AA
ANKARA (AA) – AA muhabirinin edindiği bilgiye nazaran, yaklaşık 30 yıl evvel Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü’nde yapılan bilimsel araştırmalarla başlayan yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmalarına son periyotta sürat verildi.
Ülkede yerli şeker pancarı tohumu bulunmamasından ötürü Türkşeker, bu hususu değerli bir misyon olarak belirledi.
Şirket, meseleye acele ve kalıcı tahlil üretmek hedefiyle Ankara’nın Etimesgut bölgesindeki Şeker Enstitüsü bünyesinde uzun yıllardır yürütülen ıslah çalışmalarına verdiği takviyesi son yıllarda kıymetli seviyede artırdı.
Özellikle teknik işçiden oluşan bir araştırma takımı oluşturuldu, tam donanımlı laboratuvarlar kuruldu ve altyapı imkanları revize edilerek uygunlaştırıldı. Ayrıyeten Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi ile işbirliği protokolleri imzalanarak, bu mevzudaki uzman akademisyenlerin katkısıyla ortak çalışmalar yürütülüyor.
Yerli şeker pancarı tohumu üretim müsaadesi 2022’de alındı
Moleküler biyolojik metotlar kullanılarak kalite ve randımanın en üst seviyede olacağı yerli şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik adımlar sayesinde “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” isimli çeşitler geliştirildi. Bu çeşitler için 28 Ocak 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünden üretim müsaadesi alındı.
Çeşitlerin tescili için yapılan saha ve test basamakları muvaffakiyetle geçildi. Bu yıl 4 Nisan’da “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” isimli tohumlar tescil edilerek, Bakanlığın “Milli Çeşit Listesi”ne kaydedildi. Bu sayede dışa bağımlılıktan kurtulmanın birinci adımları atılmış oldu.
Tescil edilen her iki çeşidin de tohum üretimi için bu yıl Amasya’nın Merzifon ilçesinde adım atıldı. Birinci yerli şeker pancarı tohumlarının hasat ve harman süreci de başladı. Gelecek yıl ilkbaharda pancar çiftçilerine dağıtımı yapılmak üzere hasat edilen tohumların işlenme süreci gelecek aylarda tamamlanacak.
Hasadı yapılan birinci ulusal ve yerli şeker pancarı tohumlarının randımanları ve kaliteleri, dünyanın en yeterli çeşitleriyle rekabet edebilecek seviyede görülüyor.
Muhabir: Mustafa Çalkaya
ARAŞTIRMA-İNCELEME
24 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce