DOLAR 34,6212 0.16%
EURO 36,2672 -0.16%
ALTIN 2.915,78-0,06
BITCOIN 3221739-4.74111%
İzmir

KAPALI

06:27

SABAHA KALAN SÜRE

Selanik Topçu Kışlası’nın yeniden yapılandırma projesindeki belirsizlik sürüyor
94 okunma

Selanik Topçu Kışlası’nın yeniden yapılandırma projesindeki belirsizlik sürüyor

ABONE OL
21/03/2022 11:15
Selanik Topçu Kışlası’nın yeniden yapılandırma projesindeki belirsizlik sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Osmanlı eserlerinden biri olup Yunanistan’ın tarihi zenginliğine katkıda bulunan Selanik‘teki Topçu Kışlası, son günlerde yeniden yapılandırma çalışmalarıyla gündeme gelirken kışlaya kurulacak müzelere ilişkin belirsizlik devam ediyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Topçu Kışlası’ndaki Feride Hanım Camisi ve diğer tarihi binaların fiziken korunacağını belirtirken bu alanda kurulması planlanan Mülteci Helenizmi Müzesi ve Milli Direniş Müzesi’nin hangi yapıda yer alacağı netleşmedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Selanik Uluslararası İlişkiler Birimi, eski Topçu Kışlası’nın en eski bölümünün “tarihi alan” olarak, Osmanlı dönemine ait Feride Hanım Camisi’nin ve bu kışlada bulunan iki yapının kalıntılarının “anıt” olarak tanımlandığını ve bu çerçevede ilgili yasayla koruma altında olduğunu kaydetti.

Kışla ve kışladaki yapıların Savunma Bakanlığı tarafından kışlanın bulunduğu Pavlou Mela Belediyesine devredilmiş olduğunu ifade eden Bakanlık, buradaki caminin ise Kültür ve Spor Bakanlığı yetkileri dahilinde olduğu için belediyeye devredilmemiş olduğunu belirtti.

Selanik Uluslararası İlişkiler Birimi, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığının caminin restorasyon çalışmalarını üstlendiğini kaydederek “Caminin ‘anıt’ olarak belirlenmesi caminin ilgili kanunlar tarafından korunması anlamına gelmektedir.” ifadesini kullandı.

 

– Kışla içerisinde Mülteci Helenizmi ve Milli Direniş Müzesi kurulacak

Kışla içerisindeki iki yapının, Mülteci Helenizmi Müzesi ve Milli Direniş Müzesi olarak kullanılacağını belirten Dışişleri Bakanlığı Selanik Uluslararası İlişkiler Birimi, bu müzelerin Yunan tarihinin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapacağını savundu.

Dışişleri Bakanlığı Selanik Uluslararası İlişkiler Birimi, bir Osmanlı eserinin Mülteci Helenizmi Müzesi’ne dönüştürülme planının, iki ülke ilişkilerine etkisine dair gündeme gelen değerlendirmelere ilişkin şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi müzeler tarihi hafızayı korumaktadırlar ve geçmişin anlaşılmasına yardım ederler. Bu durum ise devletler arasında uyumlu ilişkilerin oluşmasına katkı sağlar. Bu ışıkta ve bilhassa Helenizm Mülteci Müzesi’ne ilişkin, Türk-Yunan ilişkileri böyle bir gelişmeden ancak fayda sağlar.”

  • Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ve Selanik Başkonsolosluğu konunun takipçisi

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ve Selanik Başkonsolosluğu yetkilileri ise “Osmanlı dönemine ait eserlerin korunması ve kullanımı konusunun her daim takipleri altında olduğunu”, bu anlayış temelinde Selanik Topçu Kışlası’ndaki çalışmaların yakından izlenmeye devam edileceğini belirtti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1912 yılına kadar Topçu Kışlası olarak kullanılan arazi, Selanik’in Yunanistan idaresine geçmesiyle birlikte yakın zamana kadar Pavlou Mela Kışlası adıyla Yunan ordusu tarafından kullanılmıştı. 2017’de Pavlou Mela Belediyesine tahsis edilen arazide, yaklaşık on yıldır park inşa edilmesine yönelik bir proje üzerinde çalışılıyordu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP