DOLAR 32,9346 0.1%
EURO 35,9207 0.08%
ALTIN 2.530,94-0,14
BITCOIN 2192957-1.79326%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Yıldız Sarayı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu
88 okunma

Yıldız Sarayı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

ABONE OL
23/07/2024 05:40
Yıldız Sarayı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Sultan III. Selim vaktinde yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid vaktinde genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı, 6 yıllık onarımın akabinde kapılarını halka açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle 19 Temmuz’da “Büyük Mabeyn Köşkü”, “Çit Kasrı”, “Küçük Mabeyn Köşkü” ve “Harem Dairesi” başta olmak üzere birçok yapının açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın akabinde 20 Temmuz’dan itibaren ziyaretçileri kabul eden Yıldız Sarayı, birinci gün 5 bin 464 kişiyi, ikinci gün ise 7 bin 420 ziyaretçiyi kabul etti.

“Hamid Bahçesi” hayranlık uyandırıyor

Tarihte “Hamid Bahçesi” olarak isimlendirilen, bitki çeşitliliği, doğal ırmak görünümündeki su yolu ve peyzaj dizaynıyla hayranlık uyandıran bahçe de ziyarete açılan yerler ortasında yer aldı.

Osmanlı devrinde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı “Mabeyn Köşkü” de yakın vakte kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu.

Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane ve marangozhanenin yanı sıra Yıldız Albümleri’nden seçilen fotoğraflar da birinci sefer tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunuldu.

Binlerce ender eser gün yüzüne çıkarıldı

Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, ideolojiden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce az eser gün yüzüne çıkarıldı.

İlk kere görülecek yazma eserler ortasında “Muhibbi” mahlasıyla şiirler yazan Yasal Sultan Süleyman’a ilişkin divan, Matrakçı Nasuh’un, Yasal’ın Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi’nin “Cihannüma”sı ve ünlü hattatlara ilişkin Kur’an-ı Kerimler de yer aldı.

Sultan Abdülhamid ile özdeşleşen saray, 1 Eylül’e kadar pazartesi dışında her gün fiyatsız olarak gezilebilecek.

Muhabir: Ömer Mirza Şeker

En az 10 karakter gerekli