DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1991130-1.13336%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yeşil Dönüşüm Dayanak Programı uygulamaya alınıyor
146 okunma

Yeşil Dönüşüm Dayanak Programı uygulamaya alınıyor

ABONE OL
27/07/2024 14:00
Yeşil Dönüşüm Dayanak Programı uygulamaya alınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Yeşil Dönüşüm Dayanak Programı Uygulama Asılları Bildirimi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, Türkiye’de döngüsel iktisat yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik amaçlarına katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik yürütülecek programın uygulama adap ve asılları tespit edildi.

Buna nazaran, yatırımcı, tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporu hazırlayacak.

Yatırımcı yol haritası raporunda, müracaatta bulunduğu proje için miktarsal yahut oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir yahut birden çok proje gayesi belirleyecek. Proje maksadı, güç tüketimi, sera gazı emisyon ölçüsü, hava kirletici emisyon ölçüsü, karbon ayak izi, su ayak izi, ham unsur tüketimi, atık ölçüsü, su tüketimi, atık su ölçüsü, atık su kirlilik yükü, tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi ölçüsü üzere performans göstergeleri dikkate alınarak ünite üretim başına oluşturulacak.

Belirlenen proje amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığı, mevcut durum ve sonuncu durum ölçüm bilgileri karşılaştırılarak pahalandırılacak.

Başvuru süreci

Programa, yalnızca imalat endüstrisinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek.

Bakanlık, Program kapsamında genel yahut sektörel müracaata yönelik davetler açarak davetler bazında şartlar ve mühletler belirleyebilecek.

Desteklenecek projeler

Desteklenecek projelerde, yol haritası raporunun uygun bulunması, program gayelerine hizmet etme, ölçülebilir proje gayeleri içerme, yeşil dönüşüm uygulamalarına yer verme ve davette yer alan kaideleri karşılama şartı aranacak.

Değerlendirmeler, yol haritası raporunun yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine ait planlamalarını içermesi, dönüşüm uygulamalarının bu alandaki düzgün uygulamalar dikkate alınarak oluşturulması, projenin kesimdeki öncelikler, yenilikçi uygulama örnekleri ve yeni geliştirilmiş teknolojileri içermesi üzere kriterler doğrultusunda yapılacak.

Desteklenecek projeler, maksatları gerçekleştirmeye yönelik yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilecek.

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli