DOLAR 32,8212 -0.24%
EURO 35,6614 -0.63%
ALTIN 2.540,200,22
BITCOIN 2155399-3.89803%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye, insani krizin pençesindeki Sudan’a yardımlarını sürdürecek
66 okunma

Türkiye, insani krizin pençesindeki Sudan’a yardımlarını sürdürecek

ABONE OL
23/07/2024 19:00
Türkiye, insani krizin pençesindeki Sudan’a yardımlarını sürdürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Diplomatik kaynaklardan elde edinilen bilgiye nazaran, Gazze’deki insanlık dramına kayıtsız kalmayan Türkiye ve sivil toplum kuruluşları, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığının (AFAD) eşgüdümünde dünyanın çeşitli bölgelerinde ıstırap çeken, yokluk yaşayan insanlara yardım ulaştırma tarafındaki uğraşlar yürütüyor.

Bu çerçevede son olarak Sudan’da çeşitli kanallardan gelen yardım taleplerine karşılık Sudan’a insani yardım taşıyan bir gemi gönderildi.

İnsani yardımların gayrisafi ulusal hasılaya oranı prestijiyle dünyanın en cömert ülkelerinden biri olan Türkiye, bu anlayışa uygun olarak mazlum coğrafyalara el uzatmaya devam edecek. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde Somali’ye de yardım gemisi gönderilmesi planlanıyor.

Bunun yanı sıra Türkiye, Afganistan’a da son periyotta insani yardımlarla dolu bir tren gönderdi.

Ayrıca, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki Rohingya Müslümanlarına yönelik yardımların son durumunu görmek ve aktüel muhtaçlıkları tespit etmek üzere ilgili kurum ve STK’larla bir kıymetlendirme ziyaretinde bulunulması öngörülüyor.

2 bin 408 tonluk insani yardım gereci Sudan’a ulaşmıştı

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde hazırlanan 2 bin 408 tonluk insani yardım gerecini Türkiye’den Sudan’a taşıyan gemi bu ülkeye ulaşmıştı.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamaya nazaran, besin, hijyen, kıyafet, barınma ve sıhhat materyallerinden oluşan yardım, Sudan makamlarına merasimle teslim edilmişti.

Törene, Hükümet Sözcüsü ve Kültür Bakanı Graham Abdülkadir, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Hüseyin El-Emin, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve Dışişleri Bakanlığı İnsani Yardımlar Yöneticisi Abdülrauf Emer, Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği yetkilileri ve Sudan Kızılayı yetkilileri katılmıştı.

Sudan’a gönderilen yardım gemisinde 1986 ton besin materyali, 160 ton ilaç ve tıbbi gereç, 128 ton kıyafet, 90 ton hijyen gereci ve 44 ton battaniye ile çeşitli barınma materyalleri bulunuyor.

Sudan’a ulaştırılması için AFAD öncülüğünde hazırlanan gemi 13 Temmuz’da Mersin Memleketler arası Limanı’ndan yola çıkmıştı.

Sudan dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık kriziyle çaba ediyor

Doğu Afrika ülkesi Sudan, ordu ile paramiliter Süratli Takviye Kuvvetleri (HDK) ortasında 15 aydır süren çatışmalar nedeniyle dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizi ile çaba ediyor.

Çatışmalardan direkt etkilenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin olarak tespit edilse de sıhhat sisteminin çökmüş olması sebebiyle meyyit sayısının çok daha fazla olduğu varsayım ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Milletlerarası Göç Örgütü’ne (IOM) nazaran, Sudan’da savaşın başladığı Nisan 2023’ten bu yana 7 milyon 720 bin 119 kişi ülke içinde yerinden edildi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’ın 5 milyon ile dünyanın en fazla çocuğun yerinden edildiği ülke olduğunu bildirmişti.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) Genel Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, iç savaşın sürdüğü Sudan’da her 5 şahıstan 1’inin acil durum düzeyinde besin güvensizliği yaşadığını vurgulamıştı.

İnsani yardım kuruluşu Memleketler arası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Yöneticisi Eatizaz Yusuf da devam eden savaş sebebiyle neredeyse ülkenin yarısının insani yardıma muhtaç durumda ve 3 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu ve açlıktan ölebileceğini söz ediyor.

Muhabir: Sümeyye Dilara Dinçer

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.