DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22606711.09762%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

DMM, Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasındaki savları yalanladı
89 okunma

DMM, Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasındaki savları yalanladı

ABONE OL
26/07/2024 14:40
DMM, Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasındaki savları yalanladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – DMM’den yapılan açıklamada, Netanyahu’nun ABD Kongresindeki konuşmasında ileri sürdüğü, “Gazze’de gereğince yiyecek alamayan Filistinliler varsa, bunun nedeni İsrail’in bunu engellemesi değil, Hamas’ın bunları çalmasıdır” savının gerçek olmadığı belirtildi.

  • Netanyahu’nun Kongre konuşması: Palavra, ezber ve ABD içişlerine müdahale
  • Netanyahu, ABD Kongresi’ndeki konuşmasında “Refah’ta hiç sivil öldürülmediğini” savundu
  • İsrail Başbakanı Netanyahu’ya Washington’da dev protesto
  • Filistinli yetkililer: Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşması “yalanlarla dolu”

“Hamas yardımları çalıyor” savının DMM tarafından tekraren yalanlandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın 9 Ekim’de Gazze’ye yönelik karartma ile ilgili kullandığı, ‘Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, yakıt yok. Her şey kapalı. İnsan hayvanlarıyla savaşıyoruz ve buna nazaran hareket ediyoruz’ biçimindeki sözler, Netanyahu’nun savlarını çürütmektedir. İngiltere merkezli milletlerarası bir yardım kuruluşu Oxfam, İsrail’in Gazze’ye giren yardımların zamanlaması, yeri ve dağıtım formu de dahil olmak üzere tam denetime sahip olduğunu belirtmiştir. Oxfam, tüm insani yardım sisteminin parçalanmış olması ve Gazze’deki insanların açlık, vefat ve hastalıkla karşı karşıya kalmasının İsrail’in denetimi altında olduğunu bildirmiştir. Ayrıyeten, Gazze’ye giren insani yardımlar, BM kuruluşları tarafından depolanıp dağıtılmaktadır. BM yetkilileri ‘Herhangi bir yardım almıyoruz, geçiş bölgesinde askeri operasyonlar devam ediyor ve bölge faal bir savaş alanı’ sözlerini kullanmıştır. Birçok benzeri memleketler arası kuruluş, Gazze’ye girmek için bekleyen yardımların İsrail tarafından engellendiğini doğrulamıştır.”

İsrail’in sivillere ziyan vermediği iddiası

Açıklamada, Netanyahu’nun “İsrail, memleketler arası hukukun gerektirdiğinin ötesinde, sivillere ziyan vermemek için tarihteki rastgele bir ordunun aldığından daha fazla tedbir aldı” savının da gerçek olmadığı bildirildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği taarruzlarda en az 16 bin 172’si çocuk, 10 bin 798’si bayan olmak üzere 39 bin 145 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 90 bin 257 kişinin yaralandığı anımsatılan açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“BM Genel Kurulu, 2022 yılında Memleketler arası Adalet Divanına başvurarak, İsrail’in Filistin topraklarını uzun müddetli işgali, sömürgeleştirmesi ve ilhakının gözden geçirilmesini istemişti. Ayrıyeten Milletlerarası Adalet Divanı, İsrail’in bölgede sistematik ayrımcılık yaptığını ve Batı Şeria da dahil olmak üzere Filistin topraklarında inşa ettiği yerleşim yerlerinin yasa dışı olduğuna karar vermiştir. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze’ye yönelik taarruzlarını ele alan rapor hazırlamıştır. Albanese’in, İsrail’in Gazze’ye yönelik taarruzlarını ele alan ‘Bir Soykırımın Anatomisi’ başlıklı raporu, BM İnsan Hakları Kurulunun 55. oturumu kapsamında yayımlanmıştır.

Albanese, komuta yetkisindeki İsrailli üst seviye yetkililerin rutin olarak askerlere ‘Gazze halkını yok etmeleri’ istikametinde davette bulunmasının, soykırıma yönelik açık ve aleni teşvikin ikna edici delili olduğunu vurgulamıştır. Albanese, ispatların, bu soykırım kışkırtmasının alandaki askerler tarafından içselleştirildiğini ve uygulamaya konulduğunu da gösterdiğini söz etmiştir. Milletlerarası Af Örgütü, raporun soykırımı önlemek için milletlerarası hareketi teşvik etmesi gereken çok değerli ispatlar sunduğunu bildirmiştir.”

DMM’nin açıklamasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresindeki konuşmasında lisana getirdiği, “İsrail, sivilleri taammüden gaye almıyor” argümanının da gerçek olmadığı tabir edildi.

İsrail ordu yetkililerinin nisan ayında bir gazeteye verdikleri röportajda, ordunun Gazze’de “ölüm bölgeleri” oluşturduğunu ve buraya giren herkesi ayırt etmeksizin öldürdüğünü itiraf ettiği vurgulanan açıklamada, Harvard Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya nazaran de İsrail’in Filistin’e düzenlediği bombalı ataklarda sivil maksatları kasıtlı olarak vurma mümkünlüğünün yüzde 99 olarak hesaplandığı aktarıldı.

“Hamas’ın bebekleri yaktığı iddiası”

Açıklamada, Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde kaydettiği, “Hamas 7 Ekim’de bebekleri yaktı” argümanının, birinci olarak İsrail’deki “i24” televizyonu tarafından ortaya atıldığı, akabinde İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail gazetesi Jerusalem Post tarafından paylaşıldığı lakin İsrail kaynaklarından hiçbir ispat sunulmadığı, telaffuzun sav olarak kaldığı vurgulandı.

Söz konusu savla ilgili İsrail ordusuyla temasa geçen Anadolu Ajansı muhabirinin, ordunun “İddiaları doğrulayacak bilgiye sahip değiliz” dediğini aktardığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Fransız Le Monde gazetesinden muhabiri Sam Forey, çocukların cesetlerini toplamakla misyonlu acil servis görevlileriyle bu mevzuyu görüştüğünü fakat her ikisinin de bu türlü bir duruma şahit olmadığını söylediğini bildirmiştir. Tel Aviv merkezli 972Mag muhabiri Oren Ziv de bölgeyi gezerken olaya ait rastgele bir ispat görmediklerini tabir etmiştir. İsrail ordusu, ekim ayında Business Insider’a yaptığı açıklamada, ‘ölülere saygısızlık’ olmasın diye ‘bebek iddialarıyla’ ilgili soruşturma başlatmayacağını bildirmiştir. İsrailli Haaretz Gazetesi, Netanyahu’nun kanalda kendisinin berbat gösterilmeyecek halde haberler yapılması karşılığında i24 televizyonuna yayın lisansı sağladığını kaydetmiştir. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu Stratejik Bağlantı Koordinatörü John Kirby, öldürülen bebek imajları ile ilgili bu paylaşımların gerçekliğini teyit etmediklerini söz etmiştir.”

Sivil ölümleri

DMM’nin açıklamasında, Binyamin Netanyahu’nun konuşmasındaki, “Refah’ta neredeyse hiç sivil öldürülmedi” tezinin gerçek olmadığı, İsrail’in bu savının daha evvel de yalanlandığı belirtildi.

İşgalci İsrail güçlerinin, Gazze’deki sivillerin sığınağı haline gelen Refah’ı bombalamaya devam ettiği, Memleketler arası Adalet Divanının 24 Mayıs’ta aldığı önlem kararına karşın 26 Mayıs’ta Refah’taki inançlı bölgede gerçekleştirdiği atakta, 45 kişinin ömrünü yitirdiği, 249 kişinin yaralandığı hatırlatılan açıklamada, şu tabirler kullanıldı:

“Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) üzere milletlerarası kuruluşların açıklamaları, İsrail hücumlarında çok sayıda sivilin maksat alındığını doğrulamaktadır. Hücumun çabucak akabinde kaydedilen imajlarda de çok sayıda sivilin gaye alındığı görülmektedir. İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah kentinde gerçekleştirilen saldırıyı ‘trajik hata’ olarak niteleyerek sivillerin vurulduğunu kabul etmiştir. Ayrıyeten Refah dahil Gazze’nin birçok bölgesinde İsrail’in taarruzları ve yardımları engellemesi nedeniyle temel besin muhtaçlıkları ve tıbbi yardıma erişemeyen birçok bebek ve yetişkin hayatını kaybetmektedir.”

Muhabir: Mümin Altaş

En az 10 karakter gerekli