DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22618931.84707%
İzmir
33°

AÇIK

22:12

YATSIYA KALAN SÜRE

Sıhhat Bakanlığından astım ve KOAH hastalarına “sıcak hava” uyarısı
91 okunma

Sıhhat Bakanlığından astım ve KOAH hastalarına “sıcak hava” uyarısı

ABONE OL
27/07/2024 13:00
Sıhhat Bakanlığından astım ve KOAH hastalarına “sıcak hava” uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bakanlık, kronik hastalıklar kümesinden astım ve KOAH rahatsızlığı bulunanların yaz aylarında atak yaşama riskini azaltmak için alınması gereken tedbirlere yönelik bilgilendirme yaptı.

Buna nazaran, çok sıcaklar ile yüksek nem, astım ve KOAH üzere kronik hava yolu hastalıklarında nefes darlığı, öksürük ve balgam ölçüsünde artışa ve bu rahatsızlıkların seyrinin kötüleşmesine neden olabiliyor.

Aynı vakitte yüksek sıcaklıkta, ağızdan nefes alınması halinde teneffüs yolu hücreleri çok su kaybederek, teneffüs yolu tahriş edicilerine karşı hassasiyeti artırıyor. Bu durum astım ve KOAH hastalarında nefes darlığı ataklarına yol açabiliyor.

Bu nedenle hastaların, nem oranının arttığı devirlerde ve saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması, nem oranı yüksek bölgelere seyahat etmemesi gerekiyor.

Özellikle KOAH’ta solunan havadaki nem oranının olağan düzeyin altında yahut üstünde olması, balgam çıkışını engelleyerek teneffüs yollarında tıkanma ve enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Hastaların nem ve ısı ölçerler kullanarak bulunduğu kapalı ortamların nem ve ısı oranını istikrarda tutması, çok nemli ortamlardan kaçınması büyük ehemmiyet taşıyor.

Polen alerjisi olan hastaların, sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaması, çıkmaları gerektiğinde ise maske takması, dışarıdan konuta geldiklerinde giysilerini çabucak değiştirmesi ve banyo yapması, sabah polenler havada ağır bulunduğundan bu saatlerde meskenlerini havalandırmaması tavsiye ediliyor.

“10.00-16.00 saatlerinde açık havada bulunmaktan kaçının”

Aşırı sıcak havalarda ayrıyeten şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

“Güneş ışınlarının tesirinin en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatlerinde açık havada bulunmaktan kaçının. Dışarı çıkmak mecburiyetinde kalırsanız serin ve gölge alanları tercih edin. Mevsim koşullarına uygun, terletmeyen, hafif, rahat, açık renkli giysiler giymeye ihtimam gösterin. Konutta yahut taşıtta mümkünse pencere açmak yerine klima kullanın fakat klimanın paklığını ve bakımını kesinlikle sistemli olarak yaptırın. Meyve, zerzevat ve yüksek lifli yiyecekler içeren sağlıklı beslenme planına uyun. Tavuk, balık ve hindi üzere yağsız protein tiplerini tercih edin. Tatlılar başta olmak üzere şeker oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun. Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin. Alkollü, kafeinli, şekerli içeceklerden uzak durun.

Yorucu fizikî aktivitelerden kaçının. Sabah erken saatleri yahut akşam saatlerini tercih ederek sistemli yürüyüş yapın. Yürüyüşün hem öncesi hem de sonrasında kesinlikle sıvı alın. Seyahate çıkmadan evvel sıhhat denetiminizi yaptırın, doktorunuzun reçete ettiği alerji ilaçlarınızı ve inhaler ilaçlarınızı tedarik edin. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği halde, dozda ve müddette nizamlı kullanın. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor yahut öteki dezenfektanlar atakları tetikleyebilir, bu nedenle havuz yerine denize girmeyi tercih edin. Doktorunuzdan sizin sıhhat durumunuza özel dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgi alın.”

Öte yandan, önlem olarak yakınlarının, bir ortada bulunmadığı astım yahut KOAH hastasıyla tertipli bağlantı kurması da kıymet taşıyor.

Muhabir: Neriman Senanur Torun

En az 10 karakter gerekli