DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2017010-1.54207%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Hamas’ın İran temsilcisine nazaran, Heniyye büyük olasılıkla dışarıdan füze ya da mermiyle öldürüldü
84 okunma

Hamas’ın İran temsilcisine nazaran, Heniyye büyük olasılıkla dışarıdan füze ya da mermiyle öldürüldü

ABONE OL
04/08/2024 04:40
Hamas’ın İran temsilcisine nazaran, Heniyye büyük olasılıkla dışarıdan füze ya da mermiyle öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

GAZZE (AA) – ABD’de New York Times gazetesi, Heniyye’nin, kaldığı konuta aylar evvel gizlice yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğünü tez ederken, Hamas’ın İran’daki temsilcisi Kaddumi hususla ilgili farklı açıklamalarda bulundu.

  • Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye Tahran’da suikasta uğradı
  • PORTRE – Tahran’da suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Heniyye
  • Suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’nin cenazesi Katar’da toprağa verildi

Kaddumi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “(Saldırının gerçekleştiği) Odanın dışarıya bakan duvarlarının ve tavanının (patlama sonucu) yıkıldığı göz önüne alındığında, büyük olasılıkla yere dışarıdan füze yahut mermi isabet etti. Natürel bu teknik raporlarla belirlenecek.” dedi.

İran’daki ilgili kurumlardan şu ana kadar Heniyye’nin nasıl öldürüldüğüne dair resmi açıklama yapılmadığına işaret eden Kaddumi, teknik takımın, gerçekleri ortaya çıkarmak için ağır biçimde çalıştığını lakin şimdi yeni bir sonuca ulaşamadığını söyledi.

Kaddumi, “Heniyye’nin kanı şimdi kurumadı. Defnedileli çok kısa bir mühlet oldu. Bu nedenle bu bahiste bilimsel raporun çıkması için şimdi erken. Biz de İran’daki kardeşlerimizi bekliyoruz, bakalım ne diyecekler.” diye konuştu.

Heniyye’nin Tahran ziyareti ve kaldığı yerle ilgili de konuşan Kaddumi, “Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin merasiminden döndük. Merasim sonrası Heniyye ve İran İslami Şura Meclisi’nden merasime katılanlar Cumhurbaşkanı ile akşam yemeğine davetliydi. Heniyye daha sonra Tahran’a geldiğinde sıklıkla kaldığı ikametgahına gitti.” sözlerini kullandı.

Söz konusu yerin, başbakanlar ve dışişleri bakanları üzere üst seviye konukların ağırlandığı bir yer olduğunu kaydeden Kaddumi, “Heniyye 4. katta kaldı. O katta öbürleri da vardı yani yalnızca Heniyye’ye tahsis edilmiş değildi. Burası bizim ağırlandığımız devlete ilişkin bir yerdi.” diye konuştu.

New York Times’ın suikastla ilgili argümanlarının doğruluğunu sorgulayan Kaddumi, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“New York Times muhabiri sanki o bombayı kendisi mi yerleştirdi, yoksa amaç alınan yerle ilgili ellerinde resmi ve fotoğraflı raporlar mı var? Bu mantıksız bir tez ve hiçbir bilimsel dataya dayanmıyor. Ortaya attıkları kıssa tam bir saçmalık. Şehit (Heniyye), eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldüğünde de aynı yerde konuk edildi. O vakit suikast neden artık gerçekleşti? ABD’den yeşil ışık artık geldiği için mi, yoksa o vakit onu öldürmemeye dikkat ettikleri için mi?”

Kaddumi, halihazırda, İsrail’den milletlerarası seviyede nasıl hesap sorulacağıyla ve “ABD’nin art çıktığı Siyonist varlığın bitmek tükenmek bilmeyen fanatizmine karşı” nasıl birlik olunacağıyla meşgul olunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

New York Times, 1 Ağustos’taki haberinde, Heniyye’nin vefatına neden olan bombanın yaklaşık iki ay evvel İran İhtilal Muhafızları Ordusu tarafından korunan ve üst seviye konukların ağırlandığı konuta gizlice sokularak Heniyye’nin kaldığı odaya yerleştirildiğini öne sürmüştü. Heniyye’nin gece 02.00 civarında odada olduğunun teyit edilmesinden sonra bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığını iddia etmişti.

Hamas lideri Heniyye’nin İran’da suikasta uğraması

Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin merasimine katılmak için Tahran’da bulunuyordu.

İran İhtilal Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye’nin Tahran’da kaldığı konutuna akın düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Heniyye, 6 Mayıs 2017’de Hamas Şura Kurulu tarafından Halid Meşal’in yerine Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

Muhabir: Mohamed Majed,Gülşen Topçu

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.