DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34165080.52622%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Gökbilimciler Venüs atmosferindeki bulutlarda ömür belirtisi olabilecek elementler keşfetti
140 okunma

Gökbilimciler Venüs atmosferindeki bulutlarda ömür belirtisi olabilecek elementler keşfetti

ABONE OL
20/07/2024 13:40
Gökbilimciler Venüs atmosferindeki bulutlarda ömür belirtisi olabilecek elementler keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – IFLScience’ın haberine nazaran gökbilimciler, Hawaii’deki James Clerk Maxwell Teleskobu’nun (JCMT) Venüs projesi ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 1978’de fırlatılan “Pioneer Venüs 2” atmosfer sondalarından elde edilen dataları inceledi.

Araştırmada, Venüs’ün yaklaşık 55 kilometre yükseklikteki bulutlarında oksijensiz ortamlarda yaşayan mikroplar tarafından üretilen fosfin gazı ve amonyak moleküllerinin varlığına dair ipuçları elde edildi.

Londra Imperial College’dan Dr. Dave Clements ve grubu, fosfin, kükürtdioksit ve su da dahil olmak üzere başka çeşitli molekülleri tespit edebilmek gayesiyle JCMT-Venüs projesi datalarını kullandı.

Clements, Pioneer Venüs sondası bilgileriyle dengeli biçimde yaklaşık 55, 56, 57 kilometre yüksekliklerde milyonda bir kesim seviyesinde fosfin olduğuna dair tespitler yaptıklarını kaydetti.

Clements, “Venüs’ün atmosferinde birtakım tuhaflıklar var. Fosfin yeni ortaya çıkan bir husus. Bunlara ek olarak atmosferdeki su ve kükürtdioksit ölçüsü da vakitle değişiyor. Nedeni bilinmiyor. Değişiklikler çok büyük ölçülerde izlenmiyor lakin günlerden yıllara kadar çeşitli vakit dilimlerinde farklılıklar gösterdiği biliniyor.” tabirlerini kullandı.

Venüs atmosferindeki amonyağı mikropların üretebileceğine dair argümanlar var

Ekip, Pioneer Venüs 2 sondalarından elde edilen bilgileri teyit edecek halde bulutlarda amonyak bulunabileceğine dair tespitler de yaptı.

Bir kayalık gezegende amonyak bulunması güçlü bir biyolojik imza olarak kabul ediliyor. Bulgu, Venüs’te hayat olduğunu kanıtlamıyor fakat bilim insanları burada amonyağın nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor.

İngiltere’deki Cardiff Üniversitesinden Prof. Dr. Jane Greaves, Venüs’te ömür bulunması ihtimalinden ilham aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Venüs bulutlarında rastgele bir mikrop varsa beklenmeyecek kimi gazlar da üretebilir. Amonyağı da asidi nötralize etmenin bir yolu olarak kullanabilirler. Biz onu hayat için gereğince sıcak olduğunu düşündüğümüz bölgenin biraz üzerinde tespit ettik. Ya bunun hayatla hiçbir ilgisi yok ya da gaz canlı bir şey tarafından üretiliyor ve üst yanlışsız, tespit etmemizin biraz daha kolay olduğu bir yere yanlışsız sürükleniyor.”

Venüs bulutlarında fosfin gazı birinci sefer 2020’de tespit edildi

Venüs’ün etrafını çeviren bulutlarda hidrojen ve fosfor atomlarından oluşan fosfin molekülleri, JCMT tarafından birinci sefer Eylül 2020’de tespit edilmiş, bulgu Şili’deki Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından da doğrulanmıştı.

Araştırmanın sonuçları, İngiltere’deki Hull Üniversitesinde bu hafta yapılan Ulusal Astronomi Toplantısı özel oturumunda sunuldu.

Muhabir: Yavuz Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP