DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

‘Türk somonu’ dünya markası olma yolunda
175 okunma

‘Türk somonu’ dünya markası olma yolunda

ABONE OL
17/12/2021 21:30
‘Türk somonu’ dünya markası olma yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul – Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, lüfer ailesinin küçüğü çinekopun avının yasak olduğunu hatırlatarak, “Çinekop balığını tezgahtan satın almayın. Lüferin av boyu 18 cm’dir. Küçük balık satın almayın” çağrısında bulundu. Atalay, Karadeniz’de yetiştirilen somon balığının ‘Türk somonu’ markasıyla ihraç edildiğini belirterek somondan yılda 150 milyon dolar gelir elde edildiğini vurguladı.

Akdeniz havzasının en güçlü balıkçılık filosunu barındıran ülkemizde yaklaşık 20 bin balıkçı teknesi Vira Bismillah diyerek ağlarını denizlerimiz ve iç sularımıza bırakmıştı. Tüm balıkçılık faaliyetlerini denetleyen üst otoritelerden Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, Milliyet’e özel yaptığı açıklamayla yılda 300 bin tonun altında kalmadan ve 500 bin tonu geçmeden balık avlamayı amaçladıklarını belirtti.

309 tekneye el konuldu

Sürdürülebilir balıkçılığa büyük önem verdiklerini söyleyen Dr. Atalay, “Denetimlerimiz sonunda kurallara uymadığını belirlediğimiz 107’si Marmara Denizi’nde toplam 309 balıkçı teknesine tekneye el koyduk. Bazıları kamu kuruluşlarına bağışlanırken bazıları MKE tarafından parçalandı ve geri dönüşümde kullanıldı” dedi.

750 milyon dolar su ürünü ihracatını son 3 yılda yaklaşık 1,3 milyar dolara çıkardıklarını belirten Dr. Atalay, “İhracatımızın en büyük parçası Türk somonu, levrek ve çipura. En çok avladığımız balık ise hamsi. Sardalya, çaça ve kum midyesi de arkasından geliyor” bilgilerini paylaştı.

Karadeniz’de yetiştirilen somonun, Türk somonu olarak markalaştığını belirten Dr. Atalay, “Markalaşmamız için Karadeniz değil Türk somonu ifadesini kullanıyoruz. Ayrıca geçen yıl 6 milyon balık yavrusunu (sazan, yayın, levrek, kalkan) bırakmıştık. 2021’de 52 milyon bıraktık 2022’de her vatandaş için birer tane yani 84 milyon balık bırakacağız. 2023 yılında ise cumhuriyetimiz için 100 milyon balık bırakarak stokları destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Çinekop balığını satın almayın’

Orfoz avını yasaklayarak doğanın dengesini koruduklarını belirten Atalay, şunları söyledi: “Kuralları herkes önemsemeli ve uymalı. Nesli tehlike altına giren orfozu yasaklayarak korumaya çalışıyoruz. Ayrıca sularımızdaki 59 tür koruma altına alındı. Yunanistan’da satılan vatoz ve köpekbalıklarının satılması bizde yasak. Türkiye 22 tür köpekbalığını koruyor. Korumacılıkta dünyadaki örnek ülkelerden biriyiz. Çinekop denilen lüfer ailesinin küçüğü avlanamaz. Vatandaşa da bir çağrı yaparak çinekop almaması gerektiğini söylüyorum.”

Milliyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP