Bulgaristan’da HÖH/DPS ‘nin hedefi %15 oy oranı ile en az 40 milletvekilliği olmalıdır

18 Nisan 2024 - 09:15

24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi

(AA) Rifat SAİT

Bulgaristan’da HÖH/DPS ‘nin hedefi %15 oy oranı ile en az 40 milletvekilliği olmalıdır

Son Güncelleme :

10 Kasım 2021 - 4:14

498 okuma


(Last Updated On: 10/11/2021)

Rifat Sait

14 Kasım Pazar günü Bulgaristan’da bir yıl içinde üçüncü kez erken genel seçimler yapılacak. Ancak bu defa Cumhurbaşkanlığı seçimleri de aynı anda gerçekleşecek. Bilmeyenler için hemen belirtelim Türklerin ağırlıklı olduğu HÖH/DPS partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bulgaristan tarihinde ilk kez bir Türk asıllı cumhurbaşkanı adayı oldu. Böyle bir cesur çıkış Türklerin oy kullanma sayısını pozitif olarak etkiler. Yine bilmeyenler için söylüyorum, Bulgaristan’da seçmenlerin oy kullanma oranları %35’lerin altında. Bulgaristan nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Türklerin çoğunluk itibariyle oy kullanmaları durumunda ciddi bir avantaj yakalamaları söz konusu. Ama gelin görün ki; Türklerin de oy kullanma oranları düşük. Bir yıldır hükumetin kurulamaması ve bu zaman zarfında üst üste üçüncü kez seçime gidilmesi Bulgaristan için kronik bir sorun olmuştur. Görünen o ki; Ülkeyi istikrarsızlaştıran bu sorun tekrar edebilir. Bu sorunun tek çözümü ise ülkedeki Türkler yani HÖH/DPS’nin aslında zaten sahip olduğu potansiyel oyunu alarak hükumete girmesidir. HÖH/DPS, Bulgaristan’daki siyasi istikrarsızlığı anahtar çözüm partisidir.

Bence başarılabilir

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan’dan çifte vatandaşlar için 19 ilde 127 sandık kurulacak. Tahminen Türkiye’de 250-300 Bin dolaylarında Bulgaristan çifte vatandaşı Türk yaşıyor. Ancak maalesef son seçimlerde sadece 20 Bin kadar Bulgaristan çifte vatandaşı Türk kardeşimiz seçim için ön kayıt yaptırmıştı. HÖH/DPS, Türkiye’deki çifte vatandaşların yaklaşık %90’ı oy kullanması durumunda en az 15 milletvekili daha çıkabilecek potansiyele sahip, belki de daha fazla. Aynı şekilde Bulgaristan’daki Türklerin çoğunluk itibariyle oy kullanmaları durumunda, oy kullanma oranı düşük olan Bulgaristan için çok önemli çarpan oluşturur ki; ülkedeki Pomakların ve Romanların da destekleri ile Türklerin %15 oy oranı ile en az 40 milletvekili çıkarmaları mümkündür.

HÖH/DPS’nin Siyasi arşivi

Bulgaristan’da Türklerin siyasi istatistiklerine baktığımızda ilginç rakamlar görüyoruz. 25 Haziran 2005’te yapılan genel seçimler de HÖH/DPS partisi %13 oy oranı ile 34 vekil çıkartmış ve üçüncü parti olmuştu. Bu sonuçlarla Bulgaristan’da koalisyon hükümeti içinde yer aldılar. Bu sonuçlarla HÖH/DPS üç bakanlık almıştı.
2009’da yapılan seçimlerde ise oylarını artırdılar. Bu seçimlerde HÖH/DPS, toplamda 610 Bin oy alarak %14,45 ile 4 tane daha vekil kazandı ve toplam 240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosuna 38 milletvekili soktular.
2014 yılındaki seçimlerde ise aldıkları oy miktarı 487 Bin, oran ise ulaşılan en üst düzey olan %14,84 oldu. Bu sonuçlarla 38 milletvekili kazandılar.

Ortada ciddi bir sorun var

Demek ki; Türkiye’deki çifte vatandaş seçmen sandığa gitse maximum oy oranı %15’e rahatlıkla ulaşılabilir ve 40 milletvekili ile kendi rekorlarını kırabilirler. Zor da değil imkânsız da değil. Neden biliyor musunuz? Çünkü aynı HÖH /DPS, 20 Mayıs 2007 tarihinde AB parlamentosunda Bulgaristan’ı temsil edecek vekil seçim sonuçlarına göre %20,26 oyla üçüncü parti olarak AB için 4 milletvekili çıkarmıştı.
Ayrıca Bulgaristan’da Türklerin yanlış bilmiyorsam %20’lik bir temsil oranını yakalamaları durumunda Dil ve Kültürel haklar konusunda da bir takım avantajlar elde edeceklerini hatırlıyorum.
Böylesine önemli ve stratejik bir durum söz konusu ama ortada ciddi bir sorun var. O da; Türklerin sandığa gitmemesi veya oy kullanmaması. Bu durum siyasi bir bıkkınlık veya yorgunluk mudur yoksa Türkler kendi partileri HÖH/DPS’ye bir kırgınlıkları mı var?
Bugün en azından az da olsa telafi için daha zaman var ve bu sorun çözülmese de minimum düzeye indirilebilir.

Daha 4 gün var, Altın vuruş yapılabilir

Seçimin son 4 gününde sosyal medya üzerinden Türk kardeşlerimize farklı ve etkili olabilecek yeni bir dokunma yapılabilir. Anadolu ajansı ve TRT’nin bu konuda yayınları var ama , NTV, CNN, FOX , Beyaz , A Haber…Diğer tüm TV kanallarının da 14 Kasım Bulgaristan seçimlerine önem verip aktif olmaları gerekir. Türkiye’deki çifte vatandaşlar mümkünse son bir altın vuruş dediğimiz atakla ziyaret edilmeli, toplantılar düzenlenmeli, her biriyle bire bir iletişime geçilmelidir. Bunun için Bulgaristan’dan HÖH/DPS milletvekili adaylarından birkaç tanesi bir son bir kez daha Türkiye’ye gelip seçmenlere hitap etmelidir. Türkiye’deki tüm siyasi parti temsilcileri ortak bir yayın yaparak bu altın vuruşa birlikte destek vermelidirler. Zira bu Türkiye içinde aslında stratejik bir seçimdir. Artık birlik ve beraberlik zamanıdır.
Bulgaristanlı Türk kardeşim, kime kızarsan kız, kime küsersen küs. Bu sefer başka. Hepsini bir yana bırak. Haydi, artık bu defa farklı, Pazar günü kalk ayağa git sandığa ver oyunu, boz Bulgaristan’daki o çirkin oyunu. Bir siyasi parti veya bir vekil için değil, senin, çocuklarının ve torunlarının geleceği, kültürün, Türklüğün, tarihin için kullan oyunu. Bu defa çok önemli bir şeyi başaracaksın. Bu üçüncü seçim. Allah’ın hakkı üçtür. Bu sefer artık hükümet kurulsun, bu hükümette Türkler de olsun.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.