Programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, üreten, ürettikçe hem güçlenen hem güçlendiren, gözünün nurunu hayata katan kadınlarla buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Erdoğan, “Güçlü bir Türkiye, üç temel üzerinde yükselir: ‘Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum.’ Kadınların hak ettiği ölçüde, kendisine yer bulamadığı, bireylerin aile sıcaklığından uzaklaşarak, yalnızlaştığı bir toplum, her türlü saldırıya açık hale gelir” diye konuştu.
Kalkınmaya yönelik amaçların bugün yalnızca ekonomik değil, sosyal ve toplumsal boyutları da içerdiğini kaydeden Erdoğan, nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınların güçlendirilmesi, üretim dünyasına adil ve hakkaniyetli bir sistem ile dahil edilmesinin, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen her ülke için bir mecburiyet olduğunu aktardı.
Türkiye olarak son 20 yılda eğitimden istihdama, kadınların hak ve fırsatlardan eşit yararlanmaları için kapsamlı destek mekanizmaları oluşturduklarına değinen Erdoğan, “Kadınların, toplumsal her alanda önlerine çıkan engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalıştık. Çünkü, inanıyoruz ki biz, kadını ve erkeği ile güçlü bir milletiz” dedi.
“Nitelikli İş Alanlarında Kadınlarımızın Sayısının Artması İçin İstihdam İmkanlarını Genişlettik”
Türkiye Yüzyılı için koydukları hedeflere de ancak birlikte, omuz omuza yürüdüklerinde ulaşabileceklerini söyleyen Erdoğan, bu dayanışma ve birliktelik halinin, üretim ve iş dünyasında da kendisini gösterdiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadınlarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz süt ve doğum izni düzenlemeleri, kreş ve evde bakım desteği gibi uygulamalar taşıdıkları yükü hafifleterek, potansiyellerini gerçekleştirmelerini kolaylaştırdı. Eşit işe eşit ücretin, yasal güvence altına alınması ile emeğe karşı yapılan haksızlığın önüne geçildi. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik projeleri ardı ardına hayata geçirirken, diğer yandan nitelikli iş alanlarında kadınlarımızın sayısının artması için istihdam imkanlarını genişlettik.”
Kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe, işgücüne katılımlarının da aynı oranda arttığına tanık olduklarını belirten Erdoğan, “İstatistikler, 2005 yılında kadın istihdam oranı, yüzde 20’nin altında kalırken, 2022 yılından itibaren yüzde 30’u aştığını gösteriyor. Bu oran, 10 milyon kadınımızın iş dünyasında var olduğu anlamına geliyor” bilgisini paylaştı.
“Bir Projesi, İş Hayali Olan Tüm Kadınlarımızın Elinden Tutuyoruz”
Erdoğan, ilgili kurumların, iş dünyasında bulunan milyonlarca kadınının hak ve fırsatlara erişimlerini artırırken, yaşadıkları mağduriyetleri de ortadan kaldırmak için seferber olduklarına dikkati çekerek, “Bir projesi, bir iş hayali olan tüm kadınlarımızın elinden tutuyor, üreten kadınlar ailemizi güçlendirdikçe, ülke olarak büyüyoruz. Biliyoruz ki kadın ruhunun hayatın hamuruna katılmadığı bir gelecek eksiktir, yarımdır. Toplumu yükseğe çıkaran kanatlardan birisi erkekse diğeri kadındır.Bu çerçevede kadınlarımıza yaptığımız her yatırım ile aslında ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz. İnşallah güçlenen her kadın da onların ardından gelen genç kızlarımız için bir yol açmış olacak ve ülkemizi kalkınma hedeflerine bir adım daha yaklaştıracaktır” şeklinde konuştu.
Toplumsal hayatta aktif yer alan, üreten, güçlü kadınlara aşina bir millet olduklarına değinen Emine Erdoğan, kadınların tarih boyunca manevi ve kültürel mirasın muhafazasından milli müdafaaya kadar her alanda üstün görevler üstlendiklerini kaydetti.
Sanayi devriminin şekillendirdiği modern dünyanın üretimi belli kalıplara sıkıştırarak, ancak çalışanların üretenler olduğu algısını ortaya çıkardığını dile getiren Emine Erdoğan, bu sistemin dışında kalanların, bilhassa da kadınların emeğinin adeta yok sayıldığını ifade etti.
“Vicdani ve İnsani Değerlerin Korunduğu Modeller Geliştirmek İçin Çalışıyoruz”
Kadınların, toplumda aktif ve üreten konumda olmadıkları algısının, güçlerini ve potansiyellerini reddetmek anlamına geldiğinin altını çizen Erdoğan, “Esas bize dayatılmak istenen bu basmakalıp tanımlamaları reddetmeliyiz. Tarihimizde, yüzlerce yıl öncesinde toplumsal ve ekonomik hayatın öncüleri olan kadınların ayak izlerini takip etmeliyiz” dedi.
Daha adil, içinde herkesin kendi tabiatına uygun yer bulabildiği, vicdani ve insani değerlerin korunduğu modeller geliştirmek için çalıştıklarına vurgu yapan Erdoğan, “Yürekten inanıyorum ki bu toprakların kadınları güçlendikçe ülkemizde ve dünyadaki birçok sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Nitekim Dünya Bankası’nın bir araştırmasına göre, istihdamda kadınların artışı ile dünya genelinde yoksulluğun azalması arasında bir paralellik bulunmaktadır” ifadesini kullandı.
Erdoğan, “İş Pozitif Projesi’nin de kadınlarımızın potansiyellerini keşfedebilecekleri ve kendilerine uygun çalışma ortamlarını bulabilecekleri, bir buluşma noktası olarak önemli bir ihtiyaca karşılık geleceğine inanıyorum” dedi
Erdoğan, devlet himayesinde büyümüş gençlerin de sisteme dahil edilmesiyle, projenin sosyal etkisinin her açıdan katlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere, projeye dahil olan tüm kurumlara, sivil toplum örgütlerine ve bütün paydaşlara şükranlarını sunan Emine Erdoğan, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Çalışmak, Üretmek, Ülkemize ve Milletimize Değer Katmak İsteyen Bütün Kadınlarımızı Destekliyoruz”
Bakan Işıkhan ise Türkiye Yüzyılı’ nın çalışma hayatı ve Türkiye Yüzyılı’ nın kadınları adına önemli bir projeyi hayata geçirmek üzere olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Kadın istihdamı, bizim son 21 yıldır, her bakımdan dünya standartlarının da üzerinde bir konuma yükselmeyi hedefleyen Türkiye olarak, gelecek vizyonumuzun temel unsurları arasında yer almaktadır. Bir toplumun medeniyet seviyesi kadınlarına verdiği değerle doğru orantılıdır. Hamdolsun ki biz, kadını, baş tacı yapan bir kültürün mirasçılarıyız. Bizim medeniyet anlayışımızda kadın; yeri geldiğinde devletimizde kurucu, yeri geldiğinde vatan müdafaamızda bir nefer, yeri geldiğinde ise kalkınma sürecinde çalışan ve üreten bireyler olarak toplumsal hayatımızda aktif rol almıştır” diye konuştu.
Işıkhan, nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların; toplumsal yaşamda ve ekonomik süreçlerde güçlü bir konumda yer almasının önemine vurgu yaparak, “Farklı nedenleri olsa dahi; ülkemizde kadın istihdam oranları (%31,5) incelendiğinde; ne yazık ki arzu edilen noktada olmadığımızı görüyoruz. Bu nedenle kadınlarımızın toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını desteklemeyi bir fırsat penceresi olarak değerlendiriyoruz. Sağlıktan eğitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman yanlarında olduğumuz gibi; çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize değer katmak isteyen bütün kadınlarımızı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“2023’te İŞKUR Aracılığıyla 464 Bini Aşkın Kadının İşe Yerleşmesini Sağladık”
Özellikle kamu istihdam kurumu İŞKUR vasıtasıyla yürütülen proje ve aktif işgücü programlarıyla ve özel politikalarla kadınların istihdam edilebilmelerini sağladıklarına dikkati çeken Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İŞKUR aracılığıyla sadece 2023 yılı içerisinde 464 bini aşkın kadının işe yerleştirilmesini sağlamış durumdayız. Eğitim; özellikle nitelikli iş gücünü artırma noktasında; çalışma hayatı politikalarımızın merkezinde yer alan mühim bir konudur. ‘Bir erkeği eğiten; bir kişiyi yetiştirmiş olur ama; bir kadını eğitirseniz bir toplumu eğitmiş olursunuz’ anlayışıyla, istikbalimizin garantisini kadınlarımızın eğitiminde, üretiminde ve gelişiminde görüyoruz. Eğitimli ve nitelikli iş gücü hedefiyle, geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin üzerinde kadınımızı; kurs ve programlardan yararlandırmış durumdayız. İŞKUR olarak, işe yerleştirme sürecinin en önemli adımlarından birisi olarak gördüğümüz iş ve meslek danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda yine 2023 yılı boyunca 877 bine yakın kadına danışmanlık hizmeti vermiş durumdayız.”
