DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 22011094.43034%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Eczacılardan “sahte güneş kremi” uyarısı
85 okunma

Eczacılardan “sahte güneş kremi” uyarısı

ABONE OL
20/07/2024 09:00
Eczacılardan “sahte güneş kremi” uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, güneş koruyucularının, UV ışınlarını emerek, dağıtarak yahut yansıtarak cildi koruyan ve sürülerek uygulanan krem, losyon, yağ, sprey yahut jel formunda kozmetik preparatlar olduğunu söz etti.

Yıllık ortalama 10 milyon kutu güneş esirgeyici eserin satıldığına dikkati çeken Saydan, güneş kremlerinin, geniş spektrumlu olması, kızılötesi ışınlara karşı da muhafaza sağlaması gerektiğine vurgu yaptı.

Saydan, “Bu özellikleri barındırmayan eserler güneşten tam koruyamaz ve ilgili eserler cilt yaşlanmasına karşı tesir, lekelenmeyi tedbire, en değerlisi güneş yanığı ve ilerleyen periyotlarda cilt kanseri riskine karşı muhafaza fonksiyonlarını yerine getiremez.” tabirlerini kullandı.

Güneş kremlerinin ithal edilen ve fiyatları yüksek eserler olduğunu, bunun için internet üzerinden satılan uydurma güneş kremlerinin vatandaşlara cazip gelebileceğini belirten Saydan, şunları kaydetti:

“Çok değerli bildiğiniz bir eser şayet çok ucuza satılıyorsa orada kesinlikle bir eza vardır. Düzmece güneş kremleri, cilt sıhhati için büyük tehlike oluşturur. Ciltte akne, yağlanma, tahriş ve kanser üzere hastalıklara yol açabilir. Vatandaşlarımız bilmeli ki, eczanelerde uydurma eser olamayacağı için güneş kremlerini de eczanelerden gönül rahatlığıyla alabilirler. Eczanelerimizde, Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve denetiminde çalıştığı için asla geçersiz eser bulunmaz. Bu yüzden vatandaşlarımız bu mevzuda dikkatli olmalılar, güneş kremi ve dermokozmetik eserleri kesinlikle eczanelerimizden almalılar.”

Muhabir: Kübra Ağaçyetiştiren

En az 10 karakter gerekli