DOLAR 32,8712 0.06%
EURO 35,6779 -0.04%
ALTIN 2.550,800,24
BITCOIN 2183559-0.9811%
İzmir
32°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldığından beri yaklaşık 25 milyon ziyaretçi ağırladı
106 okunma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldığından beri yaklaşık 25 milyon ziyaretçi ağırladı

ABONE OL
24/07/2024 08:40
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldığından beri yaklaşık 25 milyon ziyaretçi ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934’te alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet verdi.

Sürekli Vakıflar Tarihi Yapıtlara ve Etrafa Hizmet Derneği, Ayasofya’nın mescitten müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020’de karara bağlandı. Danıştay 10. Dairesi’nin, mescitten müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etmesiyle Ayasofya’da tekrar ibadet etmenin yolu açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ait kararnameyi tıpkı gün imzaladı. Akabinde Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ait Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin tekrarlanmış sayısında yayımlandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020’de 86 yıl sonra kılınan birinci cuma namazıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı merasimle ibadete açıldı.

İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, AA muhabirine, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin İstanbul’un fethinin en değerli sembollerinden birisi olduğunu söyledi.

Ayasofya’nın fetihten sonra asırlarca Müslümanlara hizmet verdiğini belirten Aktürkoğlu, 4 yıl evvel alınan kararla tekrar ibadete açıldığını hatırlattı.

Aktürkoğlu, Ayasofya tekrar ibadete açıldıktan sonra yerli ve yabancı turistlerden büyük istek gördüğünü anlatarak, “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020’de itibaren 4 yıl boyunca yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi kabul etmiş. Ayasofya Mescidi’nde hem yerli ve hem yabancı birçok ziyaretçiyi aralıksız olarak ağırlamaktayız.” dedi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne ülkenin dört bir yanından gelenler olduğu üzere dünyanın farklı ülkelerinden de Müslüman ve gayrimüslim ziyaretçilerin geldiğini tabir eden Aktürkoğlu, “Herkesin ilgisini çeken değerli tarihi yerlerden bir tanesi. Ayasofya Mescidi döneme nazaran, günlük ortalama 50 bin civarında ziyaret sayısına ulaşılıyor. Yıllık ise yaklaşık 6-7 milyonu bulan ziyaretçi sayımız oluyor.” diye konuştu.

Aktürkoğlu, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde günlük namaz vakitlerinin dışında İstanbul Müftülüğüne bağlı çeşitli etkinlikler de yapıldığını aktararak, şöyle devam etti:

“Örneğin; Ayasofya derslerimiz var, cumartesi ve pazar günleri bilhassa Sahih-i Buhari dersleri, irşat dersleri, irfan dersleri, bunun haricinde kandil gecelerinde icra ettiğimiz özel programlar ve bilhassa Kur’an kurslarımızda yetişen hafızlarımızın icazet merasimlerini de Ulusal Eğitim Bakanlığıyla ortak yürüttüğümüz hafızlık projesinin icazet merasimlerini de Ayasofya’da yapmaktayız. Yılda iki kez icazet merasimini Ayasofya’da yapıyoruz.”

Camide 50 işçi konukları yardımcı oluyor

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gelen insanların Müslüman olmak için kendilerine başvurduğunu aktaran Aktürkoğlu, günlük ortalama bir yahut iki kişinin ihtida merasimini mescitte yaptıklarını kaydetti.

Aktürkoğlu, Ayasofya’da hem irşat hem de teşrifat hizmetleri yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Diyanet işçisi olarak burada 50 işçimiz var. Bunlardan bir kısmı teşrifat dediğimiz ziyaretçilerin cami adabına uygun ve namaz esnasında saf sisteminin alınması noktasında cemaatimize yönlendirme ve yardımcı oluyor. Onun haricinde de dini rehberlik yapan, bilhassa yabancı turistlere yönelik İslam ile Ayasofya’nın kültürel ve dini istikametlerinden bahseden cami rehberlerimiz var.”

Muhabir: Hikmet Faruk Başer

En az 10 karakter gerekli