Bakan Kacır, “Hacettepe Üniversitesi’nin zengin bilgi ve deneyimini Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle buluşturan teknoparkımızda yer alan firmalarımız, bugüne kadar 96 milyar lira ciro gerçekleştirdi. Firmalarımızın teknoloji odaklı ihracatı 500 milyon dolara ulaştı.” dedi.
Bakan Kacır, Hacettepe Teknokent TaleWorlds Entertainment’in binasının açılış törenine katıldı. “Millî Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla, ülkemizin yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunarak değer zincirlerinde pay sahibi olmasını temin edecek adımlar attıklarını belirten Kacır, şunları söyledi:
AR-GE, İNOVASYON, GİRİŞİMCİLİK: Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarma çabamızda gücümüze güç katacak Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemini hep birlikte inşa ediyoruz. Girişimcilik kültürümüzü yediden yetmişe yayıyoruz. Destek mekanizmalarımızla, kurduğumuz altyapılarla girişimcilerimizin fikirden ürüne, üründen pazara giden yolda her daim yanında yer alıyoruz.
İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI: Teknoparklar, kuluçka merkezleri, teknoloji geliştirme merkezleri (TEKMER) gibi altyapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini hızlandırıyor, teknoloji ve inovasyonu kalkınma modelimizin odağına koyuyoruz. Girişimcileri, üniversiteleri ve yatırımcıları buluşturarak iş birliği imkânları sağlıyoruz.
VİZYON PROJELER: Geride bıraktığımız 22 yılda girişimcilik ekosistemimizin önemli yapıtaşları teknoparklarımızın sayısını 2’den 102’ye çıkardık. Teknoparklarımızı; 90 binin üzerinde Ar-Ge personelinin çalıştığı ve 10 binden fazla teknoloji girişimine ev sahipliği yapan, yapay zekâdan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden yeşil teknolojilere kadar pek çok alanda “Millî Teknoloji Hamlesi”nin vizyon projelerinin yürütüldüğü merkezlere dönüştürdük.
272 BİN AR-GE PERSONELİ: Sayıları bin 600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizle, firmalarımızın Ar-Ge ve inovasyonu içselleştirerek katma değer odaklı ürün ve hizmetler geliştirmelerini destekliyoruz. 2002 yılında yalnızca 29 bin olan Ar-Ge personeli sayımızı 272 binin üzerine yükselttik.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ: Teknoloji girişimciliğinde başarı hikâyeleri oluşturmak, elbette uzun soluklu bir süreç. Fakat, son 22 yılda inşa ettiğimiz teknoloji altyapısının, oluşturduğumuz yatırım ikliminin ve girişimcilere sunduğumuz finansman kaynaklarının meyvelerini birer birer almaya başladık. Milyar dolar değerlemeyi aşan 7 teknoloji girişimine, Turcorn’a ev sahipliği yapmanın iftiharını yaşıyoruz. 7 Turcorn’umuzdan 6’sının Bakanlığımız desteğiyle bu başarıyı yakalamış olması; oluşturduğumuz hedef odaklı destek mekanizmalarının ve girişimcilik politikalarımızın istikametinin doğru yönde olduğunu teyit ediyor.
İNSAN KAYNAĞINA YATIRIM: Ülkemizin en kıymetli hazinesi insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam ederek, girişimlerimizi finansman kaynaklarıyla, nitelikli altyapı ve programlarla buluşturarak 2030 yılında 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimi hedefimize ulaşacağız. Bu anlayışla, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizin önemli aktörlerinden teknoparklarımız bünyesinde yürüttüğümüz mentorluk, finansman, kuluçka ve hızlandırma programlarıyla, üniversite-sanayi iş birliği mekanizmalarıyla girişimcilerin doğru pazarlara ve yatırımcılara erişimini destekliyoruz. Yenilikçi projelerin başarılı bir şekilde ticarileşmesini ve büyümesini sağlıyoruz. Üniversitelerimizin bilgi ve araştırma potansiyelini Ar-Ge ve inovasyon odaklı kalkınma için harekete geçiriyoruz.
