DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Kosova’da “Türkçe eğitimin sorunları ve çözüm önerileri” çalıştayı düzenlendi
68 okunma

Kosova’da “Türkçe eğitimin sorunları ve çözüm önerileri” çalıştayı düzenlendi

ABONE OL
28/11/2022 11:47
Kosova’da “Türkçe eğitimin sorunları ve çözüm önerileri” çalıştayı düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin girişimiyle Kosova Türk Öğretmenler Derneği iş birliğinde “Kosova’da Türkçe eğitimin sorunları ve çözüm önerileri” adlı çalıştay düzenlendi.

Kosova’daki Türkçe eğitimde karşılaşılan sorunların masaya yatırıldığı çalıştaya KosovaBölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Büyükelçilik Eğitim Müşaviri Şerafettin Turan, KDTP milletvekili Enis Kervan, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ile Türk kurum temsilcileri ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Bakan Damka, çalıştayda yaptığı konuşmada,

Öğretmenlerin yetiştireceği nesillerin toplumun hangi yöne gideceğini belirleyeceğini söyledi. Eğitimi güçlendirmeye, kalkındırmaya ve kalitesini artırmaya gayret gösterdiklerini belirten Damka, “Öğretmenler bir ülkenin toplum mühendisleridir. Ülkemizde Türkçe eğitimin yaşatılması için olağanüstü çaba sarf eden Kosova’da Türkçe dilini, kimliğini öncelikli tutarak yeni nesiller yetiştiren bununla birlikte topluma ve öğrencilere örnek olan öğretmenlerimizin aynı zamanda çocuklar üzerinde anne baba kadar emekleri vardır.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Sakar da öğrenci ve öğretmenlerin daha iyi koşullarda eğitim ve öğretime devam edebilmelerini sağlamak adına çeşitli desteklerde bulunduklarını söyleyerek “Çalıştay neticesinde elde edilen bulguların analizi, eğitimcilerimiz ve uzmanlarımız tarafından gerçekleştirildikten sonra neler yapılabileceği ilgili tüm paydaşlarla kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Soydaşlarımızın, Kosova’da Türk kimliğinin muhafaza edilmesi, kültürümüzün ve dilimizin yaşatılması için bugüne kadar sarf ettikleri tüm çabaları takdir ediyor. Bu hususta büyük önem taşıyan Türkçe eğitimin sürdürmesini teminen sizlerin de yakından bildiği gibi birçok destek sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Eğitim Müşaviri Turan;

Eğitim Müşaviri Turan da çalıştay kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kosova’da Türkçe eğitimdeki sorunları 5 ana başlıkta topladıklarına ve çalıştayda çözüm önerileriyle kapsamlı bir rapor hazırladıklarını ifade eden Turan, “Kosova’nın önümüzdeki 10 yılına dair eğitimdeki sorunlar nasıl çözülecek? Hangi süreçle, kimlerle, hangi paydaşla hareket etmemiz gerekiyor? Bütün detaylarıyla bir eylem planı hazırlayacağız. Eylem planımızı da yetkililerimize, büyükelçimize, bakanımıza sunup orada bu eylem planımızı önümüzdeki 10 yıl içerisinde takip edip hep birlikte Kosova’da Türkçe eğitimin kalitesini en üst düzeye çıkarmanın gayreti içerisinde olacağız.” ifadelerini kullandı.

Eski Yugoslavya döneminde 1951 yılında alınan kararla, Kosova bölgesinde yaşayan Türk toplumuna yönelik, “gereken tüm bölgelerde” başlatılan Türkçe eğitim, bugün de okul öncesinden yüksek öğrenime kadar devam ettiriliyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP