DOLAR 32,8695 0.05%
EURO 35,6961 0.01%
ALTIN 2.553,470,34
BITCOIN 2185495-0.43821%
İzmir
40°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kıbrıs Barış Harekatı mirası savaş araçları Kocaeli’de sergileniyor
114 okunma

Kıbrıs Barış Harekatı mirası savaş araçları Kocaeli’de sergileniyor

ABONE OL
24/07/2024 11:20
Kıbrıs Barış Harekatı mirası savaş araçları Kocaeli’de sergileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELI (AA) – Kurtuluş Savaşı sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlama, imkan ve kabiliyetiyle icra ettiği, çağdaş manadaki birinci müşterek harekat olma özelliği taşıyan Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan helikopter ve deniz karakol uçağının yanı sıra ele geçirilen iki hücumbot, Kocaeli’de sergileniyor.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kıbrıs Rum Muhafız Gücü’nden ele geçirilen iki torpido hücumbotu, Gölcük Deniz Müzesi’nde yer alıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerince 20 Temmuz 1974’te ele geçirilen, harekatın değerli sembollerinden 123K tipi hücumbotlar, ziyaretçilerin hem Türk denizcilik tarihini hem de Kıbrıs Barış Harekatı’nın kıymetini daha yakından tanımasına imkan sunuyor.

Rum kuvvetleriyle yaşanan sıcak temasın akabinde ele geçirilen hücumbotlar, stant alanındaki pozisyonuyla Türk Deniz Kuvvetlerinin operasyonel yeteneğini gözler önüne seriyor.

İngiliz üretimi, 15 metre uzunluğunda, 3 metre eninde duralüminyum alaşımlı gövde yapısı bulunan hücumbotlar, üzerindeki 450 milimetre ikişer torpido tüpü ve 14,5 milimetre silah taşıyan taretiyle dikkati çekiyor.

Sivil ziyarete kapalı olan müze, askeri işçi ile yakınları ve talepte bulunan okulların öğrencilerince gezilebiliyor.

Donanmanın “iki mavi”deki gücü: Deniz Hava Komutanlığı

Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan AB-204 helikopteri ile S-2E deniz karakol uçağı ise Kartepe ilçesinde Deniz Hava Komutanlığı karargahı önünde sergileniyor.

4 Ekim 1972’de gelen AB-204 helikopteri, Türk Deniz Havacılığının döner kanatlı birinci hava aracı olma özelliğini taşıyor.

Güdümlü mermi, torpido ve su bombası atma kabiliyetine sahip helikopter, Su Altı Taarruz Harekatı, işçi ve gereç nakli ile radar ve keşif misyonuyla barış harekatının değerli aktörleri ortasında yer aldı.

Su üstü harbi ve denizaltı savunma harbi niyetli kullanılan S-2E uçağı ise karargah girişinde sergilenen değerli ögeler ortasında bulunuyor.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

En az 10 karakter gerekli