Etimesgut’ta Türk Tarih Müzesi ve Parkı

28 2024 - 18:24

Etimesgut’ta Türk Tarih Müzesi ve Parkı

(Last Updated On: 11/07/2023)

15.06.2023 tarihinde yapılan TİMBİR 1. Olağan Genel Kuruldan hemen sonra TİMBİR üyeleriyle birlikte Etimesgut’ta yer alan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik.

Yeni Yönetim Kuruluna yeniden Başkan seçilen Dr. Süleyman BASA Anadolu’nun 81 vilayetinden gelen TİMBİR üyeleri için güzel bir sürpriz hazırlamıştı. Vesile ile 29 Ağustos 2021 yılında düzenlenen törenle halka açılan müzeyi ilk defa gezme fırsatı buldum.

Büyük emek ve çabayla 5 yılı aşan sürede 50000 metrekare açık alana kurulan 6000 metrekare kapalı alanı bulunan resim, heykel, plastik sanatlar, okuma, dil eğitimleri, kursları ve yarışmaları, farklı konularda sergiler, bilimsel kongreler, konferanslar ve konserler yapılması için her detayı düşünülmüş harika bir müze ve park olmuş.

Ana Giriş kapısından girdikten sonra yürüyüş yolları sağ, sol ve orta olmak üzere üçe ayrılmıştı. Adet üzere sağ taraftan ilerlemeye karar verdik ve Türk Cumhuriyetlerinden getirilen heykeltıraşların yaptığı muhteşem heykelleri incelemeye başladık.

Öğlen saatinin kavurucu sıcağında dahi olsanız böyle bir manzaraya asla kayıtsız kalamazsınız. Aynen böyle de oldu. Neredeyse tüm heykellerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdim demek isterdim ama grupla hareket ettiğimiz için bu mümkün olmadı. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, İstanbul’un Fethi, Ergenekon Kompozisyonları, Eski Türk Yazıtlarının kopyaları derken kendimizi modern mimariyle yapılmış harika bir binanın önünde bulduk.

İçeri girdiğimizde bizi bambaşka bir görsel şölen bekliyordu. Ankara Arkeolojisi Panosu, Tarihte Etimesgut Panosu, Türk Tarih Panosu, Türk Dil Panosu, Ankara Mimarisi, Sergi Salonu, Hediyelik Eşya Alanı, Konferans Salonu, Kafeteryanın yanı sıra 4 tane dev panoramik resim ve dioramalar vardı.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı, sadece heykellerin ve resimlerin yer aldığı bir sanat müzesi değil, aynı zamanda bir eğitim yuvası. Konferans salonu, kütüphane ve sergi/eğitim salonu çocuklara ve gençlere plastik sanatlar, resim, heykel, yazarlık ve yabancı dil gibi eğitimler verilebilecek şekilde tasarlanmış.

Müzede yer alan tüm heykellerin bilgi panosu bulunmakta olup, ziyaretçi bu panolardan heykeli yapılan kişi ve olay hakkında bilgi alabilir ayrıca bilgi panolarına yerleştirilmiş QR kodlar yardımıyla profesyonel seslendirme sanatçılarının aktardığı bilgiler de sesli olarak dinlenebilmektedir.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda tarihsel kronolojiye dikkat edilmiş, modern heykel sergileme yöntemleri ile heykeller konumlandırılmış. Heykeller, dönemlerine ve temalarına göre yerleştirilmiş ve böylelikle ziyaretçinin Türk tarihini daha bütünsel olarak algılamasında kolaylık sağlamıştır. İskit dönemine ait Alp Er Tunga ile tarihsel yolculuk başlamış, günümüzde yaşayan Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile kronoloji son bulmuştu. Müzede 360 derece kronoloji konumlandırma yöntemi kullanılmış, örneğin Çanakkale Savaşı kompozisyonunun arkasından müzeye bakan ziyaretçi aynı anda Göktürk okçuları kompozisyonunu da derinlikte görebilme imkânı bulunmaktadır. Böylelikle tüm Türk tarihi belirli bir çerçeveden algılanabilir olmaktadır. Bu anlamda Türk Tarih Müzesi ve Parkı yapısal peyzaj kurgusuyla çok özel bir yere sahip olmaktadır.

Elbette tüm bunları bitmiş haliyle gezmek kolaydı. Lakin Etimesgut Belediye Başkanımız Sn. Enver Demirel bu projeyi olağan üstü bir çaba ve gayretle birlikte liyakatli danışmanlar eşliğinde yürüterek tamamlamıştı. Türkiye’ye ve Türk Milletine böyle bir eser kazandırdıkları için başta Sn. Belediye Başkanı Enver Demirel Beye, Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl,  Ressam Yaşar Zeynalov, Mimar Alper Çınar’a, akademik danışmanlara, heykeltıraşlara ve emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim.

Türk Tarih Müzesine Kısa Bir Bakış

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda sanat eseri olarak 200’den fazla heykel, 7 kompozisyon, 4 dev panoramik resimden oluşan dioramalar ve 8 Türk yazıtı bulunmaktadır.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda İskit/Saka döneminden başlayarak, Göktürk kağan ve hatunlarını, 16 Türk devleti kurucularını, Selçuklu sultanlarını, Osmanlı padişahlarını, Kurtuluş Savaşı komutanlarını, büyük Türk düşünürlerini, Türk Cumhuriyetleri kurucularını, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden fikir adamlarını ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair, yazar ve sanatçılarını temsil eden heykellerin yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 Çerisi, Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları, 1453 İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonları yer almaktadır.

Ankara Arkeolojisi Panosu

Çayyolu Höyük, Gavurkale, Gordion Antik Kenti & Midas Tümülüsü, Galat Mezarı, Augustus Tapınağı

Tarihte Etimesgut Panosu

Frigya Aslanı Kabartması, Boğa Kabartması, Grifon Kabartması

Türk Tarih Panosu

Targıtay – İskitlerin Atası, Bozkır Yaşamı, Tomris Hatun, Hun Şehri İvolga, Teoman & Hun Ordusu, Balamir & Kavimler Göçü, Kubrat Han & Oğulları, Bilge Kağan Külliyesi, Türk Yazıtları, Karız Kanalları, Melikşah & Selçuklu Mimarisi, Çaka Bey & Donanması, Uluğ Bey & Rasathanesi, Piri Reis & Haritası, Hezarfen Ahmet Çelebi, İbrahim Müteferrika & İlk Türk Matbaası, Atatürk Ve Modern Türkiye

Türk Dil Panosu

Kaya Resimleri, Tamgalar, Alfabeler, Yazıtlar, Kitaplar, Türk Dil Haritası

Ankara Mimarisi

Anıtkabir, Ankara Kalesi & Evleri, I. Tbmm, Cenabi Ahmet Paşa Camii

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.