DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Devletten Vatandaşa Enerji Desteği
65 okunma

Devletten Vatandaşa Enerji Desteği

ABONE OL
18/11/2023 10:10
Devletten Vatandaşa Enerji Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2022 yılında vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirasının devlet tarafından karşılandığını açıkladı.

Karadeniz’deki doğal gaz keşfi sonrası günlük 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, “Bu üretim 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamaktadır.” dedi.

ANKARA-BHA

Bakan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesini sundu.

Türkiye Yüzyılı’nın İlk Bütçesi

Bu bütçenin Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, tabii kaynaklardan hidrokarbon arama ve üretimine, enerji arz güvenliğinden yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına, nükleer enerjiden enerji verimliliğine kadar birçok alanda “Türkiye Yüzyılında Milli Enerji ve Maden Politikası” hedeflerini anlattı.
Enerjinin Yüzyılı

Bayraktar, 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100’üncü yılının büyük bir coşkuyla kutladığını hatırlatarak “Bakanlık olarak milletimizin refah seviyesini yükseltmek ve ülkemizi kalkındırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şimdi önümüzde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri var. Artık Türkiye Yüzyılı’nı enerjinin de yüzyılı yapacak adımları atacağımız yeni bir döneme giriyoruz.” dedi

Cumhuriyet Tarihinin Rekoru

Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından dünyada 8. sırada yer aldığını vurgulayan Bayraktar, “2002 yılında 680 milyon dolar olan maden ihracatımızı, 2022 yılında 10 katına çıkararak 6,5 milyar dolara ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Ayrıca, 2002’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde yüzde 0,8 olan madenciliğin payını 2022’de yüzde 1,4’e yükselttik.” diye konuştu.
Borda lider Türkiye

Bayraktar, Türkiye’nin bor madeninde küresel rezervin yüzde 73’üne sahip olduğunu kaydederek “2022’de yüzde 63’lük uluslararası pazar payı ile sektördeki liderliğimizi koruyoruz. Hedefimiz dünya bor rezerv oranımız kadar pazar payına ulaşmaktır. Bu çerçevede, 2022 yılında yüzde 97’si ihracat olmak üzere 2 milyon 672 bin ton bor ürünleri satışından 1 milyar 320 milyon dolar ciro ile tarihi bir rekor kırdık.” dedi.
Haziran’da Üretim Başlıyor

İthal edilen ferroborun, çelik ve ileri teknoloji üretimi başta olmak üzere çok sayıda uygulamada kullanıldığının altını çizen Bayraktar, ferroborun Türkiye’de üretilmesi için Bandırma’da temelini attıkları tesisi de Haziran’da devreye alacaklarını açıkladı.
212 OSB’ye Doğal Gaz

Bakan Bayraktar, son 21 yılda günlük doğal gaz giriş kapasitesini yaklaşık 5 katına çıkararak 447 milyon metreküpe ulaştırdıklarını ifade ederek “Doğal gaz ulaşmayan yerleşim yeri kalmayacak hedefimiz doğrultusunda; 2002 yılında sadece 5 şehrimizde kullanılan doğal gazı bugün 81 il ve 793 yerleşim yerine götürerek nüfusumuzun yüzde 83’üne doğal gaz kullanım imkânı sunduk. Ayrıca, 2002 yılında sadece 7 OSB’mizde doğal gaz varken bugün 212 OSB’mize doğal gaz arzı sağlıyoruz.” diye konuştu.
4 Milyon Metreküpe Ulaşıldı

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında dünyanın en gelişmiş filolarından birini kurduklarını anlatan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahasında 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfi sonrasında günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldı. Bu üretim 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamaktadır.” dedi.
40 Milyon Metreküpe Çıkacak

Bayraktar, Sakarya Gaz sahasından üretilen 6,4 milyar metreküp gazın vatandaşa bedelsiz sunulduğunu söyleyerek projenin Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimin günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkacağını vurguladı.
270 Milyar Lirası Devletten

2022’de 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağladıklarını, bu sene de ısınma amaçlı kömür desteğine devam ettiklerinin altını çizen Bayraktar, Kömür desteği alan hanelerden isteyenlerin bunu doğal gaz olarak da kullanabilmelerini sağlayacak düzenleme kapsamında, 2022 yılından itibaren 634,3 milyon TL tutarında doğal gaz tüketim desteği verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı bu desteklerin haricinde, 2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL’si devletimiz tarafından karşılanmıştır.” dedi.
Gabar Terörle Değil Keşifle Anılıyor

Bayraktar, bir dönem adı terörle anılan; Gabar, Kato ve Bestler-Dereler bölgelerinin artık petrol keşifleriyle, üretimle, kalkınmayla ve huzurla anılmaya başladığına değinerek “Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz. Hedef 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimin toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır. Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.
Elektrik İhtiyacının Yüzde 10’unu Karşılayacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde tüm uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak 4 reaktörün aynı anda inşasının devam ettiğini belirten Bayraktar, “Bütün ünitelerin faaliyete geçmesiyle ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak, yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının da önüne geçecektir.” diye konuştu.
Kamuda Enerji Verimliliği

Bakan Bayraktar, önemli bir arz kaynağı olarak değerlendirdikleri enerji verimliliğini en temiz ve en ucuz enerji kaynağı olarak gördüklerini söyleyerek kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle yüzde 15 olan kamu binalarındaki enerji tasarruf hedefini 2030 yılına kadar asgari yüzde 30’a çıkardıklarını ifade etti.
“Yaraları Sarıyoruz”

Kahramanmaraşlı depremlerden etkilenen vatandaşların yaralarını sardıklarını kaydeden Bayraktar, “Depremde evi ve varsa iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olan vatandaşların depremden önceki ödenmemiş tüm doğal gaz ve elektrik faturalarını sildik. Vatandaşlarımızın yeni yerleşim yerlerinde enerjiye dair herhangi bir sıkıntı yaşamamalarını sağlayacağız.” dedi.
Net Sıfır Emisyon Hedefi

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği 2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyonlu bir ekonomi hedefiyle hareket ettiklerini bildirerek “Bu süreçte öncelikli konularımız; yenilenebilir enerjiden azami şekilde istifade etmek, enerji verimliliği, küçük modüler reaktörlerin de dahil olduğu nükleer enerji, hidrojen, batarya ve diğer depolama sistemleri ile dijitalleşme ve kritik mineraller olacaktır.” diye konuştu.
“Enerjide Dışa Bağımlılık Kader Değildir”

Kara ve deniz alanlarında yoğun şekilde yürütülen arama çalışmalarına, yeni süreçte de tempoyu artırarak devam edeceklerini vurgulayan Bayraktar, “Coğrafya kaderdir ancak enerjide dışa bağımlılık kader değildir anlayışıyla milletimizin refahı ve yaşam kalitesini artırmak için bulduğumuz kaynakları hızla devreye alacağız.” dedi.

 

Küresel Isınmaya Karşı Nükleer Enerji

Bakan Bayraktar, sunumunun ardından milletvekilleri tarafından yöneltilen sorulara yanıt verdi. Bayraktar, nükkeer enerjiye yönelik gelen eleştiriler üzerine, “Eğer dünya küresel ısınmayla mücadele konusunda ciddiyse mutlaka nükleerle alakalı konuda şapkasını önüne koyup bir kez daha düşünmesi gerekiyor.” dedi.

 

Sadece Yenilenebilir ile Olmaz

Sadece yenilenebilir enerjiyle, nükleer enerji olmadan bir dönüşümün mümkün olamayacağının altını çizen Bayraktar, “Türkiye mutlaka baz yükte nükleer santrale ihtiyaç duyuyor. Bunu da sadece Akkuyu’yla sınırlı tutmuyoruz. Çünkü bizim uzun dönemli projeksiyonlarımızda 20 bin megavatın üzerinde nükleer santrale, nükleer güce ihtiyacımız olduğu gözüküyor. Yani mutlaka bizim Sinop’a, mutlaka bizim Trakya’daki santrale, bunlara ilaveten de son dönemde dünyada gelişen küçük modüler reaktörlerle alakalı 5 bin megavatlık bir güce ihtiyacımız var.” diye konuştu.

 

Sabit Saat Uygulaması

Bayraktar, sabit saat uygulamasıyla ilgili soruları cevaplandırırken “Ekim 2016’da geçmişiz. Ekim 2023’e kadar 10 milyar kilowatt saat tasarruf sağlanmış. Bunun parasal karşılığı 15 buçuk milyar lira.” dedi.

Görüşmelerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP