DOLAR 32,9389 0.12%
EURO 35,8172 -0.17%
ALTIN 2.547,970,53
BITCOIN 2196385-1.36605%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

DASK’tan poliçe limiti açıklaması
72 okunma

DASK’tan poliçe limiti açıklaması

ABONE OL
23/07/2024 11:20
DASK’tan poliçe limiti açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – DASK açıklamasında, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun, sigortalıların ödediği poliçe primlerinden oluşan fonları ve bu fonlarla alınan reasürans muhafazasıyla sigortalıların zelzele sonucu oluşan hasarlarını poliçe teminat limitleriyle sonla olmak üzere ödemekle yükümlü kamu hukuksal kişiliği haiz bir kurum olduğu belirtildi.

Kanunun verdiği bu yükümlülük doğrultusunda, 6 Şubat sarsıntılarının akabinde DASK olarak tek önceliğin sigortalıların tazminatlarına bir an evvel kavuşması ve mağduriyetlerinin giderilmesi olduğu açıklamada, bu doğrultuda süreçlerin en süratli, en kolaylaştırıcı ve en efektif halde ele alındığı, tüm süreçlerin mevzuata, kanuna, düsturlara uygun olarak ve tüm sigortalılara eşit olacak halde yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“DASK, içinde bulunduğumuz anda yaşayan Zarurî Zelzele Sigortası poliçesi olan vatandaşlarımızın sahibi olduğu bir sigorta havuzu olup, tek vazifesi de sigortalılarımızın ödediği primler karşılığında zelzele sonucu oluşan hasarlarını, mevzuatın öngördüğü formda ‘poliçe limiti ile sınırlı’ olmak üzere ödemektir. Mecburî Sarsıntı Sigortası Genel Koşulları A-4 hususunda de Sigorta Bedelinin Tespiti konusuna yer verilmiş olup ilgili hususta Zarurî Sarsıntı Sigortası Tarife ve Talimatı’na atıf yapılarak sigorta bedelinin her halde ‘azami teminat fiyatından çok olamayacağı’ belirtilmiştir. Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, Mecburî Zelzele Sigortası poliçesi rayiç bedel temelli bir sigorta niteliğinde olmayıp ve zeyilname düzenlenmeksizin ek prim alınmaksızın değişen tarifeye nazaran otomatik olarak ödeme yapılmasını talep etmek, Mecburî Zelzele Sigortası Genel Koşulları genel kaideleri ile uyuşmamaktadır.

Yapılan itirazlar sonucu mevzu üst karar mercii olarak Yargıtay’a taşınmış olup, Yargıtay da hususun temeline ait emsal bir karar (2023/1340 E. 2024/5473 K.) alarak, DASK’ın sorumluluğunun poliçe limiti ile hudutlu olduğuna hükmetmiş ve Sigorta Tahkim Komitesi İtiraz Hakem Heyeti tarafından alınan kararı bozmuştur. Böylelikle Bölge Adliye Mahkemelerimizin (İstinaf) DASK’ın ‘ek prim alınmaksızın şimdiki tarifeden ödeme yapamayacağı ve tazminatın poliçe bedeli ile sonlu olduğuna’ dair halihazırda verdiği emsal kararının da akabinde aksi görüşlerin rastgele tüzel desteği olmadığı katılaşmıştır.”

Muhabir: Aylin Rana Aydin Kuş

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.