AA
İSTANBUL (AA) – Porte de la Chapelle Arena’da yapılacak badminton karşılaşmaları, 27 Temmuz’da başlayıp 5 Ağustos’ta sona erecek. Toplam 5 madalyanın dağıtılacağı bu branşta 86 erkek ve 86 bayan olmak üzere 172 atlet gayret edecek.
Bu branşta Türkiye’den yalnızca Neslihan Yiğit Arın çaba verecek. Ulusal atlet, Badminton Dünya Federasyonu (BWF) tarafından açıklanan dünya sıralamasındaki yerinden ötürü Paris 2024’te gitmeye hak kazandı.
Neslihan Yiğit Arın, mesleğinde üçüncü defa olimpiyatta yer alacak. Ulusal sportmen, 2012 Londra ve 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda çaba etmişti.
Uzakdoğu ülkeleri favori
2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda badmintonda Uzakdoğu ülkelerinin üstünlüğü bekleniyor.
Paris 2024’de bu branşta en fazla kotayı Çinli atletler aldı. Bu ülkeyi, Güney Kore, Japonya, Endonezya, Taylan ve Danimarka takip ediyor.
Tokyo 2020’de badmintonda verilen madalyaların 2’sini Çin, birini Tayvan, birini Endonezya, birini de Danimarka kazanmıştı.
Badmintonda olimpiyat tarihinde Asya kıtası dışından yalnızca 3 sportmen altın madalya kazanabildi.
Tarihi
Çin, Japonya, Hindistan ve Tayland’da en az bin yıldır bilinen badminton, 1860’lı yıllardan sonra yavaş yavaş şu anki formuna oturtuldu. Bu sporun, Beauford Dükü’nün ”Badminton Sarayı” ismini taşıyan konutunda oynandığı ve ismini buradan aldığı söz edilmektedir.
Uluslararası Badminton Federasyonu (IBF) Kanada, Danimarka, İngiltere, Fransa, İrlanda, Hollanda, Yeni Zelanda, İskoçya ve Galler’in iştirakiyle 1934 yılında kuruldu. Badminton, Olimpiyat Oyunları’na 1992’de Barcelona’da dahil edildi.
Özellikle Asya ülkelerinde tanınan olan badminton, 2 yahut 4 kişi tarafından oynanıyor. Müsabakalar tek erkekler, tek bayanlar, çift erkekler, çift bayanlar ve karışık çiftler kategorilerinde yapılıyor. Puan almak için topu, tekler ve çiftler için farklı ölçülere sahip olan sahanın rakip tarafına düşürmek gerekiyor.
Muhabir: Ercan Çakar
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce