DOLAR 32,8446 -0.03%
EURO 35,6960 0%
ALTIN 2.556,660,47
BITCOIN 21811250.97368%
İzmir
34°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bozburun’da “Kaletepe Yazıtı” bulundu
24 okunma

Bozburun’da “Kaletepe Yazıtı” bulundu

ABONE OL
24/07/2024 15:40
Bozburun’da “Kaletepe Yazıtı” bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ISTANBUL (AA) – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolojik Yüzey Araştırması Lideri Dr. Volkan Demirciler tarafından yapılan açıklamaya nazaran, daha evvel bilimsel yayına bahis olmayan yazıt, Bozburun Mahallesi’nin Tepebaşı mevkisi sonlarında ortaya çıkarıldı.

Kaletepe sırtlarındaki titiz araştırmalar sonucunda bilim ve kültür dünyasına kazandırılan yazıtta, Anadolu coğrafyasının farklı kentlerinden gelen 8 kişinin şimdi belirlenemeyen bir gayeye yönelik yaptığı finansal katkılar yer alıyor.

Antik devirde “Karya Khersonesosu” yahut “Rodos Peraiası” olarak bilinen Bozburun Yarımadası’nda bulunan yazıtlar, bölgenin politik ve sosyoekonomik şartları dahil bilinmeyen birçok tarafı hakkında bilgi veren az buluntular kategorisinde bedellendiriliyor.

Volkan Demirciler ve grubu, 2021’den itibaren Bozburun Yarımadası’nın genelinde yürüttükleri arkeolojik yüzey araştırmaları kapsamında, bölgenin arkeolojik envanterini çıkarmanın yanı sıra yerleşim modellerini, antik tarım teraslarını, hidrolojik potansiyelini ve yerleşim-tarım münasebeti sunan tüm arkeolojik bilgiyi titizlikle inceliyor, yeni sitlerin izini sürüyor ve bunları belgeliyor.

Bozburun Yarımadası’nın, en az 2 bin 300 yıl evvel köylerin bir ortaya gelerek kent ölçeğinde örgütlenmesinden oluşan bir bölge olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Aişe Hümeyra Akgün

    En az 10 karakter gerekli