Soğuk Savaş mı doğuyor? ABD, Rusya'yı sert bir dille uyardı

30 Nisan 2024 - 12:29

Soğuk Savaş mı doğuyor? ABD, Rusya’yı sert bir dille uyardı

Soğuk Savaş mı doğuyor? ABD, Rusya’yı sert bir dille uyardı
Son Güncelleme :

02 Aralık 2021 - 15:10

117 okuma
(Last Updated On: 02/12/2021)

NATO ve ABD’nin liderliği bir kez daha, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı güç kullanması durumunda “ciddi sonuçları ve maliyetleri” olacağı konusunda uyardı .

NATO Dışişleri Bakanları, başta Ukrayna sınırı olmak üzere Polonya, Letonya ve Litvanya ile Rusya ve Belarus sınırındaki göç konusunu görüşmek ve yaklaşık 100 bin askeri personel bulundurmak üzere Letonya’nın başkenti Riga’da toplandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantının arifesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya’yı Ukrayna’ya karşı güç kullanmamaları konusunda uyardı.

Toplantıya varışta NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kırım’ın 2014’teki yasadışı ilhakını hatırlattı ve şunları söyledi: “Rusya Ukrayna’ya karşı tekrar güç kullanırsa, bu büyük bir bedel olacak” dedi.

Büyük bir fiyatla ne demek istediğini sorduğunda Stoltenberg şunları söyledi: “Birkaç seçeneğimiz var. Eskiden ekonomik ve politik yaptırımlar uyguluyorduk. Baltık bölgesindeki ve Karadeniz’deki bölgedeki varlığımızı arttırdık, böylece tüm müttefiklerimiz kendilerini herhangi bir Rus saldırganlığına karşı tam olarak savunabildiler” diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Letonya veya diğer Baltık ülkeleri ile Polonya ve Romanya gibi bir NATO müttefiki ile “değerli NATO ortağı” olarak adlandırdığı Ukrayna arasındaki farkı çözmenin gerekli olduğunu söyledi.

 Blinken: “Yeni saldırganlığın ciddi sonuçları var”

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Rusya’yı uyardı.

Blinken, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevich ile görüştükten sonra, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki hareketliliğinden endişe duyduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak için ülke içinde çaba sarf ettiği görüşünü de dile getiren Blinken, bunların Rusya’nın taktiksel adımları olduğunu, yakından izlediklerini söyledi.

Blinken, “Herhangi bir yeni saldırganlığın ciddi sonuçları olacaktır” ifadesini kullandı.

 Bakanların yoğun bir gündemi var

Riga’da iki gün sürecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda ağırlıklı olarak Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliği ve Belarus’un Avrupa Birliği ülkeleriyle sınırına göçmenlerin gelmesi sonrasındaki durum ele alınacak. Belarus’taki durumdan da Rusya’yı sorumlu tutan ABD ve birçok Batılı ülke, Rusya’ya son günlerde uyarılarını sık sık tekrarlıyor.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Afganistan’dan Rusya ve Belarus’tan çekildikten sonra öğrenilen derslerin yanı sıra gelecek yıl İspanya’daki İttifak zirvesinde kabul edilmesi planlanan yeni bir stratejik kavramla ilgili bir belge de ele alınacak.

Toplantının konuları arasında, özellikle Bosna Hersek Cumhurbaşkanları Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik’in ayrılıkçı söyleminden sonra Batı Balkanlar’daki durum yer alıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.