DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2120272-0.73268%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

05:34

SABAHA KALAN SÜRE

Gökyüzünden süzülen ışık kümesi uzay çöpü olabilir
143 okunma

Gökyüzünden süzülen ışık kümesi uzay çöpü olabilir

ABONE OL
07/07/2024 10:40
Gökyüzünden süzülen ışık kümesi uzay çöpü olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Kentte dün akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kümesi aşağıya yanlışsız inerek kayboldu. Işık kümesini şaşkınlık içinde izleyen kimi vatandaşlar o anları cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesi heyecan uyandırdı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, AA muhabirine, dün akşam İstanbul ve kimi vilayetlerde art geriye dizilmiş formda 3, 4 tane parlak bir ışık kümesinin görüldüğünü hatırlattı.

Işık kümesinin düşüşünün uzun sürdüğünü belirten Esenoğlu, “Sürekli gözüktüğü için metal cinsi olabilir. Önde olan daha büyük ve kalkan misyonu gördüğü için parlak gözüküyor. Daima gözüktüğü için kaybolan cinsten değil, yani doğal bir göktaşı değil. Bu uzay çöpü olabilir. Uzay çarpışmalarından hür kalmış kesimler, roket yakıtları, vida bile olabilir.” dedi.

Göktaşı suratında değildi

Düşen şeyin bulunması halinde ne olduğunun tam olarak belirlenebileceğini vurgulayan Esenoğlu, şöyle devam etti:

“Doğal göktaşı güneş sisteminin bilgisini getirdiği üzere yapıldığı yere, ilişkin olduğu ülkeye ilişkin bilgi de taşır. Olağanda göktaşı daha süratli geçişi olur fakat dün akşam gözüken parlak ışık kütlesi dolana dolana geldi. Bu birden uzaydan gelip dünyaya gelmiş değil. Yavaş yavaş inişe geçer üzere geçişi oldu. Göktaşı suratında değildi. Renkli gözükmesinin nedeni ise büyük ihtimalle kimya var üzerinde, kaplama, boya olabiliyor. Bu nedenle parlak gözüktü. Ben de birinci kere bu türlü bir şey gördüm.”

“Göktaşının yanarak süratle yoluna devam etmesi beklenir”

Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom His Esendemir ise dün akşam İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok vilayetinden görülen ışık kümesine ilişkin imgelerin kendilerine ulaştığını aktardı.

Yaşanan olayın akabinde farklı yerlerdeki imgeleri inceleyerek kimi tahlillerde bulunduklarını belirten Esendemir, şöyle devam etti:

“Bir göktaşının atmosfere girdiğinde sürtünme, atmosfer gazlarıyla kimyasal etkileşime girmesi ve basınç üzere nedenlerden ötürü yanarak süratle yoluna devam etmesi beklenir. Isınmasına ve etrafına güç yaymasına neden olur. İşte bu halde bir göktaşı atmosfere girdiyse ani bir parlama olayı bekleriz lakin dün gözlenen olayda havada ilerleyen cismin göktaşı üzere süratli bir halde ilerlemediği ve modül parça ve arkası sıra göktaşına göre daha yavaş ilerlediği görüntülerde görülüyor.

Rus müşahede uydusu parçalanmıştı

Bizler bu cismin bir uzay çöpü yahut yörüngede dolanan bir uydunun kesimleri olabileceğini düşünüyoruz. 26 Haziran’da Rus müşahede uydusu RESURS-P1 uydusunun parçalandığı bilgisi paylaşılmıştı. Hatta Memleketler arası Uzay İstasyonu mürettebatı kısa müddetliğine özel sığınma odalarında bulundu. Bu parçalanma 100’den fazla enkaz oluşturdu. İşte bu enkazın atmosfere girdiği nokta Türkiye semaları olabilir ve atmosfere giriş irtifası nedeniyle de yüzlerce kilometreye yayılan bir alanda farklı vilayetlerde görülmesine neden olabilir.”

Muhabir: Hikmet Faruk Başer

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP