DOLAR 34,5537 0.21%
EURO 36,0088 -0.64%
ALTIN 3.000,011,29
BITCOIN 34143432.48076%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

19:12

YATSIYA KALAN SÜRE

Dünya Bankasından Türkiye’de taşkınlara ve kuraklığa karşı 600 milyon dolarlık finansman
195 okunma

Dünya Bankasından Türkiye’de taşkınlara ve kuraklığa karşı 600 milyon dolarlık finansman

ABONE OL
29/06/2024 14:00
Dünya Bankasından Türkiye’de taşkınlara ve kuraklığa karşı 600 milyon dolarlık finansman
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Dünya Bankasından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Bankasının Türkiye’nin taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençlilik oluşturmasını desteklemek maksadıyla 600 milyon dolarlık bir finansmanı onayladığı bildirildi.

Türkiye Taşkın ve Kuraklık İdaresi Projesi’nin, taşkına eğilimli alanlarda yaşayan beşerler için taşkın denetiminin artırılmasına, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitelerinin geliştirilmesine ve ülkenin taşkın ve kuraklık riski idaresine ait kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yardımcı olacağı kaydedilen açıklamada, “Projenin taşkın denetimi bileşeninden taşkın eğiliminin yüksek olduğu yedi ırmak havzasında yaşayan 150 binden fazla kişi direkt yararlanırken, 10 bin çiftçiye su gerilimini daha yeterli yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek vakitli bilgileri de içeren yaşamsal kuraklık izleme dataları sunulacaktır.” tabirlerine yer verildi.

Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin neredeyse yüzde 30’unu oluşturan taşkınların, yaygın ekonomik ziyana ve giderek artan sayıda can kayıplarına yol açtığı aktarılan açıklamada, kuraklığın, dünyanın dokuzuncu en büyük ziraî eser üreticisi pozisyonunda bulunan Türkiye için bir öbür kıymetli zorluk oluşturduğu bildirildi.

“Dünya Bankası Türkiye için değerli ve muteber bir ortak”

Dünya Bankasının, afet riski idaresi, belediye altyapısı, su kaynakları idaresi, konut ve sıhhat alanlarında Türkiye için değerli ve emniyetli bir ortak olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şu anda uygulanmakta olan başka Dünya Bankası finansmanlı projeler ortasında, 2020 ve 2021 yıllarındaki afetlerden etkilenen belediyelerde yeşil ve dirençli yine inşa çalışmalarını destekleyen Türkiye Zelzele, Taşkın ve Orman Yangınları Acil Durum Yine İnşa Projesi; tehlikelere karşı kırılgan durumdaki kentlerde dirençli konutları ve belediye altyapısını destekleyen İklim ve Afetlere Dirençli Kentler Projesi; okulların ve kamu binalarının dayanıklılığını güçlendiren Okullarda Afet Riski İdaresi Projesi ve Zelzele Dayanımı ve Güç Verimliliği Projesi; bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı birincil ve ikincil korunmayı güzelleştirmeye yönelik Sıhhat Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi ile seçili sulama sistemlerinde sulama verimliliğini arttırmayı ve arıtılmış atık suların sulama için yine kullanımına yönelik pilot uygulamaların gerçekleştirilmesini amaçlayan Sulama Modernizasyon Projesi ve Su Döngüselliği ve Verimliliği Düzgünleştirme Projesi yer almaktadır.”

“Türkiye iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin ehemmiyetini giderek daha fazla kavrıyor”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Yöneticisi Humberto Lopez, şunları kaydetti:

“Türkiye, iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin ehemmiyetini giderek daha fazla kavramaktadır. Dünya Bankası, Türkiye’nin insanlarını ve iktisadını korumak ve 2053 yılına kadar karbon nötr haline gelme maksadına ulaşmak için iklimle bağlantılı risklere karşı dirençliliği sağlamaya yönelik geniş kapsamlı eforlarını desteklemekten memnuniyet duymaktadır.”

Dünya Bankası Proje Takımı Önderlerinden Canan Yıldız Uz ise “Taşkın ve kuraklık idaresi Türkiye için öncelikli bir alandır ve bu proje sıklığı ve şiddeti giderek artan bu doğal afetlere karşı iklim direncini artıracak sonuçlar üzerinde odaklanmaktadır.” tabirini kullandı.

Türkiye Taşkın ve Kuraklık İdaresi Projesi

Öte yandan, açıklamada aktarılanlara nazaran, Türkiye Taşkın ve Kuraklık İdaresi Projesi çeşitli faaliyetleri destekleyerek iklim ile ilgili zorlukların ele alınmasına katkıda bulunacak.

Bu çerçevede, taşkın denetim altyapısının inşası ve rehabilitasyonu, tabiat temelli tahlillerin pilot uygulaması yer alıyor. Bu tedbirler Kuzey Ege, Doğu Karadeniz, Kızılırmak, Büyük Menderes, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Batı Karadeniz’deki 7 ırmak havzasında uygulanacak.

Türkiye’de taşkın izleme, kestirim ve ikaz sistemlerinin güzelleştirilmesi ve genişletilmesi de destekleyici faaliyetler ortasında yer alıyor.

Ceyhan havzasında gerçek vakitli ziraî kuraklık izleme isteminin pilot uygulaması gerçekleştirilecek ve uygulamanın öteki bölgelere de yaygınlaştırılması planlanıyor. Sulama suyu kullanımının optimize edilmesi ve kuraklığa karşı direncin artırılması için meteorolojik ve toprak nemi izleme istasyonları kurulacak ve diğer tarla dışı bilgi kaynaklarından da yararlanılacak. Kuraklık izleme haritaları ise çiftçilerin su kullanımı verimliliğini, eser çeşitlendirmesini ve sulama verimliliğini artırmalarına yardımcı olacak.

Çeşitli ilgili kamu kurumlarına ve öteki ilgili paydaşlara yönelik kapasite geliştirme, kurumsal güçlendirme ve uyumun uygunlaştırılması de bu kapsamda ele alınıyor.

Muhabir: Abdulselam Durdak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP