DOLAR 33,9120 0.04%
EURO 37,8209 0.14%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2023032-0.54631%
İzmir
27°

AÇIK

05:11

SABAHA KALAN SÜRE

Diyarbakır’da kamu binalarının bahçesi mahkumların eliyle güzelleşiyor
211 okunma

Diyarbakır’da kamu binalarının bahçesi mahkumların eliyle güzelleşiyor

ABONE OL
06/08/2024 10:40
Diyarbakır’da kamu binalarının bahçesi mahkumların eliyle güzelleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

DIYARBAKIR (AA) – Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı uyumunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü işbirliğiyle, önlem tiplerine nazaran mahkumlara yönelik infaz ve güzelleştirme çalışmaları yürütülüyor.

Bu kapsamda Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile gerçekleştirilen planlama doğrultusunda 17 hükümlü düzenlenen “Bahçe Bakımı, Peyzaj Geliştirme ve Ahenk Eğitimi”ne katıldı.

Eğitmen, yüksek ziraat mühendisi Nazlı Kalender’den haftada 20 saat olmak üzere 3,5 ay boyunca teorik ve uygulamalı eğitim alan mahkumlara kurs sonunda sertifika veriliyor.

Ziraat mühendisi Kalender eşliğinde alanda çalışma yürüten mahkumlar, mesleksel tecrübe kazanıyor.

Kentte kamu kurumu ve kuruluşların bahçelerinde fiyatsız peyzaj düzenlemesi yapan mahkumlar, kontrollü özgürlük altında geçireceği mühletin 3’te 1’ini kamu hizmeti yükümlülüğüyle tamamlıyor.

Kamu binalarının bahçesi, mevsimine nazaran bitkiye ve toprağa yapılan bakım, ağaçlarda yapılan budama, gübreleme süreci, toprak yüzeyindeki yabancı otların paklığı, gerek görülen alanlarda çimlendirme ya da ağaçlandırma çalışması yapılarak mahkumlar eliyle güzelleşiyor.

“Peyzaj çok revaçta olan bir meslek”

Nazlı Kalender, AA muhabirine, mahkumları toprakla buluşturarak, meslek edinmelerinin yanı sıra rehabilite ve düzgünleştirme çalışmaları da yaptıklarını söyledi.

Haftada 20 saat olarak planlanan teorik ve uygulamalı eğitimde ikinci kursun da etkin hale geldiğini tabir eden Kalender, “İlk kursta 17 hükümlüyü yetiştirdik. Peyzaj çok revaçta olan bir meslek. Yetişmiş eleman bulmak çok sıkıntı. Mahkumlar eğitimlerle yetişmiş olarak yetişiyor. Bu manada kendilerine yeterli bir katkı sunduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

Hükümlülerin şu ana kadar 15 kurumun bahçesinde çalışma yürüttüğünü belirten Kalender, kimi kamu kurumlarının da sırada yer aldığını dile getirdi.

“Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalara sahip olacaklar”

Kalender, şunları söyledi:

“Hükümlüler kursu bitirdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalara sahip olacak. Bu sertifikaların birçok alanda geçerliliği var. Hükümlülerimizi cezalarını ifa ettikten sonra bir iş sahibi olarak topluma kazandırdığımız için çok memnunuz.”

“Bu işi öğrendiğim için çok mutluyum”

Hükümlülerden A.K, kontrollü özgürlük kapsamında peyzaj eğitimi aldığını belirtti.

Daha evvel bağ ve bahçe işleriyle uğraştığını anlatan A.K, “Aldığımız eğitimler bahçe bakımı konusunda bana çok yararlı oldu. Eğitimin sonunda sertifika alacağım. Bu işi öğrendiğim için çok memnunum. Peyzaj ve etraf düzenlemesine yönelik işlerde çalışma talihimiz olabilir. Cezamızı ifa ederken birebir vakitte meslek öğrenmiş olduk.” diye konuştu.

Ö.Y. ise bahçe işlerini daha evvel çok bilmediğini, eğitimler sayesinde çim biçme makinesini kullanmayı öğrendiğini söyledi.

Birçok kurumun bahçesini düzenlediklerini lisana getiren Ö.Y, “Hem cezamızı ifa ettik hem de meslek öğrenmiş olduk. Artık elimizde sertifikamız olacak. Bahçe işiyle uğraşırken ruhsal olarak rahatladım. Bu imkanları bize sağlayan yetkililere teşekkür ederim.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Aziz Aslan

En az 10 karakter gerekli