DOLAR 33,6517 0.12%
EURO 37,1734 0.39%
ALTIN 2.657,130,46
BITCOIN 1966863-3.71534%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Konserve Ve Turşu Uyarısı
23 okunma

Konserve Ve Turşu Uyarısı

ABONE OL
06/10/2023 04:38
Konserve Ve Turşu Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Yemenici ’den Konserve Ve Turşu Uyarısı

GÜMÜŞHANE – BHA

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, ”ilimizde çokça tüketilen ve yaz aylarının sonunda hem köylerde hem de şehir ve ilçelerdeki evlerde geleneksel şekilde hazırlanan, çoğunlukla kış aylarında tüketilmeye başlanan konserveler, dikkat edilmezse gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor.” dedi

Konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Yemenici, “Mevsiminde alınan meyve ve sebzelerin farklı dönemlerde de tüketilebilmesi için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de konserve yapımıdır. İçinde bulunduğumuz yaz ve sonbahar aylarında ülkemizin birçok şehrinde olduğu gibi ilimizde de de konserve yapımı geleneksel yöntemlerle artmaktadır.

Botulizm, çoğunlukla evde hazırlanmış konservelerden kaynaklanan bir gıda zehirlenmesi türüdür. Kontamine konserve ürünlerinin tüketiminden 12 ile 72 saat sonra başlayan bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetleri ileri dönemde yutkunma ve konuşmada güçlük, ağız kuruluğu, bulanık görme, çift görme gibi şikayetler izleyebilmektedir. Ağır vakalarda ise kalp ritim bozukluğu, solunum güçlüğü ve ne yazık ki ölüme varan vakalar gözlenebilmektedir” dedi.

Konservelerin Basınçlı Tencerelerde Pişirilmesi Gerekiyor

Konserve yapılacak yiyeceklerin iyice yıkanması, ortam hijyeninin sağlanması ve tuz oranının dengeli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Yemenici, “Isıya dayanıklı cam malzemeler kullanılmalı, kapakların paslı olmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Konservelerin basınçlı tencerelerde pişirilmesi ve açıldıktan sonra da en az 10 dakika yüksek ısıda pişirilerek tüketilmesi zehirlenme ihtimalini azaltacaktır. Küflenmiş, kabarmış, rengi ve kokusu değişmiş, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış konserveler asla tüketilmemeli, tadına dahi bakılmamalıdır.

Özellikle kronik hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan bireyler, tuz oranı yüksek olan konserve, salamura, turşu gibi gıdaların tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bunun yerine alternatif saklama yöntemi; kurutma, dondurma gibi yöntemler kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün besin güvenliği adına önerdiği 5 temel tavsiye her zaman aklımızda bulunmalıdır. Bunlar nelerdir; besinin temiz saklanması, pişirilmiş ve pişirilmemiş besinlerin ayrı olarak saklanması, besinlerin doğru ve iyi pişirilmesi, güvenli sıcaklıklarda saklanması ve besin yapımında temiz su ile temiz ham madde kullanımı. Bunlara rağmen gıda zehirlenmesi belirtisi gördüğümüzde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız faydalı olacaktır” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli