Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp ‘teki tarihi Davut Paşa Hamamı’nda. 7. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni düzenlendi.
Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından bu ülkenin Kültür Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirilen programa, Üsküp Belediye Başkanı Danela Arsovska, MATÜSTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri İlker Kösterelioğlu, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat’ın yanı sıra siyasiler, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, şairler ve sanatseverler katıldı.
Konuşmasına Türkçe, “Merhaba, hoş geldiniz” diyerek başlayan Üsküp Belediye Başkanı Arsovska,, “Bugün çok değerli dostları arasında yer almanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.
Bu tür organizasyonların önümüzdeki yıllarda da devam etmesini dileyen Arsovska, “Hepimiz önce arkadaş olan, sonra kültürü ve tarihi ve ortak kabul ettiğimiz değerleri korumak isteyen insanlarız” dedi.
Her iki ülkenin de sadece kültür alanında değil, ekonomik alanda da iş birliği yapabileceğine dikkat çeken Arsovska, “Geçmişte kurduğumuz dostane ilişkiler noktasında iş birliği yapma fırsatımız olduğuna inanıyorum. Özellikle Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde, şu anda bu noktada daha fazla şeyler yapabileceğimizi gösterebilir ve kanıtlayabiliriz. Bu ilişkilerin, ortak olarak inandıklarımız bağlamında gerçekten köprü görevi olduğunu gördük” değerlendirmesini yaptı.
MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin de gazetecilere verdiği demeçte Yahya Kemal Beyatlı’nın Üsküp’te doğup göç ettikten sonra Türk edebiyatında büyük fikir adamı ve yazar olarak tanındığını söyledi.
Beyatlı’nın memleketindeki hemşehrileri tarafından anılmasının önemine dikkat çeken Emin, “Bunu bir gelenek haline getirmek için uzun bir yol kat ettik. Son 4 organizasyonun Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın desteği ile yapılması ve şimdi de yıllık programa dahil edilmiş olması özellikle sevindirici” şeklinde konuştu.
Emin, “Bugün sözün üstatları, sözün efendileri bize şiirleriyle hitap edecek ve bir anlamda duygu ve düşüncelerimizi yansıtacaktır. Türkçe’nin bu topraklarda var olması yolunda bir adım olarak gördüğümüz bu tür organizasyonların gerçekleştirilmesi için çabalarımız ısrarla devam edecektir. MATUSİTEB olarak öncü olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kuzey Makedonya, Türkiye, Kosova ve Bosna Hersek’ten şairlerin şiir okuduğu programda ayrıca müzik dinletisi de sunuldu.
Ayrıca programda birçok bilim insanı Yahya Kemal hakkında konuştu.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce