DOLAR 33,0887 0.03%
EURO 35,8868 0.19%
ALTIN 2.568,870,11
BITCOIN 2201645-4.01745%
İzmir
32°

AÇIK

17:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yurtta bu hafta çok sıcak hava beklenmiyor
88 okunma

Yurtta bu hafta çok sıcak hava beklenmiyor

ABONE OL
30/07/2024 09:20
Yurtta bu hafta çok sıcak hava beklenmiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Kestirim Uzmanı Fevzi Burak Tekin, AA muhabirine, haftanın hava kestirimine ait değerlendirmelerde bulundu.

Tekin, bu hafta, geçen haftaya göre daha dar alanda yağışların görüleceğini, ülkenin kuzey kesitlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanakların görülmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Yarın, Marmara, Batı Karadeniz, Samsun dışında Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesitlerinde yağışların tesirli olacağını kaydeden Tekin, “Çarşamba günü Orta Karadeniz’in kıyı kısımları ve Doğu Karadeniz’de yağışlar görülecek. Çarşamba günü bilhassa Trabzon, Rize ve Artvin’in kıyı kesitlerinde yağışların kuvvetli olmasını iddia etmekteyiz. Perşembe, cuma günleri de ülkemizin kuzeydoğu bölümlerinde yağışları görmek mümkün olacak.” dedi.

Üç büyük ilin hava tahmini

Tekin, İstanbul’da yarın sabah saatlerinde başlaması beklenen yağışın gün uzunluğu aralıklarla devam edeceğini, hava sıcaklığının önümüzdeki 3 gün 30-31 derece ortasında olacağını bildirdi.

Önümüzdeki 3 gün boyunca Ankara’da hava sıcaklığının 29-32 derece ortasında değişeceğini belirten Tekin, İzmir’de ise yağış beklenmediğini, sıcaklığın 36-38 derece olacağının varsayım edildiğini, rüzgarın kuzeyden kuvvetli eseceğini vurguladı.

Tekin, rüzgarın yarın Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege, Batı ve Orta Karadeniz’de, çarşamba ise Marmara’nın güneybatısı ve Kuzey Ege’de kuzey taraflardan kuvvetli eseceğinin kestirim edildiğini söyledi.

Fevzi Burak Tekin, Ege Denizi’nde, deniz suyu sıcaklığının 27-29 derece, Akdeniz’de ise 29-31 derece ortasında olacağını belirtti.

“Çöl sıcakları kestirim etmiyoruz”

Tekin, eyyam-ı bahur sıcakları geleceğine dair argümanlara ait şunları söyledi:

“Türk kültüründe hava varsayımıyla ilgili vatandaşlarımızın kullandığı birtakım sözler var, uzun yıllar gözleme dayalı cemre düşmesi, kırkikindi yağışları ya da pastırma sıcakları üzere. Eyyam-ı bahur da günümüzde çöl sıcakları, Afrika sıcakları olarak isimlendiriliyor. Ancak bahsedildiği üzere ülkemizde bu hafta boyunca kavurucu sıcaklar ya da çöl sıcakları varsayım etmiyoruz. Sıcak hava dalgası beklentimiz kelam konusu değil. Tersine ülkemizin iç kesitlerinde Karadeniz Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu’da bölge genelinde hava sıcaklığı mevsim normalleri altında seyredecek. Batı kesitlerinde ve güney bölümlerde yer yer mevsim normalleri üzerinde olacak.”

Tekin, hava sıcaklığının Doğu Akdeniz’in kıyı bölümlerinde, Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Adana etraflarında yer yer 40 dereceyi aşabileceğini, ancak mevsim normallerinin üzerinde artış beklenmediğini tabir ederek, “Hava sıcaklığı ülke genelinde mevsim normallerinin altında olacak.” diye konuştu.

Muhabir: Şaduman Türkay

En az 10 karakter gerekli