DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 22094900.50059%
İzmir
39°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki birinci parkı Güvenpark yenileniyor
57 okunma

Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki birinci parkı Güvenpark yenileniyor

ABONE OL
21/07/2024 11:20
Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki birinci parkı Güvenpark yenileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Başşehrin simge yerlerinden olan ve kentin merkezinde insanların adeta “nefes aldığı” Güvenpark’ta, tarihi dokusuna sadık kalınarak yenileme çalışması başlatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından, 15 Temmuz Kızılay Ulusal İrade Meydanı’ndaki Güvenpark’ın onarımı için 2024 mahallî seçimlerinden evvel “Revize Kentsel Tasarım Projesi” hazırlandı.

Doğal ve kültürel sit alanı olan parka ismini veren, Avusturyalı mimar Holzmeister tarafından yapılan “Güven Anıtı” ile etrafında, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesince yürütülen onarım çalışmaları tamamlandı. Güvenpark’ta yürütülen onarım projesi kapsamında ise yetişkin ağaçlar, havuz ve oturma yerleri ile çocuk oyun alanlarına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Atatürk Bulvarı ile Ulusal Müdafaa caddeleri ortasında bulunduğu için çalışanların öğlen tatillerini geçirdiği ve günlük gidiş gelişlerle çabucak hemen tüm kentlilerin uğrak noktası olan parka, terör örgütü PKK’nın 13 Mart 2016’da bomba yüklü araçla Güvenpark otobüs duraklarına düzenlediği atakta hayatını kaybedenleri anmak için bir de anıt dikilecek.

“Burada bir tek ağacı kesmedik”

AA muhabirine parkta yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Yöneticisi Bekir Ödemiş, “parkın tarihinin Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu” söyledi.

Ankara imar planında “Yeşil Kuşak” projesinin bir devamı olarak Güvenpark’ın tasarlandığını belirten Ödemiş, “Bugün üzerinde bulunduğumuz alan, Ankara’nın imar planını yapan Alman mimar Hermann Jansen tarafından planlandı. Burada İtimat Anıtı ve 26 bin 840 metrekarelik rekreasyon alanı ve yeşil alan var. Güvenpark birinci derece doğal sit alanıdır fakat İtimat Anıtı olduğu için birebir vakitte da kültürel sit alanıdır.” diye konuştu.

Çalışmalara başlamadan evvel Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komitesine sundukları projeye onay verildiğini anlatan Ödemiş, Güvenpark’ın, Cumhuriyet’in çağdaşlaşma sürecinde kamusal alan olan birinci parkları ortasında yer aldığını lisana getirdi.

Parkın, Ankara’daki kamusal mitingler ve aksiyonlara konut sahipliği yapmasından ötürü ülkenin toplumsal hafızasında kıymetli yere sahip olduğuna işaret eden Ödemiş, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Güvenpark, Cumhuriyet’in birinci parkı olması hasebiyle değerli bir kentsel yerdir lakin bir taraftan da 100 yıl boyunca pek çok şeye tanıklık etmesi münasebetiyle toplumsal bellekte yer alan pahadır. Burayı iki etap olarak ele aldık. Birinci etapta kültürel miras dediğimiz İtimat Anıtı ve etrafını tasarladık. İkinci etapta da parkın tamamını aldık. Burada bir tek ağacı kesmedik. Bu özgün yapıyı olduğu üzere koruduk. Bir de Keçiören metrosu biliyorsunuz buraya geldi. Keçiören metrosunun yaya çıkış merkezlerini, Kızılay temasını dikkate alarak üç ana geçiş aksı bıraktık ki park hem yaşasın hem de kullanılsın.”

“Burada pek çok kamusal bağ var”

Parkta yer döşeme gereçlerini dokuya mahsus seçtiklerini, ışıklandırmayı artırdıklarını belirten Ödemiş, şunları kaydetti:

“Aslında kontratımıza nazaran eylülün sonunda bitmesi gerekiyordu fakat burası Kızılay meydanı ve burada pek çok kamusal bağlantı var. Birçok şeyi düzenlememiz gerekiyordu. Örneğin, banka ATM’lerinin, Kızılay Kan Merkezinin kaldırılması, süreksiz de olsa EGO’nun otobüs duraklarının bir müddetliğine taşınması gerekiyordu. Yeniden Keçiören metrosunun yaya çıkış akslarının tamamlanması gerekiyordu. Dolmuş durakları konusu da vardı. Bunlardan ötürü 1-2 aylık bir gecikmeyle birlikte, kontratta belirtildiği tarih biraz geçse de yıl sonu prestijiyle Güvenpark’ı yenilenmiş, özgün dokusu bozulmamış formda bitireceğimizi düşünüyorum.”

Muhabir: Ömer Olcay

En az 10 karakter gerekli