İyi korunmuş bir gelenek,
kanundan daha güçlü olabilir.
-LindaSue Park
Yeni Yıl, eski gelenekleri yenileriyle birleştiren dünyanın en popüler tatilidir.
Birisi büyükanne ve büyükbabaların yaptığı gibi kutlar, çocukluğun parlak ve neşeli anlarını hatırlar. Birisi Yeni Yılın farklı ülkelerde nasıl kutlanacağı hakkındaki bilgilerden yararlanarak yeni Yıl gelenekleri ile geliyor.
Noel ağacı
Süslü bir Noel ağacının en eski tasviri 1576’ya kadar uzanıyor. Olay Reformasyon ve Martin Luther ile ilişkilidir. Efsaneye göre, ilahiyatçı, yaprak dökmeyen bir Noel ağacını yanan mumlarla süsleyen ilk kişiydi.
İngiltere’de, bir Noel ağacı kurma geleneği, Kraliçe Victoria’nın kocası Prens Albert tarafından getirildi. İlk Noel ağacı 1848’de Windsor Kalesi’ne kuruldu. O zamandan beri, gelenek İngiliz topraklarına yayıldı.
Meksika’da, yaprak dökmeyen ladin ve çam ağaçları izin verilmeyen bir lükstür. Bu nedenle, evler bursera dalları (Bursera microphylla) veya fil ağacı ile dekore edilmiştir.
Norveçliler ormanda bir Noel ağacına giderler. Evde, orman güzelliği ebeveynlerle dekore edilmiştir. Bu süreçte çocuklara izin verilmemektedir. Her şey hazır olduğunda, aile Noel ağacının etrafında dans eder. Noel ağacı en az üç kez daire içine alınır, daha sonra hediyelerin sunumuna devam ederler.
Yılbaşı kıyafetleri
Dünya halklarının çoğu Yeni Yılı şenlikli kıyafetlerle kutlar. Ancak giyimle ilgili özel bir gelenek yoktur. Bunun istisnası, yeni kıyafetler giyme ve ziyarete gitme geleneğinin 2.000 yıl önce, Song Hanedanlığı döneminde ortaya çıktığı Çin’dir. Çinliler, yeni kıyafetlerin bir kişiyi geçen yılki kötü ruhlardan koruduğuna inanıyor.
Şenlikli tinsel
200 yıldır, tinsel bir evi ve bir Noel ağacını dekore etmenin ucuz bir yolu olmuştur. İlk kez ince metal teller şeklinde ortaya çıktı.
XXI yüzyılda, gelenek kayboluyor – birçok ülkede tinsel neredeyse kullanılmayı bıraktı. Her yıl yılbaşı kutlamalarından sonra, dünyada 61 bin kilometreye kadar tinsel atılıyor. Eko-trendin hayranları, doğanın kirlenmesine karşı protesto gösterisi yapıyor ve kâğıt ve plastik torbaların ambalajlanması ile tinsel’in terk edilmesi çağrısında bulunuyor.
Yılbaşı Gecesi
İnsanların evi dekore etme şekli, hangi yemekleri seçtikleri ve nasıl kutladıkları aile ve ulusal geleneklere bağlıdır.
Brezilya’da yılbaşı gecesi Reveion olarak adlandırılır. Kutlamanın yolu eğlenceli bir partidir. Gece yarısına gelindiğinde, Brezilyalılar sahilde toplanırlar. Oradan, Yeni Yıl havai fişeklerine hayran kalmak daha uygundur. Tatilden saniyeler önce yüksek sesle sayılır, çünkü ülkedeki Ruslara tanıdık gelen çanların savaşı yoktur. Dalgaların üzerinden atlayın: Yedi dalga atlamanız ve her atlamada bir dilek tutmanız gerekir.
Avrupa’da bir fotoğraf çekimi düzenlenir. İnsanlar Noel ağacının arka planına karşı fotoğraf çekerler. Zamanla, bu tür fotoğraflar bir Yılbaşı albümü yapar.
Ekvador’da, yürüyüşçüler Yeni Yıl ateşlerini yakarlar. Burada politikacıların, pop yıldızlarının efektlerini yakmak gelenekseldir. Bu, yeninin gelişine yer açmak için eski dünyayı temizlemenin alışılmadık bir geleneğidir- yeni şarkılar, klipler, başarılar.
Finlandiya’da gelecek yıl hakkında tahminlerde bulunuyorlar. Bunu yapmak için, kalay bir kova soğuk suya dökülür. Ortaya çıkan heykelcik, önümüzdeki yıl falcıyı bekleyen olaylar olarak yorumlanıyor. Benzer bir gelenek Rusya’da ve Ukrayna’da da ortaya çıktı – Noel’de balmumu kehaneti.
Soğan örgüleri
Yeni Yıl bir yenilenme, eskiye veda ve yeninin gelişi dönemidir. Yunanlılar arasında bu dönemin sembolü yay olarak kabul edilir. Kışın “uykuya dalar”, ancak ilkbaharda büyümeye başlar. Bu nedenle, tatil arifesinde, Yunanlılar evi soğan demetleriyle dekore eder.
Eski zamanlarda, gelenek biraz farklı görünüyordu. Yerleşim yerlerinin çevresinde deniz soğanı (Urginea maritima) bol miktarda yetişmiştir. Yılın ilk günü ampul arayışı ile başladı. Eve taşındılar. Başarılı bir bulgu, tanrıların konut sahiplerine olan iyiliğini sembolize ediyordu.
Mutfak gelenekleri
Farklı kültürlerde, Yeni Yıl masasındaki belirli ürünler veya sayıları başarılı kabul edilir. Özellikle önemli olan, tam olarak gece yarısında saatin ritmine göre ne yemeniz veya içmeniz gerektiğidir. Şili’de mercimek, İspanya’da – üzüm, Avustralya’da – barbekü veya ızgara sosis, Türkiye’de – kızarmış hindi.
İskandinav çelenk pastası
Danimarka ve Norveç, yeni yılı kransekage adı verilen bir tatlıyla kutluyor. Adı “çelenk pastası” anlamına gelir. Bu, üst üste yığılmış halkalardan oluşan koni şeklinde uzun bir tatlıdır. Bayrak süsü ile dekore edilmiştir ve merkeze bir şişe şarap yerleştirilmiştir.
İspanya’da 12 üzüm
İspanya sakinleri, Yılbaşı gecesi saatin her darbesi için bir üzüm yiyorlar. Gelenek, XIX-XX yüzyılların başında ortaya çıktı. İspanya’nın güney kesimindeki üzüm yetiştiricileri tarafından kendi ürünlerini popülerleştirmek için icat edildi. Gelenek İspanyolca konuşulan tüm bölgelere yayıldı.
Estonyalılar yılbaşı gecesi 12 yemek yiyorlar. Her yemeğin bir erkeğe ek güç verdiğine inanılmaktadır. Yemeğin bir kısmı, tatil arifesinde akrabalarını ziyaret eden ataların ruhlarına bırakılır.
Japonya: bir tabak erişte ile
Japon kültüründe, Yeni Yılı bir tabak erişte ile kutlamak gelenekseldir. Toshikoshi soba veya “yıl boyunca geçen erişte”, 31 Aralık’ta geleneksel bir yemektir. Giden yılın zorluklarının üstesinden gelmeyi ve gelecekte iyi şanslar umudunu sembolize eder. Yemek mantar, sebze, yosun ve diğer katkı maddeleri ile servis edilir.
Yunan el bombaları
Yunan mitolojisinde, nar doğurganlık ve yenilenmenin sembolüdür. Tahılları tanrıça Persephone tarafından yenildi ve o zamandan beri yılın bir kısmını yeraltı dünyasında kocası Hades ile ve bir kısmını annesi tanrıça Demeter ile Yunanistan tarlalarında geçirdi. Kırık meyveden ne kadar çok tahıl düşerse, yıl o kadar başarılı olur.
Yılbaşı Tostu
Milyonlarca insan yılbaşı gecesi birbirlerine iyi şanslar ve refah dilemek için gözlüklerini kaldırıyor. Olağandışı gelenek ilk olarak 4.000 yıl önce ortaya çıktı. İlk tostlar, insanların tanrılara verdikleri sözlerdi. Tanrıların öfkelenmemesi için gözlemlenmeleri gerekiyordu.
Kore’de, iki elle şenlikli bir kase tutmak gelenekseldir. Bu, bahşettikleri her şey için Tanrılara teşekkür etmenin kibar bir yoludur. Konuklar birbirlerine içki dökerler, böylece her zaman arkadaşlarına yardım eli uzatmaya hazır olduklarını ima ederler. Geleneksel Kore alkollü içeceği soju’dur. Tatlı patates veya tahıllardan yapılır. Geleneksel Rus votkasının aksine, soju tatlı bir tada sahiptir.
Fransa ve İtalya’da, dilekler yerine getirildiğinde birbirlerinin gözlerine bakmak gelenekseldir. En yaygın İtalyan tostu, “sağlığınız için” anlamına gelen “salutai” ve elbette Buon anno! – “Yeni Yılınız Kutlu Olsun!”
Brezilya’da iki Yeni Yıl geleneği vardır. Bir kaptan alkol dökülür. Buradaki fikir, aynı serin içecek sıcaklığını elde etmektir. İkinci gelenek, dalgaların üzerinden atlamakla ilişkilidir. Dilek tutmayacak olanlar, “sağlık için” anlamına gelen Saúde! ünlemiyle atlıyor.
Yılbaşı hediyeleri
Hediye verme ve alma geleneği tatilin ayrılmaz bir parçasıdır. Fındıkların dağıtımı, iki yüzlü tanrı Janus’un onuruna yapılan eski bir Roma ritüeliydi. Persler birbirlerine doğurganlığın sembolü olarak yumurta verdiler, İskoçlar – kurabiye kurabiyeleri, bir parça kömür ve gümüş bir sikke.
Hayatımızdaki en büyük değer ailemizdir.
En büyük varlığımız ve en büyük gücümüz.
En büyük dayanağımız ve en yüce mutluluğumuz…
Sağlıkla, mutlulukla, huzurla
Nice Mutlu Yıllara!
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce