DOLAR 33,0572 -0.08%
EURO 36,0365 -0.38%
ALTIN 2.556,58-1,69
BITCOIN 21845153.74777%
İzmir
38°

AZ BULUTLU

20:40

AKŞAMA KALAN SÜRE

Bir defa daha AB Komisyonu Başkanı seçilen von der Leyen’den “Avrupa’yı güçlendirme” iletisi
102 okunma

Bir defa daha AB Komisyonu Başkanı seçilen von der Leyen’den “Avrupa’yı güçlendirme” iletisi

ABONE OL
19/07/2024 15:20
Bir defa daha AB Komisyonu Başkanı seçilen von der Leyen’den “Avrupa’yı güçlendirme” iletisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Von der Leyen, AP’deki oylamanın ardından AP Başkanı Roberta Metsola ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AP’de kendisine oy veren 401 milletvekiline teşekkür ederek kelamlarına başlayan von der Leyen, yalnızca 9 oy farkla seçildiği bir evvelki periyoda nazaran aldığı takviyenin çok daha düzgün olduğunu lisana getirdi.

Von der Leyen, “Bu da güçlü bir inanç bildirisi veriyor. Bence bu birebir vakitte son beş yılda, son misyon müddeti içinde birlikte yürüttüğümüz sıkı çalışmanın, hiçbir gayretten kaçınmadığımızın da bir takdiri. Birliğimizin bugüne kadar karşılaştığı en külfetli sularda yol aldık ve uzun vadeli Avrupa gayelerimizden sapmadık.” dedi.

Bundan sonraki süreçte gelecek 5 yıllık periyotta vazife alacak AB Komitesi üyelerinin belirlenmesine odaklanacağını tabir eden von der Leyen, gelecek hafta AB önderlerinden bir bayan ve bir erkek olmak üzere adaylarını önermelerini isteyeceğini, ağustosun ortasından itibaren ise adaylarla mülakatlar yapacağını anlattı.

ABD seçimleri

Yaklaşan ABD seçimlerinde eski Lider Donald Trump’ın kazanması halinde Beyaz Saray’da yaşanacak değişimin AB’yi nasıl etkileyebileceği sorusuna cevap veren von der Leyen, “Dünyanın başka bölgelerindeki seçimlerden bağımsız olarak konuşuyorum. Birçok sefer vurguladığım üzere daha güçlü bir Avrupa’ya sahip olmamız kıymetli ve bu elbette bağımlılıklarımızı azaltmamızı da içeriyor.” diye konuştu.

Von der Leyen, “Dostlarımız ve müttefiklerimizle çok yakın çalışacağız, bu katiyetle açık. Fakat tıpkı vakitte kendi gücümüzü inşa etmemiz, Avrupa’nın sahip olduğu nitelikleri güçlendirmemiz ve güçlü bir Avrupa’ya sahip olmak için çok çalışmamız da gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız ön kabul bu olmalıdır.” biçiminde konuştu.

“Beni destekleyenlerle mümkün olduğunca ağır ve âlâ bir formda çalışacağım”

Von der Leyen, bir muhabirin güvenoyu oylamasında kendini destekleyen Sosyalist ve Demokratlar (S&D), Avrupa’yı Yenile (Renew Europe), Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Yeşiller ile yeni periyotta ittifaka devam edip etmeyeceğine yönelik sorusuna “Evet, beni destekleyenlerle mümkün olduğunca ağır ve yeterli bir biçimde çalışacağım.” karşılığını verdi.

AB Kurulu’nun yeni devirdeki en önemli gündem başlıklarının refah, rekabet gücü, toplumsal adalet, güvenlik ve savunma olduğunu belirterek, “Ancak en değerlisi demokrasimizi güçlendirmektir. Demokrasimiz içeriden ve dışarıdan atak altındadır ve bu nedenle demokratik güçlerin demokrasimizi savunmak için bir ortada durması hayati ehemmiyet taşımaktadır.” tabirini kullandı.

Von der Leyen, güvenoyunda kendisini desteklemeyen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) kümesiyle yakınlaşmanın hakikat bir atak olduğunu düşünüp düşünmediği tarafındaki soruya da karşılık vererek, “Sonuçlar bu yaklaşımın hakikat olduğunu gösteriyor.” dedi.

Von der Leyen ikinci kere seçildi

AP’nin en büyük kümesi EPP’nin aday gösterdiği ve 6-9 Haziran’da yapılan seçimlerin akabinde AB önderlerinin üzerinde uzlaşarak AP’ye önerdiği von der Leyen, Genel Kurul’da güvenoyu aldı.

Kapalı zarf yoluyla yapılan oylamada milletvekillerinin 401’i “evet” , 284’ü “hayır” oyu verirken, 15’i ise çekimser kaldı.

Von der Leyen böylelikle 2019’dan bu yana yürüttüğü AB Komisyonu Başkanı görevine 5 yıl daha devam etme hakkı kazandı.

Muhabir: Melike Pala

En az 10 karakter gerekli