Işıkhan, sadece danışmanlık hizmeti alan kadınların sayısına bakıldığında kadınlarımızın çalışma isteğinin ve azminin görülebileceğine vurgu yaparak, “Kadınlarımızın bilgi, beceri ve donanımlarının artmasıyla, toplumsal gelişimimize kazandırılacak muazzam zenginliği öngörmek hiç de zor değildir. Biz de Bakanlık olarak bu azmi ve kararlılığı, sahip olduğumuz tüm imkanları seferber ederek ülkemizin istikbali için birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. İnşallah bu rakamlar, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, 2024 yılında, daha da artacaktır” şeklinde konuştu.
“Bakanlık Olarak Projeye 1 Milyar TL ile Destek Adımını Attık”
Milli Mücadele’de; cepheye mermi taşıyarak, muzaffer orduya Mehmetçikler yetiştirerek; ülkenin en zor zamanlarında çalışarak, üreterek Cumhuriyeti kuran Türkiye’nin kadınlarının, yüzyılın kadınları olarak, bugün de yine aynı sarsılmaz ruhla çalışarak, üreterek, iş gücü piyasasında daha fazla yer alarak, Cumhuriyetin ikinci yüzyılını inşa edeceklerine yürekten inandıklarına değinen Işıkhan, şunları kaydetti:
“Bu yüzden Yüzyılın Kadın İstihdamı’ nı gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bu projeye; ‘Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya; Türkiye Yüzyılı’ nın Kadınları’ ismini verdik. Bu kapsamda, 10 Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir sistem kurduk. İş-Pozitif Projemizi; kadın istihdamını artırmak ve kadınların iş gücü piyasasındaki potansiyellerini tam olarak yerine getirmelerini desteklemek amacıyla; Bakanlıklarımızla birlikte hayata geçireceğiz.
Bakanlık olarak; İş-–pozitif projemiz kapsamında doğrudan kadınlarımıza sunulmak üzere 1 milyar lira destek ile projemize ilk adımı atıyoruz. Tabi bu rakam Bakanlığımızın; önümüzdeki süreçte başlatacağı programlar ve diğer bakanlıklarımızla imzalayacağımız protokoller neticesinde ciddi bütçe ve desteklerle daha da büyüyecek ve kadınlarımızın istihdamına çok önemli katkılar sunacaktır.”
“İŞKUR’da İzleme ve Değerlendirme Birimimizi Bugünden İtibaren Aktif Hale Getiriyoruz”
Bakan Işıkhan, İş-Pozitif projesinin takibi, işleyişi, kurumlar arası koordinasyonu için Bakanlık olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerinin altını çizerek, “Bu kapsamda, İŞKUR Genel Müdürlüğümüzde; sistemin işleyişini ve paydaşlarımızla olan koordinasyonu en hızlı şekilde sağlamak amacıyla kurulan ‘İzleme ve Değerlendirme’ birimimizi bugünden itibaren aktif hale getireceğiz. Diğer yandan; çalışma hayatında işsizlikten daha büyük bir sorun varsa o da kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışılık, sistemin geleceğinden önce insanımızın geleceğini, sosyal güvenliğini tehdit eden bir süreçtir” değerlendirmesinde bulundu.
“Kalkınma Sürecimizde Kadınlarımızın Gücünü, Azmini ve Vizyonunu Daha Çok Görünür Hale Getireceğiz”
Projeyle, istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan, istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin; çevrimiçi olarak bir araya gelebileceklerini aktaran Işıkhan, “Böylece, kadınlarımızın kayıtlı olarak çalışma hayatına katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla kadın istihdamının ve girişimciliğinin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamış olacağız. Bu tür proje ve programlarla, Türkiye olarak kalkınma sürecimizde kadınlarımızın gücünü, azmini ve vizyonunu daha çok görünür hale getireceğiz. İş Pozitif özetle; ülkemizde kadın istihdamını artırılmasını sağlayacak iş birliği sistemidir” ifadelerini kullandı.
“Kayıtlı Olan ‘Kadın İşsizler’, Sivil Toplum Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşları ve Kadın Kooperatifleri Projeden Yararlanabilecek”
Bakan Işıkhan, kadınların işgücüne katılımının hem işgücü piyasasının genişlemesine ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacağına hem de sosyal güvenlik sisteminin daha da gelişmesine katkı sağlayacağına vurgu yaparak, şu bilgileri paylaştı:
“Kadın istihdamı sürdürülebilir bir ekonominin tesis edilmesinin yanı sıra sosyal uyum ve katılımı da beraberinde getirecektir. Önümüzdeki süreçte kadın istihdamını artıracak çalışmalarımız hususunda ise şu konu başlıkları üzerinde daha fazla durmayı hedeflemekteyiz: Eğitim ve Beceri Geliştirme, Kadınları Teşvik Eden Vergi ve Finansal İndirimler, Girişimcilik ve KOBİ Destekleri, Kadın İşletmelerine Destek, Kadınlar İçin Özel İstihdam Programları, özellikle iş ve aile yaşamını uyumlu hale getirecek Kadın Dostu İş Politikaları, başta paydaşlarımız olmak üzere toplumun her kesimini sürece dahil edebileceğimiz Toplumsal Katılım ve Ortaklık Kurma… başlıklarımızla inşallah bu süreci hak ettiği noktaya getireceğiz. Kadın istihdamını artırmaya hedefleyen bu projeden; Kamu Kurum ve Kuruluşları, İŞKUR’da kayıtlı olan ‘Kadın İşsizler’, Sanayi ve Ticaret Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşları ve Kadın Kooperatifleri yararlanabilecektir.”
Kadın istihdam programını hayata geçirirken daha önce Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçirilen, BM Kalkınma Programının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü’ne layık görülen ‘Sıfır Atık’ projesinden ilham alındığına dikkati çeken Işıkhan, “Ben inanıyorum ki; bugün hayata geçirdiğimiz program, tıpkı ‘sıfır atık’ gibi, çığır açacak ve kadın istihdam oranlarımızı sürekli yükseltecektir. Bu projemizin, Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde; her geçen gün daha gelişeceğine, daha da büyüyeceğine, toplumda büyük bir farkındalığı sağlayacağına ve dünyada da rol model haline gelecek bir program haline dönüşeceğine inanıyorum” diye konuştu.
“Bu Yüzyılın İnşasında; Kadınlarımızın Öncü Bir Rol Üstleneceğine Yürekten İnanıyorum”
Bakan Işıkhan, Türkiye’de ve dünyada istihdam alanında bir dünya markası haline gelen İŞKUR’un kıymetli projesinde yer alanlara teşekkür ederek, şunları aktardı:
“Geleceğin güçlü Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayan, bugün de birlikte protokol imzalayacağımız; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a ve diğer bakanlıklarımıza, AK Parti Grup Başkan Vekili Sayın Leyla Şahin Usta’ya; sivil ve kamu kurum ve kuruluşlarımıza, şahsım ve Bakanlığımız adına teşekkür ediyorum.
En büyük teşekkürü; güçlü iradeleriyle, ülkemiz ve milletimiz adına attığımız her hayırlı adımda bizlere liderlik ve hamilik yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve kadınların çalışma hayatı başta olmak üzere her alandaki haklı mücadelesini yücelterek bugünlere gelmesini sağlayan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendiye etmek istiyorum. Sayın Emine Erdoğan’ın riyasetinde; bu yüzyılın inşasında; kadınlarımızın öncü bir rol üstleneceğine yürekten inanıyorum.”
Emine Erdoğan, İş Pozitif programı kapsamında projelerini hayata geçiren kadın girişimcilerin ürünlerinin tanıtıldığı standı gezdi. Burada girişimci kadınlardan, hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi alan Erdoğan, ortaya çıkarılan ürünleri tek tek inceledi.
Çok sayıda girişimci kadının katıldığı programda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kaymaz Yayla Doğal Yaşam Köyü Üretim Kalkınma Kooperatifi Sorumlusu Muazzez Ülker de birer konuşma yaptı.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce