DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2241190-0.47857%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

Yargıtay’dan kurbanlık dolandırıcısına verilen cezaya onama
63 okunma

Yargıtay’dan kurbanlık dolandırıcısına verilen cezaya onama

ABONE OL
26/06/2024 00:00
Yargıtay’dan kurbanlık dolandırıcısına verilen cezaya onama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 47 büyükbaşın parasını öderken verdiği çek karşılıksız çıkan bireye “banka yahut kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık” kabahatinden verilen 7 yıl mahpus ve 400 bin lira isimli para cezasını onadı.

Dairenin kararına nazaran, 2018’de internetteki “satılık büyükbaş hayvan” ilanını gören sanık, ilan sahibini arayarak hayvanları kurbanlık gayesiyle satın almak istediğini söyledi. Kiraladığı kamyonla Konya’ya gelen sanık, satıcı ile anlaştı. Ödemenin bir kısmını nakit olarak yapan sanık, geri kalanı için çek doldurarak imzaladı.

Satıcı, vadesi gelen çekleri bozdurmak istediğinde, çeklerin üzerinde bir devlet hastanesinin başhekiminin isminin yazılı olduğunu ve geçersiz olarak oluşturulduklarını öğrendi ve hata duyurusunda bulundu.

Satıcıyla konuştuğu telefon numarası ve hayvanları götürmek için kullandığı kamyonu kiraladığı şirket aracılığıyla kimliği belirlenen sanık hakkında “banka yahut kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık” kabahatinden kamu davası açıldı.

Yargılamayı yapan Konya Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi, atılı kabahati işlediği tespit edilen sanığa 7 yıl mahpus ile 400 bin lira isimli para cezası verdi. İstinaf başvurusu Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesi tarafından reddedilen sanık, kararı temyiz etti.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, sanığa verilen cezayı onadı.

Kararın gerekçesinden

Dairenin kararında, dava konusu olayda kullanılan çekin külliyen geçersiz oluşturulduğunun belirlendiği kaydedildi.

Yargılama sürecindeki süreçlerin yol ve kanuna uygun yapıldığı aktarılan kararda, “Eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdani kanının evrak içindeki evrak ve bilgilerle uyumlu olarak kesin datalara dayandırıldığı, aksiyona uyan kabahat vasfı ile yaptırımların gerçek biçimde belirlendiği anlaşılmış, verilen kararda hukuka karşıtlık bulunmamıştır.” değerlendirmesine yer verildi.

Muhabir: İsmet Karakaş

En az 10 karakter gerekli