DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2243199-0.20435%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

Özbek hasta, Türkiye’de yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu
92 okunma

Özbek hasta, Türkiye’de yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu

ABONE OL
23/06/2024 15:40
Özbek hasta, Türkiye’de yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Çocukluğundan beri Hepatit B hastası olan ve Özbekistan’da karaciğer yetmezliği teşhisi konulan 43 yaşındaki Serdar Kamalova’ya, İstanbul’da 33 yaşındaki eşi Nergise Kamalova’dan alınan karaciğer dokusu nakledildi.

İki çocuk babası Kamalova, özel bir hastanede Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat’ın yaptığı ameliyatla sıhhatine kavuştu.

Kendilerini Türk doktorlarına emanet eden Kamalova çifti, yaşadıklarını hastanede AA muhabirine anlattı.

13 yıllık keyifli bir evliliği olduğunu söyleyen Serdar Kamalova, eşiyle tanıştığında Özbekistan’da devlet memuru olarak çalıştığını, daha sonra avukatlık yapmaya başladığını belirtti.

2,5 yaşından itibaren Hepatit B hastası olduğunu tabir eden Kamalova, bu hastalıkla gayret ederken 5 yıl evvel Özbekistan’da kendisine siroz teşhisi konulduğunu ve tabipler tarafından karaciğer nakli olması gerektiği konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Yaptığı araştırma sonucu bu nakil ameliyatını Türkiye’de olmaya karar verdiğini lisana getiren Kamalova, şöyle konuştu:

“Başka ülkelerdeki karaciğer nakilleriyle ilgili de araştırmalar yaptım. Özbekistan’da yaşadığım ve Türk kökenli olduğum için Türkiye bana daha yakın geldi. Türkiye’ye gelmeden evvel burada ameliyat olan hastalarla görüştük. Özbekistan’da da ameliyatın Türkiye’de yapılmasını önerdiler. Böylelikle İstanbul’a gelerek ameliyat olmaya karar verdik.”

Eşi hiç düşünmeden karaciğerini paylaştı

Serdar Kamalova, ameliyata karar verdikten sonra nakil için uygun doku arayışına girdiği sırada, eşinin hiç düşünmeden karaciğerini vermeyi kabul ettiğini anlattı.

Türkiye’de başvurduğu hastanede yapılan testlerin akabinde başarılı bir ameliyat geçirdiğini belirten Kamalova, “Sağlığım şu an çok düzgün. 2-3 haftadır ayağa kalkabiliyor ve yürüyebiliyorum. Eşimin de sıhhati âlâ. Hastaneden taburcu olacağız fakat 3 ay boyunca her hafta denetime gelmem gerekiyor. Türkiye’de 2-3 ay kalacağım. Kardeşim, annem ve çocuklarım da burada. Hastaneden çıktıktan sonra İstanbul’u gezip, yemeklerinden yemek istiyoruz.” diye konuştu.

“Ameliyatın ikinci gününde yürüdüm”

Eşiyle karaciğerini paylaşan Nergise Kamalova ise mesleğinin hemşirelik olduğunu ancak eşinin rahatsızlığından ötürü çalışmadığını kaydetti.

Nakil gerektiğini öğrenince hiç düşünmeden eşine karaciğerini vermeyi kabul ettiğini söyleyen Kamalova, “Ciğerimi verdiğim için çok memnunum. Eşim hayatta kaldı. Benim dokum uyduğu için de memnunum. Şu an sıhhatim çok âlâ. Ameliyatın ikinci gününde yürüdüm. Ameliyatı yapan Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat’a, takımına, hemşirelere ve hastaneye teşekkür ederim. Her şey çok düzgündü. Profesyonel olarak bize baktılar.” sözlerini kullandı.

Nergise Kamalova, düzgünleşme sürecinin akabinde İstanbul’u gezmek istediklerini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Lale Bildirici Büyükkarakaya

En az 10 karakter gerekli