TEKNOLOJİ ODAKLI: 300’den fazla girişime ev sahipliği yapan Hacettepe Teknopark’ımız da teknopark modelimizin başarılı örnekleri arasında yer almakta. Ülkemizin köklü üniversitelerinden Hacettepe Üniversitesi’nin zengin bilgi ve deneyimini Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle buluşturan teknoparkımızda yer alan girişimlerimiz, bugüne kadar 96 milyar lira ciro elde ettiler. Firmalarımızın teknoloji odaklı ihracatı 500 milyon dolara ulaştı.
OYUN SEKTÖRÜ: Birçok sektörden firmayı bünyesinde barındıran teknoparkımızın başarısına oyun sektörü de önemli katkılar sunuyor. Oyun sektörü ülkemizin yetkin genç ve dinamik nüfusunu harekete geçirerek yazılım geliştirme, dizayn ve tasarımda başarılı çalışmalara imza atıyor. Bu noktada geniş kamu desteklerinin sunduğu imkânlar girişimcilerimiz için yeni kapılar açıyor.
DESTEKLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ: Ülkemizin 7 unicornundan, bizim tabirimizle 7 “Turcorn”undan 2’si oyun sektöründen. Dünyanın en dinamik sektörlerinden biri oyun sektöründeki başarılı ivmemizi devam ettirme adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gerekli çalışmaları hayata geçiriyor, desteklerimize devam ediyoruz. Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda dijital oyun sektörümüzün güçlenmesinde kritik unsur yetkin insan kaynağı altyapısını güçlendirecek adımları atıyoruz.
YAZILIM DÜNYASI: “Oyun ve Uygulama Akademisi” ile her yıl 2 bin gencimize yetkinlik kazandırıyoruz. Bilişim Vadisi öncülüğünde düzenlediğimiz Dijital Oyun ve Animasyon Programıyla da oyun sektöründeki gençlerimize eğitim, kamp ve etkinlikler ile projelerini gerçekleştirmeleri için etkin bir ortam sunuyoruz. Yeni Nesil Yazılımcı Yetiştirme Programı kapsamında İstanbul’da ve Kocaeli’de 42 Yazılım Okulları’mızda gençlerimizi yazılım dünyasıyla tanıştırıyoruz.
REKABETÇİLİK: En temel sermayesi yaratıcı ve yetkin insan kaynağı olan sektörümüzün rekabetçiliğini kuvvetlendirecek, küresel pazarlarda rolünü perçinleyecek adımlar atıyoruz. Bugün de Hacettepe Teknokent 8. Ar-Ge Binasıyla oyun sektörümüzün yüz akı firmalarından TaleWorlds Entertainment’in ihtiyaç duyduğu fiziki altyapının açılışını gerçekleştiriyoruz. Yap-işlet devret modeliyle inşa edilen 7 bin 200 metrekare alana sahip bu yapı, TaleWorlds’un büyüme vizyonuyla uyumlu olarak daha geniş bir alanda hizmet verme imkanı tanıyacak.
YENİLİKÇİLİK: Oyun girişimimizin yeni projelerinde ihtiyaç duyduğu teknik ve teknolojik donanımları bünyesinde barındıracak stüdyolarla inovasyonun ve yenilikçiliğin tetikleyicisi bir altyapı kazanılmış olacak. Yalnızca dijital oyunları değil, dijital oyun girişimlerinin ihtiyaç duyduğu oyun motoru ve çeşitli destekleyici teknolojileri de geliştiren firmamızın başarı ivmesinin, önümüzdeki süreçte de hızlanarak devam edeceğine inanıyorum.
KÜRESEL MARKA: Türkiye oyun girişimciliğinde son yıllarda gösterdiği başarılarla kuşkusuz küresel bir marka haline geldi. 800’den fazla oyun girişimiyle dünya oyun pazarında söz sahibi bir konuma yükseldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, sektörümüzün gelişimi için taş üstüne taş koyanların, alın ve akıl teri döken girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar kurduğumuz fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla, teknoparklarımızla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını temin ettik.
MARKA DEĞERİ: 2024 yılının ilk çeyreğinde Avrupa’da teknoloji girişimlerine en fazla sayıda tohum öncesi yatırım yapılan ülke Türkiye oldu. TÜBİTAK Bigg Fonu ile 136 erken aşama girişime yaptığımız yatırımın bunda büyük payı var. İnanıyorum ki burada açılışını gerçekleştirdiğimiz altyapı da Ankara’nın girişimcilikteki marka değerini daha da yükseltecek.
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce