DOLAR 33,6221 0.01%
EURO 37,0918 0.11%
ALTIN 2.651,790,26
BITCOIN 1960971-4.1661%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Yaşanan hiçbir zorlukta, afette, krizde devletimiz, milletimizi yalnız bırakmamıştır
351 okunma

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Yaşanan hiçbir zorlukta, afette, krizde devletimiz, milletimizi yalnız bırakmamıştır

ABONE OL
28/07/2024 05:00
İçişleri Bakanı Yerlikaya: Yaşanan hiçbir zorlukta, afette, krizde devletimiz, milletimizi yalnız bırakmamıştır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

RIZE (AA) – Yerlikaya, Valilik merasim alanında düzenlenen, “Ayder Yaylası Müdafaa ve Yenileme Projesi, Vilayet Geneli Kentsel Dönüşüm ve Afet Konutları Anahtar Teslimi ve Toplu Açılış” merasiminde konuştu.

Kaçkar Dağları üzere büyük, Fırtına Deresi üzere coşkun, yiğit ve mert Rizelileri kucakladığını tabir eden Yerlikaya, mavi ile yeşilin en hoş halinin bir ortaya geldiği, eşsiz doğal hoşluklara sahip Rize’de bulunmaktan büyük memnunluk duyduğunu lisana getirdi.

Törenin hayırlara vesile olmasını dileyen Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın 22 yıldır açtığı yolun, ortaya koyduğu siyasetin, millete hizmet olduğunu asla aklımızdan çıkarmadık. ‘Biz millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik.’ sözleri bizim gayretimizin mihengi olmuştur. Yaşanan hiçbir zorlukta, afette, krizde devletimiz, milletimizi yalnız bırakmamıştır.” dedi.

Yerlikaya, afet idaresini tek çatı altında toplamak için 2009’da kurulan AFAD Başkanlığının en güç günlerde vatandaşın omzuna dokunan el, sıcak bir yuva, yaralarını saran bir kurum olmaya devam ettiğinin altını çizerek, “AFAD tarafından son 15 yılda, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan afetler sonrası belediye ve vilayet özel yönetimlerine 6 milyar lira ödenek aktarıldı. 948’si Rize’de olmak üzere 5 bin 106 konutun üretimi tamamlandı, 1947 konutun üretimi da devam ediyor.” diye konuştu.

Bugün de 60’ı Çayeli Büyükköy beldesinde, 40’ı Muradiye beldesinde, 8’i de kırsalda köy meskeni olmak üzere AFAD tarafından yapılan 108 konutun anahtarlarının hak sahiplerine teslim edileceğini belirten Yerlikaya, Merkez, Güneysu ve Çayeli ilçelerinde 305 konutun üretiminin süratle sürdüğünü, tekrar Çayeli, Pazar ve Fındıklı ilçelerinde ise 120 konutun proje etabında olduğunu aktardı.

Yerlikaya, son 1 yıl içinde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan çok yağışlar sonucu meydana gelen sel ve heyelanlarda 2’si Rize’de olmak üzere 24 kişinin hayatını kaybettiğini tabir ederek, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

“Hedefimiz krizleri yönetmek değil, afet risklerini yönetmektir”

Bu kabine devrinde yaraların bir an evvel sarılması için afetlerin meydana geldiği Karadeniz’deki vilayetlere AFAD tarafından 291 milyon lirası Rize’ye olmak üzere,
2 milyar 776 milyon lirayı aşkın ödenek aktarıldığına işaret eden Yerlikaya, şu değerlendirmede bulundu:

“Bilim insanları, afet öncesi yapılan 1 ünite harcamanın afet sonrası ortalama 15 üniteye karşılık geldiğini belirtiyor. Bu oran, ağır sel ve taşkın afetlerinin yaşandığı Karadeniz Bölgemizde 48 üniteye kadar çıkmaktadır. Bu maksatla AFAD olarak, yalnızca afet sonrası değil, afet öncesi ve afet sırasında da bütünleşik bir afet idare anlayışıyla hareket ediyoruz. Örneğin son 15 yılda Rize’de, 4 bin 84 konut için ‘Önlem Projeleri’ yapıldı ve muhtemel afet riskleri giderildi. Bu projenin maliyeti yaklaşık 616 milyon liradır. Lakin bu konutların yine yapılması gerekse harcanacak ödenek bugün prestijiyle 11 milyar lirayı bulacaktı.”

Yerlikaya, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladıkları “Risk Azaltma Faaliyetleri Kapsamında Dere Islahı Çalışmalarına Dair İş Birliği Protokolü” ile Karadeniz Bölgesi’ndeki 13 vilayette, 8’i Rize’de olmak üzere 111 ekskavatörün saha çalışmalarına başladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Sadece son 2,5 ayda, 827 bin metreküp rüsubat yani 55 bini aşkın kamyonla taşınarak dere ıslahı yapıldı. Bu yılın sonuna kadar amaç, 5 milyon 500 bin rüsubatın 373 bin kamyonla taşınıp dere ıslahının yapılması. Ayrıyeten vatandaşlarımızı, sel, taşkın ve heyelan risklerine karşı sarı, turuncu ve kırmızı meteorolojik ikazlarla ilgili anbean bilgilendiriyor, afet öncesi önleyici önlemleri hayata geçiriyoruz. Amacımız krizleri yönetmek değil, afet risklerini yönetmektir.”

Yerlikaya, millete hizmet etme yolunda canla başla çalışmaya devam edeceklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Afetlere karşı dirençli kentleri Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Türkiye Yüzyılı’nda ortaya koyduğu vizyonla inşa edeceğiz. Bu hislerle bugün Cumhurbaşkanı’mızın baba ocağı Rize’de anahtarlarını teslim edeceğimiz yeni yuvaların güzel olmasını diliyorum. Güçlü iradeleriyle bizlere yol gösteren Sayın Cumhurbaşkanı’mıza şükranlarımı arz ediyorum. Konutlarımızın imalinde büyük emek sarf eden Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza ve AFAD Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Allah ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı afetlerden korusun.”

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

En az 10 karakter gerekli