DOLAR 33,6191 0.02%
EURO 37,1381 0.29%
ALTIN 2.650,820,23
BITCOIN 0%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Denizli’de 9 milyon yıllık olduğu sanılan “kılıç dişli” kedi kafatası fosili bulundu
276 okunma

Denizli’de 9 milyon yıllık olduğu sanılan “kılıç dişli” kedi kafatası fosili bulundu

ABONE OL
01/08/2024 15:00
Denizli’de 9 milyon yıllık olduğu sanılan “kılıç dişli” kedi kafatası fosili bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

DENİZLİ (AA) – Kayaca Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek’in bilimsel danışmanlığında 2022 yılında başlatılan hafriyat çalışmaları sürüyor.

Kazılarda çeşitli üniversitelerden paleoantropolog, paleontolog, jeolog ve öğrenciler misyon alıyor. Gün ışığına kavuşturulan fosiller, uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında incelemeye alınıyor.

Her yıl 3 haftalık dönemde sürdürülen hafriyatlarda, 9 milyon yıl evvel yaşadığı sanılan hayvan fosillerine rastlandı.

Çalışmalarda bulunan fosil sayısı 500’e ulaştı

Kazıların bilimsel danışmanı Doç. Dr. Aytek, AA muhabirine, bugüne kadar bölgede yaptıkları araştırmalarda birçok hayvan fosiline ulaştıklarını söyledi.

Daha evvel fil, timsah, zürafa, kedigiller ailesinden bir cins, oklu kirpi ve kuş fosilleri bulduklarını anımsatan Aytek, “Almanya’daki Eberhard Karls Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz hafriyatlarda 2022 ve 2023 yıllarında 25 hayvana ilişkin 400 fosil bulmuştuk. Bu yıl da bugüne kadar bu sayıyı şu anda 500’e çıkarttık. Evvelki yılda hayvanlarımızın çoğunluğunu memeliler oluşturuyordu, zürafa, fil, gergedan, at, boynuzlugillere ilişkin hayvanlar, sırtlan, kedigiller, karınca yiyen üzere hayvanlarımız vardı. İki farklı kuş tipimizi yeniden evvelki yıllarda bulmuştuk. İki farklı da sürüngenimiz vardı ki bunlar biri kaplumbağa biri de timsahtı.” diye konuştu.

Aytek, bu yılki çalışmalarda şu ana kadar iki yeni boynuzlu çeşit bulduklarını, böylelikle bölgede bulunan boynuzlu sayısını yediye çıkardıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“Onun dışında birkaç yeni kuş fosilimiz daha var. Tahminen iki olan tipimizi de yeniden kuşlarla ilgili üçe çıkaracağız. Bu yıl en kıymetli gördüğümüz keşfimiz, daha evvelki yıllarda uzun kemiklerini bulduğumuz kedigillere ilişkin hayvanlardan birinin kafatasını bulmamız. Neredeyse tamamı olan kafatasının, Anadolu’daki hatta tahminen dünyadaki en uygun korunmuş örneklerden biri olduğunu düşünüyoruz. Ayrıntılı çalışma yaptıktan sonra çeşidi tespit edeceğiz lakin birinci müşahedelerimiz kılıç dişli kedilerin erken formlarından biri olduğu istikametinde. Literatüre baktığımızda Anadolu’daki birinci örnek olduğunu şu an için söyleyebiliriz. Hatta bu fosilin yeni bir tipe ilişkin olma ihtimali de mevcut. O denli ise bu cinsin dünyadaki birinci örneği olacak. Başka kedimize ilişkin de bir köpek dişi bulduk. Bu da bize çeşidi tanımlamada kıymetli bir avantaj sağlayacak.”

Bölgenin fosil bakımından çok verimli olduğunu belirten Aytek, daha evvel alanın 7-9 milyon yıl ortası bir tarihe sahip olduğunu düşündüklerini fakat bu yıl bulunan fosillerle tarihi 9 milyona gerçek çektiklerini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Sebahatdin Zeyrek

En az 10 karakter gerekli