DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 2235197-0.92781%
İzmir
37°

AÇIK

17:11

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Londra’da çok sağcılar ile ırkçılık karşılarından karşılıklı aksiyon
113 okunma

Londra’da çok sağcılar ile ırkçılık karşılarından karşılıklı aksiyon

ABONE OL
28/07/2024 10:40
Londra’da çok sağcılar ile ırkçılık karşılarından karşılıklı aksiyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LONDRA (AA) – Kentin Russell Square bölgesinde lokal saatle 12.00’de (TSİ 14.00) toplanan ırkçılık tersi binlerce kişi, birebir saatlerde kentin Trafalgar Meydanı’nda çok sağcıların düzenlenlediği harekete reaksiyon gösterdi.

Russle Square’dan Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın da bulunduğu Downing Sokağı’nın bağlandığı Whitehall Caddesi’ne yürüyen aksiyoncular sık sık faşizm, ırkçılık, Müslüman aksiliği (İslamofobi) ve ayrımcılığa karşı sloganlar attı.

İki kümenin karşı karşıya gelmesini engellemek isteyen polis, Trafalgar Meydanı’na çıkan yolları da polis minibüsleriyle kapattı.

Tommy Robinson ismiyle tanınan çok sağcı Stephen Yaxley-Lennon’ın öncülüğünde toplananlara karışı yürüyen ırkçılık aksileri, ülkedeki Asyalı, siyahi ve Müslümanlara yönelik ayrımcı tavrı protesto etti.

“Romanların demokratik süreçlere iştiraki için gerekli adımlar atılmalı”

Irkçılık terslerinin gerçekleştirdiği harekette Whitehall’da kurulan platformdan iştirakçilere seslenen Roman Eğitim ve Savunuculuk Organizasyonu (ROTA) Başkanı Virgil Bitu, Romanların son yüzyılda ayrımcılığa, köleliğe ve sürgüne maruz kaldığını söz etti.

İngiltere’nin Leeds kentinde 18 Temmuz’da Roman bir ailenin çocuklarının toplumsal hizmetler uzmanlarınca alınmak istenmesi sonrası başlayan sokak olaylarına işaret eden Bitu, “Özgürlüğümüz, hayatımız, kimliğimiz ve umutlarımız elimizden alındı fakat lütfen çocuklarımızı elimizden almayın.” dedi.

Romanların seslerini duyurma imkanlarının kâfi olmadığını öne süren Bitu, “İngiliz hükümeti ve mahallî idareleri, Romanların demokratik süreçlere iştirak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Siyahi Özgürlük İttifakı temsilcisi Fiona Sim de konuşmasında, çok sağcı ve ırkçılar tarafından dini ile etnik azınlıkların kolay maksat olarak görüldüğünü belirterek, “Birleşerek daha güçlüyüz.” bildirisi verdi.

Sim, “Birimize verilen ziyan hepimize verilmiştir. Bu yüzden, bizi kolay gaye olarak gören çok sağcılara ve hükümetin çok sağcı telaffuzlarına karşı birbirimizi korumalıyız.” sözlerini kullandı.

“İngiliz halkı ikinci sınıf muamelesi görmekten bıktı”

Aşırı sağcıların hareketinde ise binlerce kişi kentin ünlü Trafalgar Meydanı’nda toplandı.

Eylem öncesi X hesabından bir paylaşım yapan Robinson, “Müslümanlar ve Romanların, bize Britanya’nın en makus halini gösterdiği bir hafta geçirdik. Britanya’nın en düzgün halini göstereceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Robinson, İngiliz halkının ikinci sınıf muamelesi gördüğünü belirterek, “Bugün dünyaya, İngiliz halkının hakarete maruz kalmaktan, görmezden gelinmekten, ikinci sınıf muamelesi görmekten ve yabancı topraklardan gelen farklı ideolojilerdeki insanların öncelikli hale gelmesinden bıktığını göstereceğiz.” dedi.

Muhabir: Behlül Çetinkaya

En az 10 karakter gerekli