DOLAR 34,6051 0.12%
EURO 36,2790 -0.11%
ALTIN 2.923,120,19
BITCOIN 3283233-2.62709%
İzmir

KAPALI

06:27

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin birinci tüp tayı “Balat” görücüye çıktı
168 okunma

Türkiye’nin birinci tüp tayı “Balat” görücüye çıktı

ABONE OL
03/08/2024 05:00
Türkiye’nin birinci tüp tayı “Balat” görücüye çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığındaki bir grubun, Friesian ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara transfer edilerek tüp taylar elde edilmesi projesi birinci meyvesini verdi.

Ekip, üniversite bünyesindeki atlardan Friesian ırkı baba “Alp” ile American Paint Horse ırkı anne “Angora”nın çiftleşmesi sonucu elde edilen embriyoyu “Ezo” isimli yerli bir cet nakletti.

Taşıyıcı anne vazifesini üstlenen Ezo, 11 aylık gebelik sürecinin akabinde 2,5 ay evvel Türkiye’nin birinci tüp tayını doğurdu.

Friesian ve Painthorse ırklarının karışımı bir imgeye sahip olan taya, akademisyenler tarafından Balıkesir Üniversitesini çağrıştırdığı için “Balat” ismi verildi.

Prof. Gündüz ve takımı, İstanbul’un Arnavutköy ilçesindeki Boyalık köyünde konuk edilen tay ile ailesini basın mensuplarına tanıttı.

Projenin temellerinin 2000’li yıllarda atıldığını aktaran Gündüz, olağan kaidelerde atların gebelik müddetinin 11 ay sürdüğünü senede 1 yavru alabildiklerini, bu teknikle bir kısraktan birden fazla yavru alıp fazla sayıda tay elde ettiklerini söyledi.

Gündüz, birtakım kısrakların gebelik süreçlerinin problemli geçtiğini ve düşük yapabildiklerini belirterek, “Bu kısrakların taylarını taşıyıcı annelere naklederek üretkenliklerini devam ettirebiliyoruz. Elde ettiğimiz embriyoyu donör kısraklardan alıp taşıyıcı kısraklara nakledebildiğimiz üzere laboratuvar ortamında dondurup uzun yıllar boyunca saklayabiliyoruz. Sonrasında da şehirlerarası yahut milletlerarası transferini sağlayıp ticaretini de yapabiliriz.” sözlerini kullandı.

Aktif spor hayatı biten kısrakların damızlığa ayrıldığını kaydeden Gündüz, “Bu çalışmayla kısrakların embriyolarını taşıyıcı kısraklara naklederek spor hayatlarının devam etmesini sağlayabiliriz.” dedi.

Donörler ve taşıyıcı anneler belli kriterlere nazaran seçiliyor

Gündüz embriyo transferinin, verici kısraktan embriyonun alınıp taşıyıcı kısrağa transferi manasına geldiğini anlatarak, “Öncelikle donör kısrakları muhakkak kriterler doğrultusunda seçiyoruz. Sonra gebeliği sonuna kadar devam ettirebilecek, sağlıklı bir formda doğurabilecek ve tayı emzirebilecek taşıyıcı kısrakları belirliyoruz. Senkronizasyon evresinin akabinde verici kısraklardan embriyoları alıp taşıyıcı anneye naklediyoruz. Gebelik, doğum ve emzirme taşıyıcı annede sürüyor.” diye konuştu.

Balat’ın taşıyıcı annesi “Ezo”yu anne olarak gördüğünü lakin genetik annesinin “Angora” olduğunu vurgulayan Gündüz, tayın görünüş olarak baba ile orjinal anneye benzediğini söyledi.

Gündüz, bu üslup yardımcı üreme tekniklerinin uygulanmasını Türkiye’deki hayvancılığın gelişmesi için değerli gördüklerini vurgulayarak, laboratuvar ortamında döllenen embriyoların annelere nakledilmesi için de çalışmalarının devam ettiğini kelamlarına ekledi.

Kırık ayağıyla hayata döndü taşıyıcı anne oldu

Ekipten Doç. Dr. İbrahim Kurban ise taşıyıcı anne Ezo’nun kıssasını paylaşarak, şunları kaydetti:

“Hepimiz biliyoruz ki atların ayakları kırıldığı vakit uyutulur, acı çekmeden hayatları sonlandırılır. Bunun sebebi atın ayağının iyileşmeyeceğinden değil spor hayatının bitmesinden kaynaklıdır. Ezo da bu atlardan biri. 14-15 yıl evvel bacağı kırıldığı için üniversiteye bırakılan bir attı, operasyonlardan sonra ayağı düzgünleşti, biz de onu damızlık kısrak olarak değerlendirdik. Ne memnun ki bize hem onun hayata dönmesini sağladık, hem de Türkiye’nin birinci embriyo naklini taşıyıp doğurdu, artık de onu büyütüyor. Ezo benim, bizim ve bu proje için çok değerli. Atların, ayakları kırıldıktan sonra bile insanlığa yarar sağlayacağının bir ispatı aslında.”

Muhabir: Başak Akbulut Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP