Le parfume est la musique du corps
Parfüm vücudun müziğidir
Madam Rocha
Uygarlığın şafağındaki insan, evindeki kokuyu iyileştirmek, tanrıları memnun etmek ve kendi vücudunun hoş olmayan kokusundan kurtulmak için çeşitli aromalar kullandı. Eski parfümcüler doğal maddeler kullandılar ve 19. yüzyılın sonuna kadar kimyasalların bunlara eklenmeye başlanması değildi. Ancak çok az insan modern parfümün çok hoş olmayan (ve bazen de açıkça itici) bileşenlerden oluşabileceğini düşünüyor.
Eski Rus güzellikleri, yürürken rahatça sallanan, etraflarına cömertçe büyülü kokulu bir aroma yayan özel kolyeler giyiyordu. Bazı Rus halk sanatları ve el sanatlarında, örneğin Rostov finifti’de kolye – kokuları – hala bulabilirsiniz.
Yves Saint Laurent “Koku, her zaman geri döndüğümüz ve tüm hayatımız boyunca çaba gösterdiğimiz bir mutluluk anıdır.” “Parfüm sevmeyen kadın yok, kokusunu bulamamış kadınlar var…” “Bir şişe harika akışın dibinden, gerçeklikten daha dolgun, daha hayat veren uyku ve geceden daha sıcak, en tutkuluların gecesi olan anılar.”
Parfümeri tarihi, parfüm yaratma sanatı olarak, eski Mezopotamya, Mısır, İndus Vadisi Uygarlığı ve muhtemelen eski Çin’de ortaya çıkmıştır. Dünyadaki ilk kimyager ve parfümcü, Mezopotamya’da M.Ö. 2. binyılın çivi yazısında bahsedilen parfümün yaratıcısı Tupputi olarak kabul edilir.
O zamanlar 2 çeşit parfüm vardı:
Tapınak. Dini ayinlerde, dumana özel bir koku vermek için çeşitli aromatik madde çeşitleri yakıldı. Tatlı tütsü yardımıyla, tanrıları cezbettiler ve kötü ruhları, veba ve diğer hastalıkların suçlularını püskürttüler.
Halk. Ev parfümleri aromatik yağlarla temsil edildi. Kompozisyon güneş kremi yerine cilde uygulandı. Mısır toplumunun erkek ve kadın seçkinleri, statülerini belirtmek için zambakların kokusunu kullandılar.
Muhtemelen, parfüm üretimi Orta Doğu’da İsrail’in El-Gedi ve En-Bokek şehirlerinde yapıldı. Orada afarsemon’dan aroma üretiminde uzmanlaştılar. Kralları meshetmek için gizemli bir bitkiye dayanan değerli merhemler kullanıldı. Ürünün üretimi için reçete en sıkı şekilde korundu.
Diğer parfümler tapınaklarda tütsü ve merhem olarak kullanılmıştır. Zengin insanlar vücut bakımı ve zevki için kokulu karışımlar kullandılar.
O zamanın uçucu yağlarını çıkarmanın mevcut yollarından biri preslemeydi. Bitkiler ezildi, daha sonra su eklendikten sonra sıkıldı. Bir süre sonra, yağ yüzeye çıktı.
Yunanistan’da, parfümeri tanrıların zanaatkarlığı olduğuna inanılıyordu. Her tanrı belirli bir aroma ile kişileştirildi. Böylece, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit, gül ve menekşe kokusuna karşılık geldi. Afrodit’in ruhları insan dünyasına getiren ilk kişi olduğunu söyleyen bir efsane var. Yunan putlarının isimlerinin parfüm kompozisyonlarının isimlerinde her zaman mevcut olması oldukça anlaşılabilir bir durumdur.
Eski Yunanlıların zorunlu bir bakım prosedürü banyolarda buharda pişirme olarak kabul edildi. Ritüel, ruhların bol miktarda kullanılmasını gerektiriyordu. Her kokunun vücudun belirli bir kısmı için tasarlanmış olması önemlidir.
Yunanistan, aromatik maddelerin yaratılmasına büyük katkıda bulunmuştur. Sıvı parfümler ilk olarak burada icat edildi. İkincisini elde etmek için, damıtma yöntemi kullanıldı – sıvının buharlaşması, daha sonra buharların soğutulması ve yoğuşması. Kokuları çıkarmak için, bitkiler sıcak veya soğuk yağlara batırıldı. Yunanlılar arasında en yaygın kokular mür, menekşe, tütsü, tarçın ve sedir ağacıydı.
Ruhların incelenmesinde büyüleyici bir akım, Akdeniz’de Avrupa’nın daha uzak eteklerine yayıldı. Kısa süre sonra Roma hızla “kokulu” endüstriyi geliştirmeye başladı. Parfüm, Jül Sezar tarafından geniş imparatorluğa getirildi. İmparatorun saltanatı sırasında, Arabistan’ın üretebileceğinden daha fazla miktarda tütsü yakıldığı iddiası var.
Sezar’ın takipçileri parfümlerle sınırlı değildi ve diğer kozmetik türlerini kompozisyona karıştırdılar. Romalılar cömertçe banyo suyuna aromatik bileşenler eklediler, yatağa serptiler, şaraplar ve diğer içeceklerle karıştırdılar. Zarif kokulu kremler ve merhemler, sahiplerinin durumunu ve zenginliğini gösterdi, değerli karışımlar sadece asil insanlar tarafından satın alınabilirdi.
Roma nüfusu arasında parfümeriye olan ilginin artması, kokulu üretimin geliştirilmesinin öneminin anlaşılmasına yol açmaktadır. Bilim adamları ilkel yoğuşma yöntemlerini test etmeye başlıyorlar. Örneğin, doğa bilimci ve yazar Pliny the Elder, bir yün tabakası üzerinde rosinden (reçine) yağ toplar.
Parfüm yapımında en popüler bileşenlerin Arap Yarımadası çevresinde bulunduğu göz önüne alındığında, İslam kültürlerinin “kokulu” zanaatın gelişimini ve yayılmasını etkileyebilmesi şaşırtıcı değildir. Kokulu ürünler M.Ö. VI. yüzyılda aktif olarak kullanılmaya başlandı.Arap filozof ve akademisyen Al-Kindi, alkol izolasyonu konusundaki çalışmalarıyla tanınır. Şarabı damıtarak saf alkol üretimini tanımlayan ilk kişi oydu. Birçoğu onu modern parfümeri babası olarak görüyor. Al-Kindi, nadir bitki ve çiçeklerin yağlarından birçok farklı koku icat etti. “Tütsü ve Damıtma Kimyası Üzerine” adlı çalışmasında, parfüm, yağ ve merhem oluşturmak için 100 sır ve tarif ortaya koyuyor.
Venedik, batı ve doğu arasındaki ticaret için bir kanal haline geldi. Ada şehri, ham tütsülerin Avrupa topraklarına ulaştığı ana kanaldır.
Gerçek buluş pomander’dir. Altın ve gümüşten yapılmış küresel şekilli lüks bir kap, aromatik maddelerle doluydu. Ustaca süslemelerden misk, kehribar, cibet, tarçın, biberiye ve diğer kokulu bitkilerin kokulu kokuları geldi.
XIII-XIV yüzyıllarda, bilim adamları çok bileşenli maddelerin damıtılması süreciyle ilgileniyorlardı. Test cihazları, “temel” parçaları, bileşiklerdeki “gerekli olmayan” parçalardan ayırmak için belirlendi. Natüralistlerin azmi sayesinde, Fransa’nın güneyindeki Grasse kokularının üretim merkezi büyümeye başlar.
Modern parfüm endüstrisi
Bileşenlerin doğal ürünlere sentetik benzerliğini bulmak için yapılan deneyler, parfümleri yeni bir seviyeye getiriyor. Seri üretim mümkün kılınır, nakliye lojistiği optimize edilir. Oluşturulması ve dağıtılması daha kolay olan yeni koku formları üretiliyor. Bu gerçek, üretim ürünlerinin maliyetini düşürmeye ve ürünlerin perakende değerini azaltmaya yardımcı olur. Artık şişelerin kokulu içeriği sadece toplumun seçkin kesimleri tarafından kullanılamaz.
Parfümlerin bileşimi önemli ölçüde “zengin” hale geldi. Tuvalet suları ve parfümler cömertçe bitki ve sentetik kökenli bileşenlerle doldurulur. Bir şişe kokulu sıvı 100 adede kadar bileşen içerebilir. Esansiyel yağların ekstraksiyonu bir sorun olmaktan çıkar.
Kimya alanındaki kapsamlı bilgi, karmaşık kompozisyonlar oluşturmayı mümkün kılar. Sırasıyla taze saman, leylak, karanfil ve diğer birçok popüler aromatik maddenin kokusuna sahip olan kumarin, terpineol, öjenol sentezi ile elde etmek mümkündür.
‘Parfüm – başarısız olmayan bir hatıradır’ demiş Pierre Cardin
Parfüm… Bu kelimede o kadar çok şey var ki… Bize inanılmaz duygular veriyorlar. İnsanların anılarına, hayatımızın olaylarına, dinlenen şarkılara dalmak için tanıdık bir kokuyu solumak yeterlidir. Aromaları solumak, belirli bir anda yaşadığımız duygu gamını yeniden deneyimlemek için çok kolaydır.
Parfümler sadece güzel bir şişe değildir.
Bu bizim karakterimiz, kişiliğimizin bir yansıması.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce