DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20374213.49839%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sudan’da 26 milyon insan akut açlık çekiyor
96 okunma

Sudan’da 26 milyon insan akut açlık çekiyor

ABONE OL
08/08/2024 12:40
Sudan’da 26 milyon insan akut açlık çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

PORT SUDAN (AA) – BM İnsani İşler Uyum Ofisi Operasyonlar ve Savunma Ünitesi Yöneticisi Edem Wosornu ve Dünya Besin Programı (WFP) İcra Yöneticisi Yardımcısı Stephen Omollo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kuruluna (BMGK) Sudan’daki insani durum ile ilgili brifing verdi.

Sudan’da 26 milyon insanın akut açlık çektiğini ve 10 milyon insanın şiddet, açlık ve mahrumluk nedeniyle meskenlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Wosornu, (Ordu ile 16 aydır çatışan) Süratli Takviye Kuvvetlerinin (HDK) 25 Haziran’da Sinnar eyaletine ilerlemesinin yaklaşık 726 bin insanın yerinden edilmesine sebep olduğunu hatırlattı.

“Kıtlık meydana geldiğinde bu, milletlerarası toplumun başarısız olduğu manasına geliyor”

Ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin başşehri Faşir’deki Zamzam Mülteci Kampı’nda yaşanan kıtlıkla ilgili Wosornu, “Kıtlık meydana geldiğinde bu, çok geç kaldığımız, gereğince şey yapmadığımız, bizim ve milletlerarası toplumun başarısız olduğu manasına geliyor.” dedi.

Wosornu, temel ilaçlar, besin ve hijyen materyalleri üzere hayat kurtaran gereçlerin, ülkenin doğusundaki Port Sudan kentinde yüklenip kampa gönderilmeye hazır olduğu bilgisini paylaştı.

Ayrıca yardım gereçlerinin Çad’ın doğusunda da hazır bulunduğunu söz eden Wosornu, şiddetli yağmurların, Çad ile Darfur ortasında insani yardım kuruluşlarının kullanımına açılan tek hudut kapısı Tina’yı sular altında bıraktığını aktardı.

Wosornu, kıtlıkla gayret için 4 ana ögenin, çatışmanın durdurulması, tarafların milletlerarası insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Sudan üzerinden mümkün olan tüm yollardan süratli, inançlı ve manisiz insani erişimin sağlanması ve Sudan için daha fazla kaynak ayrılması olduğunu vurguladı.

Sudan’daki krizin, “bölgeyi istikrarsızlaştırma tehdidini oluşturacak” sonuçları konusunda uyarı

Dünya WFP İcra Yöneticisi Yardımcısı Stephen Omollo da “Sudan’daki bu insani krizin, gerekli siyasi ve diplomatik ilgiyi görememesi durumunda, daha geniş bölgeyi istikrarsızlaştırma tehdidini oluşturacak daha geniş sonuçlar doğuracağı” ikazında bulundu.

“Kıtlığın doğrulanması, milletlerarası toplum ve Güvenlik Kurulu üyeleri için bir alarm zili olmalı.” diyen Omollo, çatışma taraflarının, milletlerarası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmediğini lisana getirdi.

Omollo, çatışmanın, her iki tarafın “yardımların çatışma sınırları üzerinden geçmesi taleplerini” onay konusunda engellediğini ve bunun gereksinim sahiplerine ulaşan yardım ölçüsünü önemli biçimde sınırladığını belirtti.

“Çalışmalarımızı tesirli bir formda yürütebilmemiz için Güvenlik Kurulunun takviyesine muhtaçlığımız var.” sözünü kullanan Omollo, “Devam eden kıtlığı durdurmak artık siyasi irade ve liderlik gerektiriyor ve WFP, Güvenlik Kurulu’nu bunu sağlamaya çağırıyor.” diye konuştu.

Muhabir: Ahmed Satti

En az 10 karakter gerekli