DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22358620.07295%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ritim bozukluğu bulunan can dost “Gölge”ye kalp pili takıldı
60 okunma

Ritim bozukluğu bulunan can dost “Gölge”ye kalp pili takıldı

ABONE OL
28/07/2024 03:00
Ritim bozukluğu bulunan can dost “Gölge”ye kalp pili takıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ankara’da emekli amiral Nejat ve eşi Ebru İnanır, 10 yaşındaki köpekleri “Gölge”nin bayılma nöbetleri artınca AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Kardiyoloji Ünitesi’ne başvurdu.

Tetkiklerin akabinde İç Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Çağatay Çolakoğlu, Cerrahi Ana Bilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şen, Dr. Kadir Sevim ile veteriner tabip Merve Aksan köpeği ameliyata aldı. Kalp pili takılan “Gölge”nin bir müddettir yaşadığı sıhhat sıkıntıları giderildi.

Yurt dışında örnekleri var

Doç. Dr. Çolakoğlu, AA muhabirine, köpeklerde kalp hastalıklarının yapısal problemlerden oluştuğunu, birden fazla vakit ritim ve iletim sorunları görüldüğünü söyledi.

Sağlıklı köpeklerde dakikada 70-80 kalp atımı olduğunu anlatan Çolakoğlu, “Gölge”nin kalbinin ise dakikada 27 sefer attığını, bunun da bayılma ataklarına yol açtığını kaydetti.

Bunun üzerine köpeğe kalp pili takılmasına karar verdiklerini, yaklaşık 2 saat süren operasyonun muvaffakiyetle sonuçlandığını belirten Çolakoğlu, şunları kaydetti:

“Artık ‘Gölge’de bayılmalar yok. Hasta sahiplerinin kaygıları ortadan kalkmış formda hayatına devam ediyor. Operasyondan sonra hastamız olağan hayatına, gereksinimlerini gidermeye devam ediyor. Oynuyor, keyfi yerinde, sahipleriyle vakit geçiriyor, bayılmıyor, antrenman toleransı artmış durumda, daha fazla koşturabiliyor, daha fazla oynayabiliyor.”

Çolakoğlu, “Köpeğe kalp pili takılma uygulaması ülkemizde birinci kez yapıldı. Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’da örnekleri var ancak ülkemizde bu süreci gerçekleştirebilecek altyapıya, teknik donanıma ve bilgi birikimine sahip tek merkez olarak çalışıyoruz.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Şen de birinci defa bu türlü bir operasyonun gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti lisana getirdi.

Şen, operasyona ait, “Hastamızda ana damarlardan birinden kalbe ulaşıyoruz. Kalpte ritim bozukluğuna sebep olan odacığa kalp pili yerleştiriliyor. Ona ilişkin özel bir pil tambur sistemi var, o da boyun bölgesine yerleştirilerek süreç tamamlanıyor. İnsanlarda kullanmış olduğunuz pil yapısı ile köpeklerde kullanılan pil yapısı birebir aynı. Yalnızca boyutları değişiyor.” bilgisini verdi.

Pile dışarıdan ulaşarak ritim ayarlaması yapabildiklerini belirten Şen, 5 yılın akabinde pilin ömrünü tamamladığını kaydetti.

Köpeğin sahibi Nejat İnanır ise genetik kalp rahatsızlığı bulunan “Gölge”nin son periyotlarda çok yorgun olması, bayılması ve irkilerek uyanması nedeniyle veteriner tabibe başvurduklarını söyleyerek, “Türkiye’de bir birinci olan kalp pili takılmasına karar verildi. Çok kısa müddette yaptıkları hazırlıkla ‘Gölge’yi tekrar eski sıhhatine kavuşturacak halde çok başarılı bir ameliyata imza attılar.” diye konuştu.

Muhabir: Şaduman Türkay

En az 10 karakter gerekli