DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22691202.03352%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ağrı Dağı’nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri indiriliyor
121 okunma

Ağrı Dağı’nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri indiriliyor

ABONE OL
26/07/2024 21:40
Ağrı Dağı’nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri indiriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

AĞRI (AA) – Ağrı Dağı’nda tırmanış yaparken olumsuz hava şartları nedeniyle kaybolan ve tepeye yakın yerde cesetleri bulunan Dilek Gökbulak ile Muhammed Halim Dalgın’ın cenazelerinin indirilmesi için farklı vilayetlerden gelen 99 işçi misyon yapıyor.

Dağın 4 bin 200 rakımlı kamp bölgesinde bulunan takımdan 23 kişi ile 2 mahallî rehber, gece saatlerinde tırmanışa geçerek sabaha hakikat cenazelerin bulunduğu 4 bin 900 rakıma ulaştı.

Burada takımlar, sedyeye aldıkları cenazeleri 3 bin 200 rakıma kadar indirdi.

Kamp alanında bekletilen sıhhat gruplarına teslim edilen cenazeler, süreçlerinin akabinde ambulansla Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz Doğubayazıt Devlet Hastanesi morguna götürülecek.

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Kartal Muhcı, AA muhabirine, takımların cenazeleri indirmek için sıkıntı şartlarda çalıştığını söyledi.

Muhcı, 20 Temmuz’da tırmanış yapan vatandaşların mahsur kaldığı tarafındaki ihbar üzerine çabucak harekete geçtiklerini belirterek, “İlk evvel Ağrı AFAD grubu, ardından jandarma ve UMKE gruplarımız bölgeye hareket etti.” dedi.

Hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Muhcı, şöyle devam etti:

“Şu anda AFAD’dan 53 profesyonel arama kurtarma çalışanı misyon yapmakta. Çalışanımızın yaşayabileceği meselelere müdahale etmek için UMKE takımlarımız tam donanımlı olarak bölgede. 20 araç ve 99 işçiyle burada arama kurtarma faaliyeti icra edildi. Ağrı Dağı’na faaliyet gerçekleştirecek vatandaşlarımızdan en büyük talebimiz, mümkün rastgele bir durum için kesinlikle kaymakamlıklarımızdan müsaade almaları, kolluk kuvvetlerimizi bilgilendirmeleri ve bütün irtifa yürüyüşlerinde uyulması gereken tüm kurallara uymalarıdır.”

Van’dan bölgeye süratlice AFAD dağcı gruplarının yönlendirildiğini anlatan Muhcı, şu sözleri kullandı:

“Ekipler, evvel 3 bin 200, sonrasında 4 bin 900 metrelere çıktı. Bu esnada bölgede meydana gelen çok şiddetli hava muhalefeti, ağır kar yağışı, çığ düşme riskinden ötürü biraz beklemek zorunda kaldılar. Zira birden yüksek irtifaya çıkmanın şahıslar üzerinde çok önemli tesirleri olmaktadır. Bunlar beyin ve akciğer ödemleri ile hipoksi üzere rahatsızlıklar. Gruplarımız bütün güvenlik kurallarıyla arama çalışmalarına devam etti. Sonrasında da Emniyet Genel Müdürlüğümüze bağlı insansız hava araçlarıyla bölgede arama tarama faaliyetleri sürdürüldü, 10 saatten fazla uçuş gerçekleştirildi. Ama bölgedeki ağır olumsuz meteorolojik şartlardan ve yer yer bastıran sis ve şiddetli tipiden ötürü arama tarama çalışmalarımız oldukça sürdü.”

Muhcı, kayıp vatandaşların 22 Temmuz’da dağın 4 bin 900 metrelik rakımında bulunduğunu hatırlatarak, birçok vilayetteki AFAD vilayet müdürlüklerinden dayanağa gelindiğini söyledi.

Yerel rehberlerin de çalışmalara katıldığını lisana getiren Muhcı, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızı bulunduğu yerden almak için gruplarımız yüksek irtifada meydana gelebilecek bütün tesirleri göz önüne alarak gerekli arama tarama ve kurtarma faaliyetini gerçekleştirdi. Grubumuz dün gece 00.30’da intikale başladı. İp çizgiler kurularak, güvenlik tedbirleriyle sabah 06.00 civarında, maalesef hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın yanına ulaştı. Üstteki hava durumu buradakiyle bir değil, yer yer bastıran ani sis ve tipi kurtarma faaliyetlerini çok önemli derecede etkileyebiliyor.”

Olay

20 Temmuz Cumartesi günü 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı’na tırmanan kümeden 2 kişi, 5 bin 50 rakımda sis ve tipi nedeniyle mahsur kalmış, daha sonra kaybolmuştu.

AFAD, UMKE ve jandarma grupları, bölgede İHA takviyeli arama kurtarma çalışması başlatmıştı. 22 Temmuz’da iki kişinin cenazesi, lokal rehber Barzani Ceylan ve arkadaşı tarafından bulunmuştu.

Muhabir: Abdullah Söylemez,Talha Koca

En az 10 karakter gerekli