AA
ANKARA (AA) – Uttar Pradeş’in Hathras bölgesinde düzenlenen “satsang” isimli toplu dua aktifliği sırasında, dün izdiham yaşandı. İzdihamda ortalarında çocukların da bulunduğu 121 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.
“Yığılma” ve “ani kalabalık birikimi” manasına gelen izdiham; bilhassa şov, konser, ibadet, kutlama ve mitingler esnasında meydana gelebiliyor.
Hindistan’da yaşanan facianın akabinde, AA muhabirleri yakın tarihte dünya genelinde öne çıkan izdihamları derledi.
Hindistan
Ocak 2005’te Maharaştra eyaletinin Satara bölgesinde bulunan Mandhar Devi tapınağında çıkan izdiham sonucu 255’in üzerinde kişi öldü. Yapılan incelemelerde, izdihamın tapınaktaki kaygan yer nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı.
Ülkenin kuzeyindeki Himaçal Pradeş eyaletinde yer alan Naina Devi tapınağında da 3 Ağustos 2008’de izdiham çıktı. Faciada ortalarında çok sayıda bayan ve çocuğun bulunduğu 140’tan fazla kişi hayatını kaybetti.
Yetkililer, izdihamın heyelan söylentileri sonucu çıkan kaos nedeniyle başladığını bildirdi.
Rajastan eyaletinin Jodhpur kentindeki Chamundgar Devi tapınağında 30 Eylül 2008’de çıkan izdiham sonucu 200’den fazla kişi hayatını yitirirken yaklaşık 425 kişi yaralandı. İzdihamın neden çıktığına dair kesin bilgi paylaşılmadı.
Madya Pradeş eyaletinde de Ekim 2013’te dini ayine katılanlar, Sindh Irmağı üzerindeki köprünün çökmesi telaşıyla paniğe kapıldı, bu da izdihama yol açtı.
Meydana gelen izdihamda 115 kişi ezilerek ya da ırmağa düşüp boğularak can verdi.
Hac sırasında yaşanan izdihamlar
Müslümanların, hac vazifesini yerine getirmek gayesiyle ziyaret ettiği kutsal topraklardaki izdihamlarda da yüzlerce kişi hayatını yitirdi. Bilhassa hacı adaylarının tünel çıkışı ve şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamlar, çok sayıda kişinin vefatına sebep oldu.
Suudi Arabistan’ın en büyük facialarından biri olan Mina izdihamı, 2 Temmuz 1990’da meydana geldi. Mekke’nin yaklaşık 5 kilometre uzağındaki Mina’daki tünelde çıkan izdihamda 1500’e yakın kişi hayatını kaybetti.
24 Eylül 2015’te de tekrar tıpkı yerde şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda da 750’yi aşkın kişi ömrünü yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.
24 Mayıs 1994’te misal bir nedenden dolayı çıkan izdihamda ise 270 kişi hayatını kaybetti.
Yine 1 Şubat 2004’te 251 kişi ve 12 Ocak 2006’da 364 kişi, şeytan taşlama esnasında çıkan izdihamlarda öldü.
Güney Kore’de Cadılar Bayramı izdihamı
Güney Kore’nin başşehri Seul’daki Itaewon bölgesinde 29 Ekim 2022’de yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı varsayım edilen Cadılar Bayramı kutlamasında büyük bir kalabalığın 4 metre enindeki sokağa apansız doluşmasıyla izdiham yaşandı.
İzdihamda 159 kişi hayatını kaybetti, ortalarında durumu ağır olanların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.
Sana’daki izdiham
Husilerin denetimindeki Sana kentinde bir iş adamının nakdi yardım dağıtımı sırasında izdiham çıktı. İzdihamda 75’ten fazla kişi ömrünü yitirdi, 150’den fazla kişi yaralandı.
Söz konusu yardım çalışmasının ülkenin İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon yapılmaksızın gerçekleştirildiği, bu nedenle iki iş adamının da gözaltına alındığı açıklandı.
Endonezya
Endonezya futbol liginde uğraş eden “Persebaya Surabaya” ile “Arema Malang” grupları, 1 Ekim 2022’de karşı karşıya geldi ve maç sonrası iki grubun taraftarları ortasında arbede çıktı.
Yüzlerce taraftar, arbedeye müdahale eden polisin kullandığı biber gazından korunmak için çıkış kapısına koştu ve bu nedenle stadyumda izdiham meydana geldi.
Nefessiz kalan ve ezilenlerin olduğu izdihamda 135 kişi hayatını kaybetti.
Süleymani’nin cenaze merasiminde çıkan izdiham
İran İhtilal Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Kumandanı Kasım Süleymani’nin Kirman kentinde Ocak 2020’de düzenlenen cenaze merasiminde çıkan izdihamda 56 kişi öldü, 213 kişi yaralandı.
Hayatını kaybeden 56 şahıstan 35’inin erkek, 21’inin bayan olduğu bildirildi.
Muhabir: Ayşe İrem Tiryaki,Zeynep Katre Oran
ARAŞTIRMA-İNCELEME
23 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce