Kosova’daki savaş sırasında (1998-1999) 1600’den kaybolduğu düşünülen fazla kişi başkent Priştine’de “27 Nisan Ulusal Kayıp Kişiler Günü” ne adanmış etkinliklerle anıldı.
Kosova Meclisi bahçesinde kayıplar anıtı önünde düzenlenen anma törenine Kosova Meclisi Başkanı Glauk Konjucfa, Başbakan Albin Kurti, teşkilat ve kuruluşların temsilcileri ile Kosova’daki savaşta kaybolan kişilerin aileleri katıldı.
Başbakan Kurti gazetecilere verdiği demeçte, şu ana kadar Sırbistan’daki beş toplu mezardan yaklaşık 950 cesedin çıkarıldığını, ancak 1600’den fazlasının hala kayıp olduğunu açıkladı.
Suçluların ve faillerin parmaklıklar ardında olması gerektiğini belirten Kurti, “2 Mayıs’ta (Kosova ile Sırbistan liderleri arasında) yapılacak toplantıda sadece kayıp kişileri ve ailelerini değil tüm toplumumuzu ilgilendiren kayıp şahıslar sorununun hızla ele alınmasını bekliyorum. Kayıp kişiler, kaygının üzüntüden, öfkenin üzüntüden daha büyük olduğu özel bir durumdur. Bu nedenle, 18 Mart’ta Ohri’de söylediğimiz gibi, 2 Mayıs’ta Avrupalı arabulucuların bu konuyu acilen ele almasını bekliyorum.“ ifadelerini kullandı.
Konjufca, Sırp soykırımının en korkunç suçlarından birinin binlerce Arnavut vatandaşının kaçırılması ve vahşice ortadan kaybolması olduğunu da belirterek, “1600’den fazla insan hala kayıp, nerede olduklarını bilmediğimiz için değil, kesin olarak biliyoruz. Kaçırılmalardan ve zorla kaybolmalardan Sırbistan Devleti’nin sorumlu olduğunu da biliyoruz. Bulunanların çoğunun Sırbistan tarafından inşa edilen kurumlarda bulunması, Sırbistan’ın tam olarak nerede olduklarını bildiğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Kosova savaşı sırasında kaybolanların ailelerini temsil eden Bayram Çerkini, kurumların savaşta kaybolanların kaderini netleştirmek için yeterince çaba göstermediklerini vurgulayarak, “Kayıp kişiler sorunu her yerde birinci öncelik olmalı, çünkü biz insanları arıyoruz, çocuk arıyoruz. 132 çocuk hala kayıp. Şimdi bu anneler, bebek karyolaları boş. Kosova Cumhuriyeti’nde uyuyamayan bir sürü anne var, karım da uyumuyor, oğlum gece geldi diye bağırıyor, o gelmediği için yatmasını söylüyorum ve diyor ki, Tanrı aşkına merdivenleri duyuyorum diye cevap veriyor. Bütün anneler bu acıya sahip.“ diye konuştu.
Kosova İnsan Hakları Gençlik Girişimi de kayıplar anısına Arnavutça, Boşnakça, Türkçe, Romence ve İngilizce bilgilendirme işaretleri koyarak sembolik bir eylem gerçekleştirdi.
Kosova savaşında çoğunluğu Arnavut olmak üzere ölen 1600’den fazla kişinin cesedine halen ulaşılamadığı düşünülüyor.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce