BAYBURT/BALKAN GÜNLÜĞÜ
27. Bayburt Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri çerçevesinde düzenlenen törenle Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV), “25. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri” Bayburt’ta sahiplerini buldu. Türk dünyası ile ilgili çalışmaların jüri tarafından detaylı analizi sonucunda ödülün Iran’dan Oğulmaya SAMİZADE’ye ve Türkiye’den Prof. Dr. Erdal Bay’a verilmesi kararlaştırıldı. Törende Türk dünyası ile ilgili çalışmalar yürüten Gaziantep Üniversitesi öğretim Üyesi ve (aynı zamanda gazetemiz yazarı) Prof. Dr. Erdal Bay’da “Türk Dünyası Hizmet Ödülü” sahibi oldu. Türk dünyasının gönüllülük esasına dayalı en büyük sosyo-kültürel projesi olan “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık” projesi yanında yürüttüğü diğer projelerden dolayı bu ödülü almaya hak kazandı. Prof. Dr. Erdal Bay ödülünü Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve TURKSAV genel sekreteri Yavuz Gürler’den aldı.
Ödül töreninde Prof. Dr. Erdal Bay konuşmasında aşağıdaki düşüncelerini belirtti.
“Bayburt, kendisi küçük ama hikayesi büyük bir şehir. Hikayesi Dede Korkut’tan başlar. Türk dünyasının ilk hikayelerinde hep göç, ayrılık ve hüzün vardır. Türkler farklı nedenlerinden dolayı dünyanın farklı bölgelerine dağılmışlardır. Türk dünyasının günümüzdeki hikayesi ise ayrılan kardeşlerin tekrar birleşmesidir. Türk dünyasının büyük hikayelerinden biri, birbirlerinden koparılan kardeşlerin artık birleşmesiydi. Bu bir hayal, bir ülküydü ama artık gerçeğe dönüşmeye başladı. Bu hikayenin birçok kahramanı vardır. Hikayecinin türbesinin yer aldığı Bayburt’ta düzenlenen Dede Korkut Kültür ve Sanat şöleni ile TURKSAV yaptığı çalışmalar bu hikayenin birer parçasıdır. Bu hikayede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Bay’ın Türk dünyası çalışmalarından dolayı farklı platformlarda aldığı dördüncü ödül olduğu öğrenildi. Ülkü Ocakları Türk Dünyası Hizmet ödülünü iki defa aldığı yine TURKSAV Türk Dünyası Hizmet ödülü ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) Dede Korkut Türk Eğitimine Hizmet Ödülü ile Bilge Tonyukuk Türk Eğitimine Hizmet Ödülünü aldığı öğrenildi. Bay, 2021 yılında Manas Türk Dünyası Hizmet Belgesi almıştır.
Bay’ın Türk dünyasına yaptığı bazı çalışmalar arasında; Kosovalı Türk öğretmenlerin mesleki becerilerinin gelişimi projesi, Kosova Türk Öğretmenler Derneği eğitim ihtiyaçlarının karşılanması; Gaziantep kültürünün Balkanlarda tanıtımı projesi ve Türk Dünyası Eğitimciler Birliği (Turkdeb) kurulması çalışmaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Gaziantep Üniversitesi İbni Sina ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Biruni sanal laboratuvar açılması; Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından toplanan yardımlarla deprem bölgesinde Osmaniye, Kilis, İslahiye, Nurdağı ve Kahramanmaraş’ta beş adet Biruni sanal gerçeklik laboratuvar açılmasına öncülük etmiştir. Türk Dünyasının Eğitim Sistemleri ve sorunları başlıklı eğitim raporu hazırlanması, Türk dünyası ile ilgili ilk bilimsel algı araştırması, düzenlendiği çalıştaylar bilimsel kongreler ve birçok TV-radyo programı konferanslar diğer çalışmaları arasındadır. Bay tarafından, Türk Dünyası Stratejik Gelişim Raporu ve Türk Dünyası Balkanlar Ethosfer Sisteminin Analizi Projesi de yeni başlayacak olan projeler arasında olduğu öğrenildi.
Prof. Dr. Erdal Bay kimdir?
Erdal BAY 1978 yılında Kilis ilinde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Kilis ilinde tamamlamıştır. 1996-2008 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde Eğitim Programları ve Öğretim anabilim dalında lisans öğrenimini, yüksek lisans ve Doktora öğrenimini tamamlamıştır. 2012 yılında Doçent unvanını alan Prof. Dr. Erdal BAY, çok sayıda idari ve akademik görevde yer almıştır. 2021 yılından itibaren Gaziantep Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanlık görevini sürdürmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aile, Kadın, Sağlık ve Sosyal Politikalar Kurul Üyeliği devam etmektedir. 2020 yılında; TBMM’de Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim Teknoloji Mühendislik ve Matematik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonunda editör olarak görev yapmıştır. 70 bilimsel makalesi; TÜBİTAK, Avrupa Birliği, TİKA, BAP tarafından desteklenen 32 projesi; Uluslararası kongrelerde sunulmuş 61 bildirisi; 17 kitap/bölüm çalışması bulunmaktadır. Yüzlerce dergide makale hakemliği yapmıştır. En etkili 10000 bilim insanı içinde yer almaktadır. Çok sayıda bilim insanı yetiştirmiştir.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce