirip aşure de olduğu gibi yepyeni bir ürün ortaya çıkarmasıyla kadın erkekle beraber el ele, yan yana hareket etmeli daima. Dilerim bir gün ayrıştırmadan, ayrımcılık yapmadan, farklılıkların zenginliğini fark ederek birlik olabiliriz. Bu durum sadece kendi içimizde, kendimizle barışarak, iç huzurumuzu bularak mümkün.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.