DOLAR 34,5427 0.17%
EURO 36,0005 -0.65%
ALTIN 3.009,101,60
BITCOIN 34190180.74625%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Derin sulardaki işlerin kahramanları İzmit Körfezi’nde mesleğe hazırlanıyor
252 okunma

Derin sulardaki işlerin kahramanları İzmit Körfezi’nde mesleğe hazırlanıyor

ABONE OL
20/07/2024 07:40
Derin sulardaki işlerin kahramanları İzmit Körfezi’nde mesleğe hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELI (AA) – Kuvvetli işler sıralamasında en üstlerde yer alan sanayi dalgıçlığı, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de tercih edilen mesleklerden biri haline geldi.

Metrelerce derinlikte kaynaktan boyaya, batık çıkarmadan bakım tamir süreçlerine kadar her türlü faaliyeti gerçekleştiren sanayi dalgıçları, köprü inşası ve doğal gaz sınırlarının döşenmesi üzere devasa projelerde misyon alıyor.

Sanayi dalgıcı adayları, çeşitli üniversitelerde su altı teknolojisi kısımlarındaki teorik ve pratik eğitimlerle tecrübe kazanıyor.

Bu kapsamda Piri Reis Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Programı öğrencileri de aldıkları teorik eğitimi, Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Değirmendere Sualtı Topluluğu öncülüğünde deneyimli dalgıçlarla pekiştiriyor.

“Oldukça geniş bir istihdam alanı var”

Piri Reis Üniversitesi Sualtı Dalış Uzmanı Tamer Günebakan, AA muhabirine, sertifikasyon ve derin dalış eğitimleri için Gölcük’ü seçtiklerini söyledi.

Her yıl çeşitli üniversitelerden yaklaşık 100 öğrencinin sanayi dalgıcı olarak mezun olduğunu anlatan Günebakan, öğrencileri için epeyce geniş bir istihdam alanının olduğunu belirtti.

Günebakan, mezunların birebir vakitte basınç odalarında, hiperbarik tedavi merkezlerinde operatör olarak vazife alabildiğini lisana getirerek, “Piri Reis Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Kısmı, 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde büsbütün denizcilik bölümünün gereksinimlerine yönelik açıldı ve eğitim veriyor. Bölümün, su altında kesme, kaynak, tamir yapabilen sanayi dalgıçlarına gereksinimi var. Piri Reis Üniversitesi olarak yeni bir üniversite olmamıza karşın gerek gereç gerek eğitim olarak epey donanımlı ve hazırız. Eğitim alan arkadaşlarımız bizden mezun olduklarında işleri de hazır oluyor.” diye konuştu

Öğrencilerin bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi almasını avantaj olarak pahalandıran Günebakan, “Tüm dersleri İngilizce görüyorlar. Münasebetiyle yalnızca ülkemizde değil, milletlerarası manada iş yapabilecek bir potansiyele ve her türlü akademik altyapıya sahip oluyorlar.” dedi.

“Su üstünde yapılan tüm işlerin birebirini su altında da yapıyoruz”

Piri Reis Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Kısmı öğrencilerinden Harun Alkan ise birinci başta dalgıçlığa turizm kesimine yönelik başladığını, arkadaşı sayesinde sualtı teknolojisi kısmını tercih ettiğini söyledi.

Alkan, “Sanayi dalgıçlığının turizmden farkı; turizmde turistleri su altında gezdirip fotoğraf çektiriyorsunuz. Sanayi dalgıçlığında ise su altında müdahaleler yapıyorsunuz.” sözünü kullandı.

Ayhan Alkan da küçüklüğünden beri denizi çok sevdiğini, birinci dalışının akabinde dalgıçlığa heveslendiğini kaydetti.

İnternetten yaptığı araştırmalar sonucunda da sanayi dalgıçlığı mesleğini keşfettiğini lisana getiren Alkan, “Güzel bir meslek. Esasen turistik olarak yapmak istemiyordum. Sanayi dalgıcı olmak istiyordum. Su üstünde yapılan tüm işlerin birebirini su altında da yapıyoruz. Tehlikesi var mesleğin lakin eğlenceli tarafından bakıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: İbrahim Aktaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP