Türk-İslam eserlerinin başyapıtı sayılan Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camisi’nin kapsamlı restorasyonu başladı.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile sözleşme imzalayan bir müteahhitlik firması restorasyon çalışmalarına başladı.
Caminin dış avlusuna malzeme depolamak için konteynerler getiren firma temsilcileri, avlu zemininde zemine nüfuz eden radarı kullanarak inceleme yaptı.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK PARTİ Edirne milletvekili Fatma Aksal, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ve şirket yetkilileri bilgi aldı.
Aksal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kapsamlı restorasyona alınacak olan caminin minaresinden temeline kadar elden geçeceğini söyledi.
Aksal, bu süreçte caminin ibadete ve ziyarete açık olacağını söyledi. “Çünkü çok uzun bir süre boyunca vatandaşlarımızı veya ziyaretçilerimizi mahrum etmek istemiyoruz. Restorasyon çalışmaları daha önce yapıldı. O günün imkanlarıyla veya anlayışıyla yapılanlarla ilgili olarak bugün doğru bulmadığımız yerler de var. Orijinaline geri dönecekler. Halıdan kurşun örtülere kadar her şey tek tek kaldırılacak.” diye konuştu.
Aksal, yapılacakların Vakıf Genel Müdürlüğü’nün camilerini restore etmek için yaptığı projeler arasından bugüne kadarki en büyük proje olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Selimiye Camii’nin çevre düzenlemesi ve restorasyonu ile de yakından ilgilendiğini ve süreci takip ettiğini belirten Aksal, “İnşallah UNESCO Dünya Kültür Mirası’na ve Edirne’mize uygun olarak restorasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de restorasyon kapsamında büyük bir iskele kurulacağını, iskeleyle yapının herhangi bir yüksekliğine müdahale edebileceklerini söyledi.
Projenin sözleşme bedelinin 109 milyon 300 bin lira olduğunu söyleyen Güneren, süreçte ek iş çıkması halinde hiçbir masraftan kaçınılmayacağını söyledi.
Bu restorasyon sırasında kubbe dokunma fırsatını elde edeceklerini söyleyen Güneren:
“Kubbenin durumuna statik bir bakış açısıyla bakacağız. Dışarıdan hiçbir sıkıntı gözlemlemiyoruz ama soyulduğu anda her şey netleşecek. Kurşun plaka çıkarılacak, çatlak veya yapısal sorun olup olmadığını kontrol edilecek. Minarelere çok ciddi iskeleler kurulacak. Taş parçaları yapılacak, taklit edilecek, gerekirse yeni taş kaplama yapılacaktır. Yani caminin her santimetrekaresine mal olabileceğimiz anlamında iskelelerimizi inşa edeceğiz ve oraya her türlü müdahaleyi yapacağız.”
Güneren, restorasyonu 40 ay içinde tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Cami aydınlatma projesiyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Güneren sözlerini şöyle tamamladı:
“Şimdi sadece caminin şerefeleri için aydınlatma var. Kubbenin, gövdenin duvarlarının ve caminin dış duvarlarının aydınlatılacağı bir model üzerinde çalışıyoruz. Simülasyonlar yapıldı. Böylece Selimiye Camii’nin aydınlatması mevcut görüntüsünün çok ötesinde profesyonel bir aydınlatma yöntemi ile çözülecektir. Selimiye yurt dışından, özellikle Yunanistan’dan görebiliyordunuz, yeni aydınlatma ile çok daha rahat görebileceksiniz.
Caminin elektrik altyapısında sorunlar vardı. Isıtma sistemi ve halının altındaki ses sistemi ile ilgili sorunlar vardı. Cami ayrıca bir saray hamamı tarafından desteklenen altyapı ısıtmasına sahip. Dürüst olmak gerekirse, halıyı ve altındaki ahşap zemini kaldırmadan halledemedik. Bu konuda çok heyecanlıyız. Bizim için bir fırsat olacak. Her şeyi ele alınacak. Suyun şadırvanlı avluya nasıl ve nereden geldiğini her şeyi öğreneceğiz. Şadırvan için kesinlikle sıcak suyla yıkanabilecek bir düzenek yapacağız.”
Restorasyonun 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.
Selimiye Camii, Türkiye’nin Avrupa yakasında yer alan Edirne’nin en önemli ve aynı zamanda en ünlü tarihi eseridir. Bu Osmanlı imparatorluk camisi, köprüler, medreseler ve camiler de dahil olmak üzere 300’den fazla binanın inşasından sorumlu, Osmanlı İmparatorluğu’nun en seçkin mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Selimiye Camii, “Ayyaş Selim” olarak da bilinen Sultan II. Selim’in emriyle 1566-1574 yılları arasında yaptırılmıştır.
Selimiye Camii, Sinan’ın en güzel eseri ve Osmanlı İmparatorluğu’ndaki İslam mimarisinin zirvesi olarak kabul edilir. Cami, iki medrese (medrese), Selimiye Arastası adlı bir kapalı çarşı, bir saat kulesi, çok sayıda avlu ve bir kütüphaneden oluşan külliye olarak bilinen tüm mimari kompleksin bir parçası olarak planlanmıştır . Tüm kompleks, mimari değerlerin ve unsurlarının uyumlu bağlantısının tanınmasıyla 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne yazılmıştır.
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce